Veel Nederlandse talenten spelen in de Zweedse competitie


Oranje Talenten in Zweden

Meer dan vijftig Nederlandse U20 talenten spelen in het buitenland. Sommige verhuizen mee met hun ouders, de meeste kiezen er zelf voor om, op jonge leeftijd, in het buitenland aan hun carrière te gaan werken. Meer dan een handvol speelt in Zweden en het bevalt ze daar prima. Barend Hoogteijling zocht contact met ze en laat ze aan het woord.

Timoer en Kyan, Dutch duo in Helsingborg

In Helsingborg spelen twee Nederlandse talenten. Vanuit Amstel Tigers kwam Kyan Helenklaken over naar Helsingborg HC. Timoer Roodenburg kwam over van HIJS Hokij Den Haag. Nu spelen beide U16 internationals bij het 04/05 team in de Zweedse havenstad. En dat is een stuk pittiger dan in Nederland. Vier keer in de week trainen en in het weekend een wedstrijd. “Maar dat is wat ik graag wil,” geeft Timoer aan, “lekker veel trainen.”

Tekst gaat door onder de foto

Timoer Roodenburg en Kyan Helenklaken
Timoer Roodenburg (#28) en Kyan Helenklaken (derde van links) met een aantal teamgenoten van Helsingborg HC U16

Ook is de omschakeling van Nederland naar Zweden en het ijshockey daar even wennen geweest. Dat ijshockey in Zweden een veel grotere sport is dan in Nederland merken de twee in de randzaken die er goed zijn geregeld. Hun uitrusting kan gewoon op de baan in hun lockers blijven en hoeft niet mee naar huis.

U16 en U18

Timoer en Kyan trainden inmiddels ook al mee met de U18 van Helsingborg. Nog meer trainingen dus, maar juist daarvoor zijn ze naar Zweden gegaan geven ze beide aan. Net als Kyan heeft Timoer een Zweedse ijshockeyer als voorbeeld: Elias Pettersson. Maar ook Mitch Marner noemt hij als voorbeeld. Ook Rasmus Dahlin wordt door hem gevolgd.

Kyan noemt Erik Karlsson als voorbeeld. Net als Karlsson in zijn jeugdjaren hoopt hij voor Frölunda Indians uit te gaan komen: “Het niveau is hier veel uitdagender dan in Nederland. Ik ga hier echt heel veel leren en hoop gescout te worden door de Indians, één van dé topteams in Zweden, om daar in de U18 te komen spelen. En wie weet zie je me nog eens in de SHL.”

Aan ambitie en werklust ontbreekt het deze U16 internationals in ieder geval niet. De U16-competitie start voor Kyan en Timoer 6 oktober. Met de U18 speelde Timoer al een wedstrijd.

Jay, scoort voor Jönstorp

Zo’n vijfentwintig kilometer noordelijker speelt Jay Lesteluhu bij Jönstorp IF. Voor Jay is het inmiddels zijn derde jaar in Zweden. Vorig jaar zocht ik hem al een keer op in Ängelholm. Inmiddels is het nieuwe seizoen begonnen en Jay speelt en traint heel wat af. Hij zit bij de selectie van de U18, waar hij qua leeftijd in thuishoort, maar speelt ook mee met de U20. Beide teams komen uit in Division 1, het tweede niveau in Zweden.

Tekst gaat door onder de foto

Jay Lesteluhu - Jönstorp IF
Jay Lesteluhu – Jönstorp IF

“De eerste wedstrijd heb ik niet mee kunnen spelen vanwege ziekte, maar in de voorbereiding heb ik lekker kunnen spelen en ook de andere competitiewedstrijden gingen goed,” zegt Jay. “Met de U20 hebben we vandaag best wel ruim gewonnen. Morgen speel ik mee met de U18.” Dat was afgelopen weekend en wat Jay bedoelt met ‘best wel ruim’ is een uitoverwinning van 1-9 tegen Kristianstads IK. Jay wist twee goals en assist wist te noteren. Met de U18 werd thuis verloren van IK Oskarshamn (4-8).

J20 Division 1E, Region Syd J18 Division 1 C, Region Syd
RK Team GP TP RK Team GP TP
2 Jonstorps IF IshF U20 1 3 5 Jonstorps IF IshF U18 3 3

Mees, Giant in Lund

Ook in Skåne, in Lund, speelt een Nederlander: Mees van Wingerden. Vorig seizoen speelde Mees bij Red Eagles in Den Bosch. Nu is hij een Giant. De U16 van Lund Giants speelt in de Elit-serie en dat is de topcompetitie voor die leeftijdscategorie in Zweden. Geen makkelijke wedstrijden dus. “We zijn niet heel erg sterk van start gegaan en staan helaas nog onderaan in de competitie. Maar wij weten als team ook dat dit een moeilijk jaar wordt, waarin we hard moeten werken om niet te degraderen. Ik denk zelf dat we een heel goed team hebben, maar niet sterk genoeg om echt mee te draaien in de extreem sterke Elit-competitie. Er zijn drie teams waar we de punten tegen moeten pakken om degradatie te voorkomen,” geeft Mees aan.

Tekst gaat door onder de foto

Mees van Wingerden - Lund Giants
Mees van Wingerden (#73) – Lund Giants

Als je kijkt naar de tegenstanders, dan zie je heel wat bekende clubs voorbij komen zoals Malmö Redhawks, HV71, Frölunda Indians en Växjö Lakers. Topteams in het Zweedse ijshockey met allemaal gerenommeerde jeugdopleidingen.

Lund, een mooie opstapplaats

Ook Mees is naar Zweden gekomen om meer te kunnen trainen en tegen sterkere tegenstanders te spelen. Zo traint hij bij de Giants vier keer op het ijs en nog vijf keer in het krachthonk. Ook hij benoemd de prima faciliteiten en begeleiding rondom het team. Zijn ambitie is om zich te ontwikkelen en daarvoor is Lund Giants prima geschikt. “De meeste spelers zijn hier vooral om zich verder te ontwikkelen, zodat ze volgend jaar bij een U18 Elit-team kunnen spelen. En dat geldt voor mij ook. Het is vooral een jaar om veel te leren en ik denk dat Lund daar perfect voor is. De grootste focus ligt op persoonlijke ontwikkeling en niet op resultaat. Dit zorgt er dus voor dat we zeker niet één van de beste teams zijn, maar we wel een heel leerzaam jaar hebben, zodat we volgend jaar naar andere teams kunnen die wel goed meedraaien in de Elit-competitie,” geeft de leergierige Mees aan.

U16 Elit Södra, Region Syd
RK Team GP TP
10 Lund Giants HC 4 0

Jesper, it’s all in the family

Een stukje noordelijker speelt nóg een jonge speler met een Nederlands paspoort. Jesper Borsje heeft een Nederlandse vader en Zweedse moeder. Toen Jesper één jaar was, is hij met zijn ouders naar het land van zijn moeder verhuisd en daar woont hij nu al vijftien jaar.

Tekst gaat door onder de foto

Jesper Borsje - Falu IF
Jesper Borsje – Falu IF

Dat Jesper is gaan ijshockeyen was als vanzelfsprekend. Zoals voor de meeste jongens in Zweden. Maar voor Jesper misschien nog wel wat meer. Zijn oom Lars Dahlström speelde ijshockey en niet geheel onverdienstelijk. Zo speelde Dahlström bijna 300 wedstrijden in de SHL en kwam uit voor Västra Frölunda HC (het huidige Frölunda Indians) en Södertälje SK. Ook heeft Jesper een neef die goalie was. Mathias Dahlström speelde onder andere vier seizoen in de NCAA Division 1 voor de Wildcats van Northern Michigan University.

“Zelf was ik tweeënhalf toen ik voor het eerst op het ijs stond. Toen ik vier was begon ik in de Björnliga bij Smedjebacken HC,” geeft Jesper aan. (De Björnliga is voor de jongste spelertjes uit de club.)

Met de U16 Elit speelde hij met dezelfde club in de Elit-competitie. “Dat was een enorm leerzaam jaar en erg gaaf om in die grote arena’s te spelen. Een mooie voorbereiding op de volgende stap in het ijshockeyleven.” Die volgende stap heeft Jesper gezet naar het ijshockeygymnasium in Falun. Hij komt nu uit voor Falu IF.

Oranje? Ja!

Zijn doelen voor dit jaar zijn om zich te blijven ontwikkelen, als ijshockeyer en als mens. In en rond de ijshockeyarena. “Een droom, voor de toekomst, is om dit als prof te kunnen gaan doen en ooit uitgenodigd te worden voor de nationale ploeg en om daar deel van uit te maken,” geeft Jesper aan. Ik blijf er hard en gefocust aan werken. Maar het is vooral een prachtige sport die me veel voldoening geeft.”

Op de vraag welke nationale ploeg, volgde een heel duidelijk antwoord van Jesper: Nederland!

J18 Elit Västra J18 Division 1 A-B
RK Team GP TP RK Team GP TP
6 Falu IF 5 7 12 Falu IF2 1 0

Bob, Wing man in Arlanda

Een speler die inmiddels ook al langer in Zweden op het ijs staat is Bob Gerretsen. Op het einde van vorig seizoen meldden we al dat hij de overstap maakte vanuit Leksand naar Arlanda. Met zijn negentien jaar is Bob de ‘nestor in deze lijst’ van Nederlands talent in Zweden.

Bob Gerretsen - Arlanda Wings
Bob Gerretsen (l) met de captain en andere assistent captain van Arlanda Wings U20

De lange verdediger is bij Arlanda Wings goed ontvangen en is er Assistent Captain van de U20. In de voorbereiding was Bob in zijn eerste wedstrijd al meteen succesvol met een score. “Ik speel erg veel en heb al een paar keer meer gescoord in de voorbereidingswedstrijden. We wonnen acht van de negen wedstrijden in het voorseizoen. Ja, de voorbereiding ging echt super!”

Dat Bob nog steeds een goed gevoel heeft bij Leksand blijkt uit zijn opmerking dat juist die ene verliespartij tegen Mora Ik was, de aartsrivaal van Leksand.

Inmiddels is de U20 van de Wings, dat uitkomt in de Elit-serie, de competitie behoorlijk goed begonnen. Met 8 punten uit vier wedstrijden bezet het een derde plek. Bob tekende in drie wedstrijden voor vier assists.

J20 Elit Östra
RK Team GP TP
3 Wings HC Arlanda 4 8
Previous Nieuwe regels NHL: reviews, helmen, wissels en face-offs
Next Kayo van Zoest per direct weg bij Select 4-u Devils Nijmegen