Halve finales in Nederland bekend, Leuven opent in BeNe League met zege


CAIROX HIJS Hokij Devils Nijmegen
Foto: Robert Bos

Vijf duels op de zaterdag, waarbij duidelijk werd hoe in Nederland de halve finales voor de beker eruit komen te zien. En dat allemaal door de zege van Select 4-u Devils Nijmegen in Den Haag, dat daarmee plek drie opeiste. Chiefs Leuven opende het BeNe League seizoen en versloeg Antwerp Phantoms, terwijl Luik afrekende met Mechelen, maar op HYC moet wachten op het nummer één of twee wordt.

Cairox Hijs Hokij – Select 4-u Devils Nijmegen 3-4

Het was al bekend dat duels tussen Select 4-u Devils Nijmegen en CAIROX Hijs Hokij tot de laatste seconde spannend kunnen zijn. Dit seizoen kruisten beide teams de sticks al twee keer eerder. Allereerst was er de wedstrijd om de Ron Berteling Schaal. Vervolgens de eerdere bekerwedstrijd in het Triavium. Deze keer, ondanks dat deze wedstrijd pas laat op gang kwam, wederom geen geen uitzondering op deze regel. Nijmegen trok na 60 minuten ijshockey aan het langste eind: 3-4

Nijmegen was op volle oorlogssterkte naar De Uithof afgereisd. Bij Den Haag was de lijst van afwezigen lang. Naast Marco Bommezijn waren óók Alan van Bentem, Joey Oosterveld, Brett Magnus, Doug Rose en Jesse Gabrielle niet van de partij bij Den Haag.

Tekst gaat verder onder de foto

Foto Robert Bos

Na het uitdelen van de eerste speldenprikjes door beide teams, tijdens de eerste periode, kwam het eerste gevaar van de Nijmegenaren. Kay Gielen zag zijn inzet middels een ‘pad save’ gekeerd door Haagse goalie Tom Barendregt. De eerste Haagse power play leverde echter juist tweemaal gevaar van de Devils op. Jeffrey Melissant zag én hoorde zijn inzet het ijzerwerk raken. Ook Levi Houkes wist, met alleen de Haagse goalie nog voor zich, niet tot scoren te komen. Na het over en weer afvuren van nog wat schoten gingen beide teams met de brilstand op het scorebord naar de kleedkamers.

Middenstuk voor Den Haag

In het middenstuk werd Nijmegen na 56 seconden bestraft voor too many men. Vanuit deze power play was Den Haag wel succesvol. Aan de rechterzijde wist Reinier Staats op links Justin Evers te bereiken en deze schoot binnen: 1-0. Gaandeweg de tweede periode ging Nijmegen harder op zoek naar de gelijkmaker, maar dit initiatief werd niet vastgehouden. Het was juist Den Haag dat de score vlak voor het einde van de tweede periode wist te verdubbelen. In de 37e minuut werd Kick door een strakke pass van Staats alleen op Mollen weggestuurd. Na een schijnbeweging passeerde hij Mollen ‘blocker side’. Met een 2-0 score gingen beide ploegen voor de tweede keer rusten.

Tekst gaat verder onder de foto

UNIS Flyers Heerenveen Select 4-u Nijmegen IJshockey
Foto: Paul Nicolaassen

Nijmegen slaat toe in laatste minuten

Vroeg in periode drie sloeg Nijmegen wel terug. In de 44e minuut wist Raymond van der Schuit op assist van Evo Suurhof en Oliver Pataky het net te vinden. Vier minuten later stond de gelijkmaker al op het scorebord. Nick de Jong stuurde Van der Schuit weg richting het Haagse goal en scoorde, nadat hij de Haagse goalie op het verkeerde been had gezet, ‘top shelf’. In de 57e minuut wist Nijmegen voor het eerst op voorsprong te komen.

Met behulp van Cas Staps en De Jong maakte Van der Schuit zijn hattrick compleet. Nog geen minuut later lag de puck aan de andere kant in het goal. Op aangegeven van Björn Borgmann schoot Levi Boer de puck ‘five hole’ binnen voor de 3-3. Wie zich al op een overtime aan het voorbereiden was kwam bedrogen uit. Met nog zeventien seconden te spelen was Van der Schuit wederom trefzeker. Op een assist van Suurhof, wist de Rotterdammer op behendige wijze de winnende goal te maken.

De zege van Nijmegen betekende dat de nummers één tot en met vier bepaald zijn voor de halve finales van de beker. UNIS Flyers Heerenveen neemt het op tegen Microz Eaters Limburg en CAIROX HIJS Hokij gaat de strijd aan tegen Select 4-u Nijmegen. Dat doen beide teams in een best of two. Wanneer beide ploegen één duel winnen, dan zal een overtime van 20 minuten de beslissing brengen.

Tekst gaat verder onder de video’s

UNIS FLYERS HEERENVEEN – TRAPPERS TOEKOMSTTEAM 11-1

Door de nederlaag van Den Haag was Heerenveen al zeker van de nummer één positie. De inzet van het duel was of de Friezen ongeslagen de voorrondes af zouden sluiten. Het antwoord daarop was een duidelijke ja.

In de eerste periode was het verschil al gemaakt in een duel waarin Flyers geen moeite had met de jongelingen uit Tilburg. Na de eerste twintig minuten prijkte er al 4-0 op het bord door treffers van Adam Bézak (2x), Ronald Wurm en Trevor Petersen. Pas in de 46e minuut lukte het de Brabanders om de eretreffer op het bord te zetten via Bryan Vos, die daarmee een shutout voor starting goalie Jorrit Vos verpestte. Met een duidelijke 11-1 zege stapte Heerenveen van het ijs af, waarmee het als ongeslagen nummer één de halve finales in gaat. Tegenstanders is Microz Eaters Limburg.

ZOETERMEER PANTERS – MICROZ EATERS LIMBURG 4-8

De Eaters moesten winnen en waren afhankelijk van het resultaat in Den Haag om zicht te houden op plek drie. Akim Ramoul legde in de tweede minuut de puck al achter Kevin Riedijk, dus de boodschap was begrepen. Nadat Thomas Borgman snel gelijkmaakte voor Panters, stond er na een amper een kwartier 1-3 op het bord via treffers van Nick Verschuren en opnieuw Ramoul. Het betekende einde wedstrijd voor Riedijk, maar vervanger Cas Neuman moest twee minuten later de 1-4 uit zijn net halen, opnieuw van Gyesbreghs.

In het middenstuk kwam Panters wat beter voor de dag, maar lukte het pas op het half uur om doelman Delil voor een twee maal te verschalken via Dusan Kmec. Een echte comeback werd door Yoren de Smet de nek omgedraaid toen hij twee minuten voor tijd de marge weer op drie bracht. Panters gaf niet op en kwam via Jared Henderson weer op twee goals achterstand, maar amper 20 tellen later deelde Nick Verschuren de K.O. uit. Ramoul en Gyesbreghs tilden de stand naar 3-8, waarna Martijn Geerligs de eindstand op 4-8 bepaalde. Voor Eaters betekende de winst van Nijmegen in Den Haag, dat het in de halve finale uit mag komen tegen UNIS Flyers Heerenveen.

LUIK BULLDOGS – MECHELEN GOLDEN SHARKS 7-3

De Bulldogs uit Luik moesten na het verlies in Herentals hergroeperen om kans te houden op het nummer één ticket in de beker. De ploeg van coach Vincent had de gehele wedstrijd de overhand en nam in periode één afstand van Mechelen. Captain ‘Papi’ Jordan Paulus en Alexandre Bremer zetten de ploeg op 2-0, waarna Jano Vanderhulst zijn Sharks nog op 2-1 zette. In het slot zorgden Bryan Henry en opnieuw Bremer voor een duidelijk 4-1 ruststand.

In periode twee startte Mechelen met goalie Gyesbreghs in plaats van Koitmaa om nieuw elan te vinden. En dat lukte, want de Sharks ‘wonnen’ het middenstuk door een treffer van Kenneth Pittoors. Luik schrok wakker in het slotstuk en stelde aan de hand van Bryan Kolodziejczyk orde op zaken door naar 6-2 weg te lopen. Jakob Huyghe noteerde nog een prima treffer voor de bezoekers, maar het slotakkoord was voor Jessyko Bernard.

Door de zege is Luik nu weer koploper in het bekertoernooi. Wanneer HYC een punt pakt tegen Antwerp (dat duel is voor vandaag afgelast, er wordt gezocht naar een nieuwe datum), dan treft Bulldogs in de halve finales Leuven. Mocht HYC verliezen van Antwerp, dan is Mechelen het kind van de rekening. In alle andere gevallen ontmoet Mechelen de mannen van Herentals bij de laatste vier.

Tekst gaat verder onder de video’s

CHIEFS LEUVEN – ANTWERP PHANTOMS 7-2

Tussen al het bekergeweld door werd ‘in de luwte’ het BeNe League seizoen geopend door Chiefs Leuven en Antwerp Phantoms. De eerste treffer van het seizoen 2019/2020 in de BeNe League kwam op naam van de bezoekers. Juha Koskinen verschalkte Malinowksi al in de tweede minuut. Een verrassing wellicht, maar deze werd door de troepen van Gil Paelinck snel en efficënt weggepoetst. Na zeven minuten spel, prijkte er 3-1 op het bord door goals van Alec James, Adam Logozzo en de Finse aanwinst William KangasniemiJeffie Versin zorgde voor nog meer vreugde in het Leuvense kamp door een 4-1 eerste ruststand te noteren.

De thuisploeg consolideerde de voorsprong, maar zag ook dat Antwerp het in het middenstuk beter op orde had. Een treffer van Rino Dhondt zorgde evenwel voor een 5-1 stand. Het venijn kwam nog even terug in het duel.  De toeschouwers moesten daar wel daar tot de laatste tien minuten voor wachten. Papa Borya Kolyasnikov en Logozzo met de tweede treffer tilden de voorsprong naar 7-1. De wedstrijd eindigde waar hij mee begon: een treffer van Koskinen. Daarmee behaalden de Pietermannen de eerste zege van het BeNe League seizoen en zal Antwerp hard moeten blijven werken om de punten te gaan pakken.

Previous Nijmegen plaatst zich voor laatste vier Beker
Next New York Islanders pakken negende overwinning op rij, zware blessure Scott Sabourin