SHL preview, geen vrees, wel hoop


Voor vier teams zal er na de reguliere competitie, die 12 maart eindigt, een intermezzo plaats gaan vinden waarin ze zich alsnog voor de echte play-offs kunnen plaatsen. De nummers zeven tot en met tien gaan onderling uitmaken wie zich bij de beste zes van de SHL mogen voegen. Het als zevende geëindigde team neemt het daarin op tegen nummer tien en de nummers acht en negen dagen elkaar uit in een best-of-three. Barend Hoogteijling zet zijn bril op met toekomstvisie en doet een voorspelling.

Skellefteå AIF, niet meer het topteam van de afgelopen jaren

Een indrukwekkend rijtje kan de ploeg uit het noorden van Zweden neerzetten. Maar liefst zeven finales in de afgelopen negen jaar waarvan er twee werden gewonnen.

2010/2011 Verloren in de finale
2011/2012 Verloren in de finale
2012/2013 Zweeds kampioen
2013/2014 Zweeds kampioen
2014/2015 Verloren in de finale
2015/2016 Verloren in de finale
2016/2017 Uitgeschakeld in de kwartfinale
2017/2018 Verloren in de finale
2018/2019 Uitgeschakeld in de kwartfinale

Toch zal het voor Skellefteå dit jaar niet makkelijk gaan worden. Vorig seizoen schreven we al dat de ploeg weliswaar goed voor de dag kan komen maar ook te vaak een slechte indruk naliet. Dit jaar zal dat niet anders zijn en gevreesd moet worden dat het zich via de voorrondes voor de play-offs moet gaan plaatsen.

Op papier heeft de ploeg goede goalies, maar Litouwer Mantas Armalis heeft het vorig seizoen voortijdig moeten beëindigen vanwege een blessure. Hoe hersteld hij hiervan? Als mogelijke vervangers staan Gustaf Lindvall en Oskar Östlund klaar om de plek van eerste goalie over te nemen. Voor beiden zou dat de eerste keer zijn in de SHL. Verdedigend kan de ploeg een aantal stevige spelers het ijs op sturen. Arvid Lundberg is na drie Växjö Lakers weer terug en hij is geen slechte aanwinst. Ook Niclas Burström komt over van de Lakers en samen met Jonathan Pudas vormen ze het hart van de verdediging.

Aanvallend is het verlies van Mathis Olimb (Grizzlys Wolfsburg) en Bud Holloway (EC Salzburg) een aderlating. Joakim Lindström is echter een zeer ervaren en erg goede aanvaller die is gebleven. Net zoals Oscar Möller. De Canadees Tom Pyat komt, met meer dan 480 NHL wedstrijden aan ervaring, de aanval versterken.

Een andere speler om in de gaten te houden is Philip Broberg. Broberg werd in de draft van dit jaar als achtste gekozen door Edmonton Oilers. De verdediger is dit seizoen uitgeleend aan zijn voormalige ploeg om meer ijstijd te maken.

Joakim Lindström
Joakim Lindström – Skellefteå AIK

Malmö Redhawks, een degelijke middenmoter

Malmö is, sinds het in 2015 promoveerde, een goede aanvulling geweest in de SHL. Ook dit jaar zal het dat zijn. Niet de hoog gespannen verwachtingen van de topploegen, maar zich zorgen maken over een gang naar de AllSvenskan hoeft de zuidelijkste ploeg van de SHL ook niet.

Oscar Alsenfelt is al jaren één van de beste goalies van de SHL. Over hem hoeven ze zich in Skåne geen zorgen te maken. Als back-up heeft hij dit seizoen de Noor Lars Volden, die vorig seizoen al drie keer het doel van de Redhwaks verdedigde en overkomt van stadsgenoot Ik Pantern dat in de AllSvenskan speelt. De doelverdedigers zijn ook meteen de sterkte linie van de ploeg.

Niet dat de andere linies slecht zijn. In de verdediging staan onder andere Carl-Johan Lerby, Niklas Arell en de nieuw aangetrokken Deen Jesper Jensen Aabo (weer terug in de SHL na vier jaar KHL bij Jokerit) zeker hun mannetje. Aanvallend doen dat Fredik Storm, Emil Sylvegård en de Oostenrijker Konstantin Komarek ook zeker wel.

Werklust is de kracht van dit team. Een stevig, hardwerkend team waarbij iedereen zijn mannetje staat. Geen prettige tegenstander om tegen te spelen.

Oscar Alsenfelt
Oscar Alsenfelt – Malmö Redhawks (Foto: Mathilda Ahlberg)

Brynäs IF, niet top wel beter dan vorig seizoen

Waar bij Malmö de klasse bij de goalies ligt, ligt die bij de Brynäs IF bij de forwards. Veteraan Nicklas Danielsson krijgt versterking van nieuwkomers Anton Rödin en de Greg Scott. Rödin is na een aantal jaren in Noord-Amerika en Zwitserland weer terug op het oude nest. De Canadees Scott speelde ook al eerder voor de ploeg uit Gävle en is na drie jaar bij CSKA Moskou weer teruggekeerd.

De eerste goalie van vorig seizoen, David Rautio is vertrokken naar Luleå. Joacim Eriksson zal nu die taak gaan waarnemen. Eriksson is een ervaren goalie met veel SHL ervaring en prima cijfers in de afgelopen jaren.

In de verdediging zal ook dit jaar Viktor Söderström zijn opwachting gaan maken. De talentvolle Zweed werd door Arizona Coyotes als elfde in de draft van dit jaar gekozen, maar zal bij Brynäs veel ijstijd moeten gaan maken. Nieuwkomer Jonathan Sigalet zal hem daar zeker bij kunnen gaan coachen. De ervaren Canadees deed dat de afgelopen jaren bij Frölunda Indians onder andere met Rasmus Dahlin (nu Buffalo Sabres) en Raymond Lucas (getipt in de top-drie van de komende draft).

Vorig seizoen werd de ploeg elfde en miste de voorrondes van de play-offs. Dit seizoen zal het waarschijnlijk wat beter gaan. Mede door de aanwezigheid van de ‘vier lelijke eendjes’.

Viktor Söderström
Viktor Söderström – Brynäs IF

Rögle BK, op weg naar boven

Vorig seizoen behaalde Rögle voor het eerst in 25 jaar de play-offs van de SHL. De ploeg uit Ängelholm is een echt team en kan het ieder ander team iedere wedstrijd moeilijk maken. Of het genoeg is om zich direct voor de play-offs te plaatsen weten we pas half maart, maar de verwachting nu is dat ze daarvoor net iets te kort gaan komen. Een plaats in de voorronde met thuisvoordeel moet zeker mogelijk zijn.

Het doel zal dit seizoen verdedigt gaan worden door de Tsjech Roman Will, die overkomt van Bill Tygri Liberec. Hij zal de strijd aan moeten gaan met Christoffer Rifalk die, met zijn zeer goede keeperswerk, mede oorzaak was van de promotie van IK Oskarshamn. Beiden hebben potentie maar de vraag is wel hoe ze op SHL-niveau gaan presteren. Bovendien staat toptalent Calle Clang te trappelen om zijn eerste SHL minuten te gaan spelen.

De Canadees Kodie Curran is een zeer solide verdediger die in geen enkele topploeg van de SHL zou misstaan. Aanvallend ligt de echte kracht van Rögle. Met Leon Bristedt en Ted Brithén zat dat vorig seizoen ook al goed. Het jonge Duitse talent Dominik Bokk is overgekomen van Växjö Lakers. Saint Louis Blues heeft hem in 2018 in de eerste ronde gedraft en na een jaar Växjö wilde de ploeg hem uitlenen aan HV71. Bokk koos zelf echter voor Rögle omdat hij verwacht daar meer speeltijd te gaan krijgen. Ook een ander talent wordt door een NHL uitgeleend aan de ploeg. Vanvouver Canucks leent Nils Höglander dit seizoen uit aan de ploeg waar hij vorig jaar furore maakte. Al met al een prima aanval. Daar mag dan ook nog Dennis Everberg aan worden toegevoegd. De tweevoudig wereldkampioen komt over van EV Zug en heeft een karrenvracht aan internationale ervaring.

Dennis Everberg
Dennis Everberg – Rögle BK “Welkom terug!”

 

 

Previous WK U18 Dames in Eindhoven op losse schroeven
Next Tijd om het spel in punten om te zetten voor Zoetermeer Panters