Samenwerken met Bene League blijft struikelblok voor IJshockey Nederland


Micola Nuchelmans BeNe League
Foto: Jan Hofstede

Iedereen heeft inmiddels kennis genomen van het persbericht van IJshockey Nederland dat ze de stekker uit de BeneLeague hebben getrokken. Echter dit is gebeurd zonder overleg met de vier Nederlandse teams die daar acte de présence gaven de afgelopen jaren. Den Haag, Zoetermeer, Heerenveen en Geleen kregen het persbericht toegestuurd op woensdag 8 juni om 21.54 uur terwijl het al gepubliceerd was om 21.27 uur op de website van IJshockey Nederland.

LEES OOK: Chaos achter de schermen van de Bene League

Reacties van de voorzitters van de Nederlandse clubs

Volgens Geleen voorzitter Ron Lahay is dit een eenzijdig besluit waar Geleen niet achter staat. Net als collegae-bestuurders was hij niet op de hoogte van deze beslissing toen IJshockey Nederland e.e.a. publiceerde op hun website.

“We zitten midden in de voorbereiding op een nieuw seizoen. En zijn enthousiast bezig met een vergaande professionalisering van onze organisatie. Alle Nederlandse en Belgische clubs waren in afwachting van een reactie. Op een unaniem voorstel voor een opzet voor een grensoverschrijdende competitie voor komend seizoen. De reactie van IJshockey Nederland kwam gisteravond dan ook als een totale verrassing. Ik ben er helemaal kapot van. We zijn gewoonweg voor het blok gezet – wat mij betreft een ongehoorde en onacceptabele manier van handelen. We zullen kijken wat dit voor gevolgen heeft en hoe we hier verder mee om moeten gaan.”

Voorzitter van Hijs Hokij Harry Vlaardingerbroek “Om maar gelijk duidelijk te zijn: wij zijn vanavond compleet verrast met het bijgaande en eenzijdige besluit van IJshockey Nederland. Wij als club ontvingen om 21:54 uur een persbericht van IJshockey Nederland, terwijl het desbetreffende persbericht al gepubliceerd was vanaf 21:27 uur op de website van IJshockey Nederland! “Wij hebben zelf totaal geen tijd gekregen om te reageren en iedereen fatsoenlijk te informeren.

Zoetermeer is ook duidelijk

Voorzitter van Zoetermeer Panters Hans ToonenOm de impasse te doorbreken, presenteerde HIJS Hokij voorzitter Harry Vlaardingerbroek een prima alternatief plan waarbij het bestuur van de BNL zou gaan bestaan uit enkele afgevaardigden van de clubs, met daarbij een faciliterende rol van de beide bonden. Dit plan is in een tweetal sessies besproken, waarbij de laatste sessie door emoties werd beheerst. Toch leek de deur nog op een kleine kier te staan. Wat er de afgelopen dag heeft plaatsgevonden tussen de bonden onderling is de Nederlandse clubs niet bekend. IJHNL gaf gisterenavond in haar persbericht aan dat de door de KBIJF verkozen uitgangspunten haaks staan op de normen, waarden en ambitieplannen van IJHNL.

Wij vonden het spijtig dat het persbericht van IJHNL extreem kort na de telefonische mededeling van de Nederlandse bond werd uitgestuurd. Het gevolg was dat onze spelers het bericht via de IJHNL-website moesten vernemen. Bovendien blokkeert het persbericht verdere besprekingen met de Belgische en Nederlandse clubs om alsnog tot elkaar te komen.”

Alleen Heerenveen begreep het stoppen van de Bene League door de bond

Voorzitter van Unis Flyers Heerenveen Henk HoekstraDit besluit is genomen nadat er verschillende bijeenkomsten hieraan met de clubs, IJshockey Nederland en de KBIJF vooraf zijn gegaan. In een laatste overleg werd het duidelijk dat een voortzetting van BeNeleague alleen mogelijk zou zijn als die onder leiding van de bestuursleden van de KBIJF kwam te staan. De clubs hadden in een eerder overleg aangegeven een overgangsjaar te wensen met het bestuur van IJHNL en KBIJF waarna de clubs zelf een bestuurlijke organisatie zouden inrichten. Dit was voor de KBIJF niet acceptabel.

tekst gaat verder onder de foto

Perfect plan

Het plan wat genoemd wordt door Hans Toonen voorzitter van Zoetermeer Panters is dat er een plan lag (ontwikkeld door Harry Vlaardingerbroek) om zowel de KBIJF en IJNL zich niet meer te laten bemoeien met de Bene-League en dat in de transitie naar die fase KBIJF en twee vertegenwoordigers van zowel de clubs uit Nederland en Belgische clubs het bestuur zouden vormen. De KBIJF en IJNL zouden wel de reglementen overzien. Het rare is dat wij hebben vernomen dat KBIJF er wel mee akkoord is en volgens het persbericht van IJNL KBIJF er niet mee akkoord is.

tekst gaat verder onder de foto

IJshockey Nederland “IJNL kiest voor een sterke landelijke (beker)competitie en beëindigt per direct de deelname aan de Bene League”.

Een ding is zeker een top competitie in Nederland met de vier clubs Zoetermeer, Den Haag, Geleen en Heerenveen gaat er niet komen. De clubs hebben geen zin om meer dan tien keer tegen elkaar te spelen inclusief de play-offs en de supporters zitten daar ook niet op te wachten en de sponsoren ook niet. En minder bezoekers betekent automatisch ook minder inkomsten. Eindhoven en Groningen waren ook gevraagd om in de topcompetitie te komen spelen maar die zouden hebben afgehaakt vanwege de financien.

En laten we eerlijk zijn, welke initiatieven vanuit de Belgische Federatie bestaan inmiddels ook niet meer?
Cup de Lage landen (gestopt)
North Sea Cup (gestopt)
En nu is ook de Bene League de nek omgedraaid.

Wat nu?

Nou in het ergste geval als iedereen zijn poot stijf houdt kan het wel eens het einde betekenen van een aantal clubs in Nederland. Ben je dan goed bezig als bond zijnde? 99 van de 100 supporters die je spreekt vinden de Bene League geweldig. En ik moet eerlijk toegeven door Ed Versteeve zijn infarct heb ik nu een jaar in de Bene League mee gelopen. Het was geweldig om er “tussen” te mogen staan.

tekst gaat verder onder de foto

Lukasz Bartak Foto: Kurt Tops

Toekomstplannen?

Ambitieuze plannen zijn er altijd geweest bij IJNL. Vier jaar geleden werd er doodleuk geroepen. Wij gaan naar de Olympische spelen. Die kans was er inderdaad, maar dan alleen als toeschouwer. En wat als het gerucht klopt dat een van de vier Nederlandse Bene League clubs in seizoen 2023-2024 de overstapt gaat maken naar de Oberliga? Er wacht dus weer een hete zomer aan het front van het Nederlandse IJshockey. Nu maar hopen dat niet teveel ijsbanen gaan smelten.

 

 

 

 

 

 

 

 

Previous Tampa Bay naar Stanley Cup finale voor derde keer op een rij
Next Eerste winst voor Colorado na overtime in Stanley Cup Finale