Rusland, Canada, Finland en Zweden naar de halve finales

De eerste wedstrijd om degradatie en tevens werden de kwartfinales gespeeld. Een grote verrassing is dat Finland met een shutout Amerika uitschakelde. Rusland en Canada werden wel in de halve finales verwacht. Duitsland speelde zich bijna veilig met een shutout tegen Kazachstan. De update vind je hier door Cor Machielsen.

Duitsland – Kazachstan 4-0

Alleen in de eerste periode konden de Kazakken de Duitsers bijbenen. Ze hadden zelfs een schot meer op goal. (SOG 6-7). Bij het begin van de tweede periode werd, met de goal binnen twee minuten van Lukas Reichel, het momentum gebroken. De schotenverhouding in de tweede periode was (SOG 19-3). Nog voor het einde van die periode lag ook de tweede goal in het net van Kazachstan. Louis Brune scoorde de 2-0 voor de Duitsers.

Duitsland consolideerde in de derde periode en bouwde de voorsprong uit naar 4-0 met goals van John-Jason Peterka en Dominik Bokk. Goalie Henrik Hane pakte zo een shutout en zette daarmee een goede basis neer op lijfsbehoud.

Zwitserland – Rusland 1-3

Rusland was oppermachtig tegen de Zwitsers. Alleen de scores bleven uit in de eerste periode. Pas op een powerplay aan het begin van de tweede periode kon er gescoord worden. Dmitri Voronkov haalde de trekker over. Toch kwamen de Zwitsers langszij. Geatan Jobin scoorde de gelijkmaker. Alexander Khovanov en wederom Voronkov zorgde voor het einde van de tweede periode voor de 1-3. De derde periode kon achteraf schriftelijk worden afgedaan. De Zwitsers konden niet beter en de Russen hoefde niet meer.

Canada – Slowakije 6-1

De wedstrijd begon zoals de Winter Classic in de NHL begon op nieuwjaarsdag. Een mega hit van Nolan Foote betekende vijf minuten powerplay voor de Slowaken en een game misconduct voor de Canadees. In die vijf minuten kreeg de Canadese goalie Joel Hofer zes schoten te verwerken. En hij stopte ze allemaal. Nog geen minuut nadat de powerplay voor de Slowaken was afgelopen, sloeg Canada toe. Barett Hayton scoorde zijn derde goal van het toernooi en zette de Canadezen op een 1-0 voorsprong.

Binnen drie minuten na aanvang van de tweede periode waren er al twee goals gescoord door de Canadezen. Connor McMichael en Jacob Bernard-Docker maakten er 0-3 van. Halverwege de wedstrijd na dertig minuten ging Liam Foudy op snelheid langs de verdediger en backhande de puck achter Samuel Hlavaj. Alex Lafrienere die in de wedstrijd tegen Rusland zwaar geblesseerd (achteraf viel het dus gelukkig mee) raakte, stond weer op het ijs en schoot een powerplay goal dwars door een mêlee van spelers in de kruising. 0-5 na 32 minuten.

Aan het begin van de derde periode was het weer Barett Hayton met de 6-0. De hardwerkende Slowaken konden toch nog de eretreffer maken. In minuut 46 was het Okulair Oliver met de 6-1. Aan het eind waren er nog wat onvriendelijkheden maar Canada gaat naar de halve finales.

U.S.A. – Finland 0-1

Het moest gaan gebeuren in de laatste periode of zelfs in overtime want na veertig minuten was er nog steeds een 0-0 stand op het bord. Beide goalies hielden hun goal schoon. De Amerikaan Spencer Knight had er zestien gestopt en Justus Annunen van Finland stopte er 23.

Een powerplay goal was uiteindelijk voldoende om de overwinning binnen te halen voor de Finnen. In minuut 44 gaf Kristian Tanus een prachtige no look pass op Joonas Oden en die schoot hoog raak. Amerika probeerde het nog maar kwamen niet voorbij Justus Annunen die een shutout pakte. Drie seconden voor het eind kwam bij Oliver Wahlstrom de frustratie naar boven en gaf hij een Fin nog een elleboog tegen het hoofd.

Zweden – Tsjechië 5-0

De eerste periode werd gekenmerkt door drie powerplays achter elkaar voor de Zweden. In minuut acht, tien en twaalf pakten de Tsjechen drie penalty’s. In minuut dertien werd daar de tol voor betaald. Nils Höglander scoorde uit de rebound op een schot van Samuel Fagemo. Twee minuten later kregen de Tsjechen een powerplay. Goalie Lukas Dostal wilde de puck weg spelen maar schoof hem zo in de stick van Hugo Gustafsson die hem zo in de lege goal kon schuiven voor een short handed goal.

45 seconden na de start van de tweede periode was het wederom Nils Höglander die een mooie pass van Rasmus Sadin met een one timer hard achter de Tsjechische goalie schoot. De Tsjechen kregen in het verloop van de tweede periode de beste kansen maar konden de Zweedse goalie Hugo Alnefelt niet passeren.

Ook in de derde periode opende de Zweden de score. Een penalty shot werd binnen geschoten door Victor Söderström. Daarna was het wederom een powerplay goal de de stand bracht op 5-0. David Gustafsson scoorde na een mooie pass van Nils Höglander. Net zoals in de wedstrijd tussen Amerika en Finland kwam ook bij deze wedstrijd de frustratie naar boven bij de verliezende partij. De Tsjech Karel Klikorka kreeg een vijf minuten major en game misconduct voor een belachelijke slashing.