Belgen geven voorsprong uit handen en verliezen tegen Kroatië


Tegenstander voor de Belgen op deze vierde speeldag 1van het WK U20 in Korea is Kroatië. De Belgen beginnen evenwel sterk aan hun vierde wedstrijd. Ben Coolen en Ebe Daems geven achtereenvolgens de Belgen een 2-0 voorsprong. Echter, tegen het einde van de eerste periode hebben de Kroaten bijgebeend en staan de gelijke cijfers op het scorebord. Vroeg in de tweede periode neemt België opnieuw de leiding via Oscar Delbrassine, maar amper twee minuten later staan de Kroaten weer gelijk. En dan loopt het snel mis. De tegenstander duwt op het gaspedaal en aan het einde van het tussenstuk hebben de Kroaten een kloof  geslagen: 3-6. In de laatste periode wisselt Coach Gert Peeters goalie Jelle Lievens met Arne Waumans. In de vijfde minuut lukt het Jonas Steeno om de kloof een beetje te dichten. Kroatië riposteert vrijwel onmiddellijk met een zevende tegendoelpunt. Wanneer Akke Klijsen twee minuten naar de strafbank vertrekt voor slashing, benut de tegenstander de powerplay ten volle en scoort opnieuw. Enkele minuten later lukken de Belgen er ook in om hun powerplay om te zetten in een vijfde doelpunt via Nathan Compère, wat tevens het eindresultaat wordt voor de wedstrijd: 5-8 (2-2; 1-4; 2-2).

“Tijdens de ochtendtraining werd nog hard gewerkt om meer offensief uit ons team te halen. Dat heeft geresulteerd in vijf doelpunten, daarentegen kregen we acht tegendoelpunten wat gewoonweg veel te veel is, zeker op dit niveau,” reageert Coach Gert Peeters nuchter. “De statistieken liegen er niet om. Voor ons is het heel duidelijk. Na de rustdag spelen we op 3 februari tegen Israël. Het resultaat van vandaag had niks veranderd in de ranking. We moeten sowieso tegen Israël winnen voor lijfsbehoud in deze poule. Dat wordt een zware opdracht want onze laatste tegenstander is ondertussen niet meer hetzelfde team waartegen de andere teams hebben gespeeld. Ook zij spelen voor poulebehoud en hebben nog enkele nieuwe spelers ingevlogen. Het wordt dus een zware wedstrijd, zowel mentaal als fysiek. We blijven dit echter positief benaderen.”

Het gaat om junior hockey. Dat betekent development. “Onze spelers wisselen een sterke dag af met een minder goede. Ze hebben veel moeite om constant op niveau te blijven. Dat merk je trouwens ook op het hoogste niveau, dus zeker in onze reeksen,” aldus Peeters. “Er is ongetwijfeld nog veel werk aan de winkel, en naast de positieve ontwikkeling moeten we durven stellen dat we op sommige vlakken nog tekort komen. Dat betekent niet dat wanneer dit vandaag zo is, dat binnen drie jaar nog is. Alles hangt af hoe er nu verder wordt gewerkt om die voortdurende ontwikkeling naar een hoger niveau te krijgen. Development is één factor, maar mindset en het geloof in iets is twee. Zeker die mindset is even belangrijk, vooral in een wedstrijd zoals vandaag en tegen China waar we een 2-0 voorsprong nemen. Die mag je in twee minuten niet weggeven. Euforie wordt bijgevolg op een verkeerde manier omarmd. En dat hebben we vandaag weerom meegemaakt. Hopelijk trekken de spelers lessen uit deze zaken. En wanneer het erom gaat binnen twee dagen dan hoop ik dat alle bagage die we hen als coaching staff meegeven dat ze dit aanwenden om ervoor te zorgen dat België in deze reeks blijft zodanig dat de volgende selectie in deze divisie kan blijven spelen. Deze poule is voor België momenteel het hoogst haalbare. Ons developmentprogramma moeten wij hier ondersteunen, op dit niveau, en niet op een niveau lager. Het is ook door wedstrijden te verliezen dat je zaken leert, maar je moet steeds proberen het hoogst mogelijke na te streven. Ook de laatste match zullen we er voor gaan om onze eerste doelstelling te halen: poulebehoud,” aldus nog de bondscoach.

MVP BEL: Nathan Comlpère

Eindscore BEL vs. CRO: 5-8 (2-2; 1-4; 2-2) met doelpunten van COOLEN, DAEMS, DELBRASSINE, STEENO, COMPERE.

MVP BEL: Nathan COMPERE

 

Wedstrijdschema

DIN 28 januari 2020 – 16h30 (8h30) – CHN vs. BEL: 5-3 (L)

WOE 29 januari 2020 – 20h00 (12h00) – KOR vs. BEL: 5-2 (L)

DON 30 januari 2020 – Rustdag

VRIJ 31 januari 2020 – 13h00 (05h00) – NED vs. BEL: 6-1 (L)

ZAT 1 februari 2020 – 13h00 (05h00) – BEL vs. CRO: 5-8 (L)

ZON 2 februari 2020 – Rustdag

MAA 3 februari 2020 – 16h30 (08h30) – BEL vs. ISR

Previous Nederland laat geen spaan heel van Israël: 13-0
Next Luik de sterkste in derby tegen Geleen, belangrijke zege Nijmegen