Wie wordt de nieuwe voorzitter van IJshockey Nederland?


Board Room IJshockey

Vanavond wordt tijdens een buitengewone Algemene Ledenvergadering de procedure voortgezet om een nieuwe voorzitter van IJshockey Nederland te benoemen. In de ledenvergadering van 11 september werd de voordracht en voorgenomen benoeming van Jan Hopstaken door het bestuur ingetrokken. Dit onder druk van de leden, die zich niet konden vinden in de gevolgde procedure. Noud van Berkel en Danny Micola von Fürstenrecht hadden zich, naast Hopstaken die voorgedragen werd, ook kandidaat gesteld. De positie is na het vertrek van Ruud Vreeman afgelopen juni vacant. De meeting zal om 20:00 in het zalencentrum NDC den Hommel in Utrecht beginnen.

VOORZITTER KIEZEN: HOE HET WERKT

Tijdens het overleg van september werd een onafhankelijke commissie ingesteld, die zou gaan onderzoeken of de kandidaten voldoen aan de voorwaarden om de positie van voorzitter te kunnen vervullen. Deze commissie brengt vanavond verslag uit of daaran is voldaan, waarna de leden ‘ja of nee’ kunnen zeggen om hen toe te laten. Alle kandidaten krijgen tien minuten de tijd om hun kandidatuur kracht bij te zetten. In maximaal twee stemronden moet de nieuwe voorzitter gekozen en geïnstalleerd worden.

DE DRIE KANDIDATEN, WIE ZIJN HET?

Jan Hopstaken, waarnemend voorzitter IJshockey Nederland

Jan Hopstaken kaniddaat voorzitter
Hopstaken reikt de Frans Henrichs Bokaal uit aan Nick Verschuren (Foto: Jan Hofstede)

Hopstaken heeft sinds 2013 als Vice-Voorzitter zitting in het bondsbestuur van IJshockey Nederland. Hij studeerde bedrijfskunde en is eigenaar van het adviesbureau Hopstaken en de Haan. Daar vervult hij veelal opdrachten voor (semi) overheden, zoals op het palmares prijkt. Op dit moment doet hij dat voor de Algemene Rekenkamer. Hopstaken heeft Vreeman inmiddels tweemaal waargenomen. In 2014, toen Vreeman interim-burgemeester van Groningen werd en vanaf afgelopen juni na het vertrek van Vreeman.

Noud van Berkel, Erelid, oud-voorzitter IJshockey Nederland

Noud van Berkel kaniddaat voorzitter
Foto: Paul Nicolaassen

Van Berkel heeft een track-record van meer dan 50 jaar in het Nederlandse ijshockey. De meeste mensen kennen hem als oud algemeen directeur, referee-in-chief en tot voor kort als referee supervisor en instructeur bij de IIHF. Van Berkel is gepensioneerd docent wiskunde. In 2016 stapte hij als algemeen directeur bij de bond op. Dit na een onoverbrugbaar verschil van inzicht, met leden van het bondsbestuur.

Danny Micola von Fürstenrecht, oud-voorzitter UNIS Flyers Heerenveen

Danny Micola von Fürstenrecht kaniddaat voorzitter
Foto: Jan Hofstede

Danny Micola von Fürstenrecht is oud-doelman, maar voor velen bekend als oud-voorzitter van UNIS Flyers Heerenveen. Hij leidde de Friese club zes jaar lang en droeg het stokje in 2011 over. Tegenwoordig kennen we hem van SportsBroadCasting, dat onder meer live-streams in het ijshockey brengt.

Previous Buffalo de nieuwe koploper, wereldgoal David Pastrnak
Next Dinant, Leermakers en Monnaie krijgen A-licentie van de IIHF