WK U18 Dames in Eindhoven op losse schroeven


Nederland U18 Dames
Foto: Jenny Goessens

Een droom valt mogelijk in duigen. Het WK Division IIA in Eindhoven voor de Oranje U18 dames staat op losse schroeven. De ploeg van de nieuwe bondscoaches Myrthe Martens en Amy-Lynn Moors wordt wellicht het slachtoffer van het terugtrekken van Roemenië.

U18 WK MET ZEVEN LANDEN

Roemenië zou uitkomen op het WK Division IIB in Mexico samen met Spanje, Turkije en het thuisland. Door het wegvallen van de Oost-Europese jonge dames blijft daar een poule van drie achter. In Eindhoven zou Oranje het opnemen tegen Kazachstan, Chinees Taipei (Taiwan) en Australië.

Tekst gaat onder de foto verder

Nederland U18 Dumfries IJshockey
Foto: Ed Versteeve, Face-Off

De IIHF vind het niet wenselijk dat een WK poule uit drie landen bestaat en wil dus de twee divisies samenvoegen. Dan zou er een WK ontstaan van zeven teams. IJshockey Nederland heeft de laatste weken alles in het werk gesteld om het uitgebreide WK in eigen land te kunnen houden, echter kreeg het dit niet voor elkaar op het gebied van locatie, financiën en logistiek. Van een club moet, in de nieuwe situatie, de ijshal twee weken opgevraagd worden en dat is geen haalbare kaart. Hierop heeft de bond de IIHF geïnformeerd dat het WK in nieuwe vorm niet te kunnen organiseren.

MEXICO DEEL II

Dat betekent dat Oranje U18 hoogstwaarschijnlijk opnieuw naar Mexico zal afreizen. Al zal de IIHF daar nog een laatste woord over moeten uitspreken. De deelnemende landen hebben een stem en kunnen in theorie tegen het nieuwe WK stemmen. De verwachting is dat Spanje en Turkije voor zullen stemmen. Het is dan aan de landen die in Eindhoven zouden spelen om ook hun stem uit te brengen. Mocht het zo zijn dat het nieuwe WK ‘weggestemd’ wordt, dan bestaat de mogelijkheid dat alles bij het oude blijft en er dus een WK van drie en vier teams komt.

Tekst gaat onder de foto verder

U18 dames Mexico IJshockey Face-Off
Foto: Ed Versteeve, Face-Off

Positief is wel dat Nederland zeer goede herinneringen bewaart aan hun het eerste WK in het Midden-Amerikaanse land. Het pakte er in 2018 het goud, door ongeslagen door de groep te komen. Afgelopen seizoen kwamen de jonge speelsters tekort om zich te handhaven in Dumfries, waardoor de teruggang naar Division II een feit werd.

DATA NOG ONBEKEND

Alhoewel de data van het toernooi nog niet definitief vaststaan, lijkt een logische aanname dat het WK op 24 januari 2020 zal starten in Mexico City. Met de opmerking dat het nieuwe WK met zeven teams nog wel door het IIHF congres (eind september) moet worden goedgekeurd. Het team van Face-Off beraadt zich intern met haar netwerk op welke manier in actie gekomen wordt de komende tijd.

Previous Doorgroeien is de boodschap in Mechelen
Next SHL preview, geen vrees, wel hoop