Divisie 1: Kortrijk stoomt op, Heist laat steekjes vallen


Kortrijk Spurs

Nadat Kortrijk Spurs in november niet konden punten in de dubbele confrontatie tegen Olympia Heist werd december een ware oogstmaand. Negen punten peurend uit drie wedstrijden! Wetende dat we straks met de beste vier teams naar de play-offs in een Best of Two-modus gaan, is Kortrijk, na deze reeks, mee in de running.

Perfecte december voor Kortrijk Spurs

De ruim 260 toeschouwers zagen hun Spurs de 0-2 achterstand tegen de Beloften van Mechelen goedmaken. Uiteindelijk werd het een nipte 6-5 zege tegen de Future Sharks. Een weekje later de zware verplaatsing naar Herentals. Competitieleider HYC Toekomstteam kwam snel op voorsprong na de treffer van Stef Coolen. Beide teams hielden elkaar in evenwicht. Beide goalies Thomas Vanspringel voor HYC en Jean-Christophe Rohart voor Kortrijk acteerden sterk. Na drie kwartier spelen had ref Ronald Beks plots heel wat werk met enkele kemphanen uit beide teams. In een spannend slot slalomde Kortrijks topscorer Valters Ozolins de puck tegen de netten voor de gelijkmaker. En vijftien seconden voor het einde serveerde Niels Wittouck voor Amine Van de Putte en de Spurs forward scoorde de winning goal voor de bezoekers.

Amine Van de Putte
Amine Van De Putte, ten aanval                                                                foto : Kurt Tops

Bulldogs Luik gaf plots verstek voor de competitiewedstrijd; wedstrijd die als topavond met sponsorevent in het kader van de Warmste Week in Kortrijk geboekt stond. In allerijl moest het Spurs-bestuur zoeken naar waardige tegenstanders. Uit de nood werd een deugd gemaakt. Zo speelden de Spurs tegen een heus All Star team. Een All Star Team met spelers van o.a. Franse derdeklasser Wasquehal en Eeklo zorgden alsnog voor meer dan leuke tegenstand.

Vorige week dan de verplaatsing naar Charleroi. De Red Roosters wisten in de eerste tien minuten drie maal te scoren. Treffers van Diego Marrant, Martin Davidek en Benoit Verhaeghe. Dan was het buskruit echter op bij de thuisploeg. De Spurs gingen er, onder meer na een dubbel salvo van Brian Soetaert, erop en erover. Hagenees Pieter Kronenburg legde met zijn tweede treffer van de avond de 3-6 eindstand vast. Hotelmanagement studerend in de regio, is deze twintigjarige forward een leuke aanwinst voor de Kortrijkzanen die nu mikken op een plaats bij de eerste vier.

HYC Toekomstteam op koers, Olympia Heist laveert

Vier punten laten liggen in twee wedstrijden is teveel van het goede voor mede-favoriet Olympia. Na zestig minuten spelen stond het thuis 3-3 tegen het ambitieuze Beaufort Knights. In overtime kon ervaren Alexander Verherstraeten alsnog de thuiszege veilig stellen. Een week later stond de verplaatsing naar Charleroi op het menu. En die wedstrijd leek een makkie. Na vijfentwintig speelminuten hadden Don Geerts en Benjamin Jacobs Heist immers naar een riante 0-5 voorsprong geknald. Bij de tweede dweilpauze leek bij een 4-6 tussenstand een uitzege nog steeds mogelijk. Maar ingevallen thuisgoalie Jerôme Vandevandel liet er geen meer passeren in de slotperiode. En ja hoor, elf seconden voor tijd knalde Marco Pirro zijn derde van de avond voorbij Olympia-goalie Wouter Mariën. Pijnlijke nederlaag voor Captain Kevin Glassée en zijn Heist.

Het Toekomstteam van HYC verloor krap van Kortrijk, haalde wel zes punten in het dubbel duel tegen Antwerp Phantoms. In Deurne werd zuinig met 2-4 gewonnen. Thuis werd het een vlotte 8-1 zege. Coach Philippe Cools zal genoteerd hebben dat deze twaalf HYC-treffers door tien verschillende jongens gescoord werden.

Knights, Sharks en Roosters met één driepunter

Na het krappe OT-verlies in Heist-op-den-Berg, behaalden de Luxemburgers hun driepunter in Deurne. Sascha Backes en Benny Welter knalden er tussen hun tweetjes al vijf voorbij Phantoms TT-goalie Robin De Groote. De Antwerp-treffers van Kevynn Aertssens, Jaron Blomme en Pieter-Jan De Raet konden de zeven Knights treffers niet wegvegen.

Future Sharks verloren krap in Kortrijk, ondanks dubbel treffers van Dan Caple en Adrien Koscher. In het eigen ISCM werd vlot gewonnen van Bulldogs Luik mede dankzij vier treffers van de broers Gabriel en Adrien Koscher-Ganslandt en de drie punten van Eneas Palmaerts.

Future Sharks Mechelen vs Liège Bulldogs                 foto : Peik Walden

Charleroi kon de geweldige remonte tegen Heist afsluiten met een zege. Vorige week werd er thuis tegen Kortrijk niet gefeest. Even juichen kon wel na de treffers van Diego Marrant, Martin Davidek en Benoit Verhaeghe. Opnieuw punten pakken lukte de Carolo’s echter niet.

Magere oogst voor Phantoms, Bulldogs en Chiefs.

Voor Leuven Chiefs was oogsten onmogelijk. Bleek immers dat de hele maand vrijgehouden werd. Gereserveerd voor een goede wedstrijdvoorbereiding hopelijk. De Januari-duels tegen Kortrijk, Charleroi en twee maal HYC zijn immers flinke uitdagingen voor Captain Tom Dillaerts en zijn Pietermannen.

De Luikse Bulldogs zetten hun leerproces moeizaam verder. In December werd er verloren in Mechelen en verstek gegeven voor de match in Kortrijk.

Antwerp Phantoms kon weliswaar geen punten pakken in de dubbele confrontatie tegen leider HYC. Coach Terrence Giblen ziet zijn jongens wel als groep werken en 2020 biedt nieuwe kansen.

TT-derby : HYC – Antwerp Phantoms. foto : Kurt Tops

Wie naar de PlayOffs?

Het HYC Toekomstteam lijkt een certitude en ook Olympia Heist zal de kaap van dertig punten wel overschrijden. Voor de overige twee plekken staan Kortrijk en Beaufort er goed voor. Maar zeker Leuven en wie weet misschien ook Mechelen hebben de potentie om zich in de strijd te smijten voor de twee laatste tickets. Verdere uitschuivers moeten vermeden worden. De verliespunten gaan straks doorwegen. Chiefs Leuven heeft er acht, de Luxemburgse Knights al elf. Kortrijk amper zes. Mechelen, met twaalf verliespunten, is de outsider. We kijken alvast uit naar de januari-duels!

DE STAND

# Team GP W OTW OTL L PTS +/-
1 HYC Toekomst 9 8 0 0 1 24 +24
2 Olympia Heist 11 7 1 0 3 23 +33
3 Beaufort Knights 8 4 0 1 3 13 +8
4 Kortrijk Spurs 6 4 0 0 2 12 +1
5 Golden Sharks FT 8 4 0 0 4 12 +4
6 Charleroi 10 3 1 0 6 11 -4
7 Chiefs Leuven II 6 3 0 1 2 10 +13
8 Luik Bulldogs II 8 1 0 0 7 3 -46
9 Antwerp TT 8 1 0 0 7 3 -33
Previous Doug Mason met gewijzigd Oranje naar Barcelona voor slotduel OKT
Next Rusland, Canada, Finland en Zweden naar de halve finales