Nederland U20 moet de wachtkamer in na nederlaag tegen China


Nederland U20
Foto: Thijs de Witte

Winst betekende sowieso zilver, met uitzicht op goud. Na 60 minuten ijshockey, lagen de kaarten echter volledig anders. China won met 5-3 en Nederland is nu volledig afhankelijk van het resultaat tussen Zuid-Korea en Kroatië. Dat duel wordt om 12:00 uur gespeeld.

NEDERLAND GEBUKT ONDER STRAFFENLAST

Nederland leek in de eerste minuut op weg naar een voorsprong, maar Wouter Sars, werd hardhandig afgestopt. Daarna sloegen de Chinezen genadeloos toe. Jilong Yu zette de Aziaten op 1-0. Daarna kwam Oranje onder druk door straffen. Roy Ansems kon met 2+10 eraf voor boarding, acht tellen later kon Tijn Jacobs naar de ‘sin bin’ voor charging. Juncheng Yan maakte dankbaar gebruik van de mannen meer op het ijs. Met 0-2 werd de eerste dweil ingegaan.

Tekst gaat onder de foto verder

Nederland U20
Foto: Thijs de Witte

HOUVAST

Oranje wist wat het moest gaan doen: de zaak rechttrekken. Een waardeloze too many men-straf, leverde alweer overwicht op voor China. Opnieuw sloegen zij toe, dit keer haalde Yuyang Hou de trekker genadeloos over. Nederland ontsnapte daarna een aantal keren aan een vierde Chinese treffer, maar vergat ook zelf te scoren. Dat lukte na een half uur spelen wel, op prima wijze. Met een man meer op het ijs combineerden Jay Huisman en Jay de Ruiter tot bij Tijn Jacobs die lekker droog binnenschoot. Daarna volgden nog goede mogelijkheden, die echter niet tot een goal leidden. Met 1-3 gingen de ploegen voor een tweede keer naar binnen.

Tekst gaat onder de foto verder

Nederland U20
Foto: Thijs de Witte

COMEBACK

Nederland schoot goed uit de startblokken en leek te beseffen dat het nu wél moest gebeuren. Binnen zeven minuten was het 3-3. Jay Huisman won op vechtlust de puck en schoot met de backhand knap binnen. Dean Versteeg schoot, na een knappe actie, in de korte hoek de gelijkmaker binnen. Doortrappen op het gaspedaal dus. Het deksel van Chinese makelij was echter keihard. Jing Wang liet de puck tergend langzaam tegen de netten glijden, nadat Ansems de puck net niet voldoende kon afstoppen. Nederland moest en kwam, met de goalie van het ijs in de laatste minuut. Ninho Hessels kreeg dé kans op de gelijkmaker, maar miste. Uit de daaropvolgende face-off, beslisten de Aziaten het duel via een empty netter.

WAT NU?

Een zure nederlaag, misschien zelfs wel een dure. Zuid-Korea moet nu in reguliere speeltijd winnen om het zilver voor Nederland veilig te stellen. Elk ander resultaat, overtime of een zege van Kroatië, laat Oranje van het podium donderen en met lege handen terugkeren.

Previous Zoetermeer kegelt Geleen omver, Bulldogs stomen door
Next Hurricanes, Blue Jackets en Penguins winnen op Super Bowl zondag