Cédric Delmarche, Belgisch talent zoekt het hogerop in Tsjechië


Cédric Delmarche - HC Draci Bilina
Cédric Delmarche - HC Draci Bilina

Nederland heeft een aantal talenten in het buitenland. Er zijn ook Belgische talenten die naar het buitenland gaan om daar beter te worden en ervaring op te doen. Barend Hoogteijling had contact met één van hen: Cédric Delmarche.

Niet de enige ‘buitenlander’ in de Belgische WK-selectie

De selectie van België voor, het voor hen teleurstellende, WK bestond dit jaar uit voornamelijk jonge spelers uit de BeNe-league. Aangevuld met spelers die in het buitenland spelen. Sam Verelst (Füchse Duisburg), Bryan Kolodziejczyk (Remparts Tours), Toon De Schepper (Coulee Region Chill), Oliver De Croock (Minnesota Blue Ox) en Tanguy Auger (Bulldogs Bordeaux) binden allemaal hun schaatsen in buitenlandse competities aan. Ook de talentvolle goalie Wouter Peeters die in Finland voor JHT speelt en dit seizoen ook uitkwam voor Lincoln Stars doet dat. En dan is daar nog de 20-jarige Cédric Delmarche die voor het derde opeenvolgende seizoen in het buitenland op het ijs is te vinden.

Afgelopen seizoen op Tsjechisch ijs

In de zomer van 2018 stapte Delmarche over vanuit de Zweedse jeugdcompetitie U20 Division I (na de U20 SuperElite en Elite, het derde Zweedse jeugdniveau) naar de seniorencompetitie in Tsjechië waar hij bij HC Draci Bilina speelde. De club speelt op het derde niveau in Tsjechië, maar als het aan Delmarche ligt is dat niet zijn eindstation.

“Na twee jaar Zweden bij de U20, maakte ik de overstap naar de senioren. Ik wilde een nieuwe ijshockeystijl ontdekken en omdat de importregels in Tsjechië minder streng zijn dan bijvoorbeeld Duitsland en Zwitserland kwam ik hier terecht.” aldus de leergierige Cédric, die al vanaf zijn zesde ijshockeyt.

Cédric Delmarche - HC Draci Bilina
Cédric Delmarche – HC Draci Bilina

Van Hasselt via Leuven naar Zweden

Zijn moeder is, als kunstschaatstrainster, vaak op de ijsbaan te vinden en de stap was voor de jonge Delmarche makkelijk gemaakt naar het ijshockey. Voor Haskey Hasselt zette hij de eerste stappen op het ijs. Cédric wisselde vrij vroeg naar Leuven en in het seizoen 2015-2016 debuteerde hij als zeventienjarige in de BeNe-league voor Chiefs Leuven.

In 2016 was hij klaar met zijn middelbare school en net zoals zijn oudere broer mocht hij een ‘gek-jaar’ hebben. Een jaar geen school, maar naar het buitenland en daar andere ervaringen op doen. Cédric had meer met ijshockey dan met Spaans leren op onder andere de Costa-Ricaanse stranden zoals zijn broer deed en wilde in het buitenland gaan spelen. Zijn ouders vonden dat prima, maar wel met de restrictie dat hij in Europa bleef omdat de opleidingen beter zijn dan aan de andere kant van de Atlantische Oceaan.

“Ik ben in de zomer naar wat zomerkampen in Zweden geweest via het Sweden Hockey Institute. Daar leerde ik wat mensen van verschillende clubs kennen. Ik ben bij die clubs gaan test spelen. Uiteindelijk kwam ik bij Viggbyholms IK terecht,” laat de jonge Limburger weten.

In zijn eerste Zweedse seizoen speelde de verdediger dertig wedstrijden in de U20 Elite voor VIG. Ook Max Hermens kwam destijds uit in deze competitie toen hij voor Nacka HK speelde. “Max speelt nu bij Tilburg Trappers weet ik. Maar dat is ook bijna het enige dat ik weet over de Trappers. Als we over Trappers spreken ken ik enkel Max,” zegt Delmarche. “Maar de BeNe-league volg ik een stuk beter. Deze volg ik natuurlijk via Face-Off.nl. De clubs die ik voornamelijk volg zijn de Chiefs en de Eaters. En verder nog een aantal vrienden die bij andere clubs spelen. Met de Dutch Lions heb ik immers prachtige jeugdtoernooien gespeeld met jongens als o.a. Lucca Kluijtmans, Donny Pohlman, Niek Van der Meulen,Ties Van Soest en Sebastian Kragt

Niet de enige Belg bij Viggbyholms IK

Bij Viggbyholms IK was Delmarche niet de enige Belg. Ook Lukas Tambeur (nu Chiefs Leuven) en Brent op de Beeck (nu Sharks Mechelen) speelden voor de club uit Täby, dat nog geen twintig kilometer ten noorden van Stockholm ligt. Ook de bij Microz Eaters Limburg spelende, Mordy Munichman, speelde even bij de club. Samen met Lukas woonde Cédric zelfstandig in een Zweeds huisje, op zo’n kilometer van de ijsbaan.

Deze drie jongens vertrokken na het seizoen naar de BeNe-League en ook de coach van VIK vertrok. Die trok naar Bålsta, dat zo’n driekwartier rijden naar het westen ligt. Delmarche volgde zijn coach en zo speelde hij zijn tweede seizoen in Zweden voor Bålsta HC.

Bålsta HC - Cédric Delmarche
Bålsta HC – J20 seizoen 2017-2018 | Cédric Delmarche staat op op de achterste rij,helemaal rechts.

Toptijd in Zweden

“De mensen in Zweden zijn erg vriendelijk en behulpzaam, de natuur is er fantastisch en qua ijshockey heb ik er veel geleerd. Op dat laatste gebied is daar het spel een stuk sneller en technischer. Op het gebied van positiespel heb ik veel bijgeleerd en om alles op te nemen op het ijs. Nooit naar beneden kijken. We speelden twee wedstrijden per week en hadden vier trainingen. En ook nog vrij ijs om individueel te trainen. Mijn ‘vrije tijd’ besteedde ik om te fitnessen, Zweedse taalcursus te volgen en om op mezelf te leren wonen. Een toptijd,” zegt Cédric, die Viktor Hedman, P.K. Subban, Brent Burns en vooral Erik Karlsson noemt als zijn favoriete spelers, over zijn twee jaar in Zweden.

Tsjechië, een nieuwe uitdaging

Zijn coach die hij naar Bålsta was gevolgd, werd halverwege het seizoen ontslagen. Na het seizoen wilde Cédric een ander buitenlands avontuur aangaan en trok, na een proefweek vorige zomer, naar Tsjechië.

Het spel in Tsjechië is fysieker. Toch hield Delmarche zich goed staande bij HC Draci Bilina. Hij miste geen enkele wedstrijd en kreeg er veel ijstijd. “Toch was het wel weer aanpassen in een nieuw land en een andere taal. Het leven in Tsjechië bevalt me prima. Als buitenlander, als Belg, heb ik op en rond het ijs nooit negatieve reacties ervaren. De communicatie is natuurlijk niet altijd makkelijk. De taal is een hele uitdaging en dat is toch wel belangrijk om te communiceren,” geeft Cédric aan over zijn leven in Tsjechië.

Czech 3: Oost-Europese imports en één Belg

Met behulp van zijn ploeggenoten moest hij met de coach van Bilina communiceren omdat deze geen Engels spreekt. Engels is ook niet de noodzakelijke ijshockey-taal in deze divisie. In de Czech 3 waar Bilina uitkomt is Cédric zelfs de enige Westerling als import. Ander imports in de Czech 3 Divisie komen uit Rusland (22), Slowakije (19), Slovenië (1), Kazachstan (1), Wit-Rusland (1) en een in Tsjechië geboren speler van Vietnamese afkomst.

Op het tweede niveau spelen nog een aantal Canadezen, Finnen, Zweden en een Amerikaan. Maar verder dan de vingers van twee handen komt hun aantal niet. Ook in de ExtraLiga zie je betrekkelijk weinig Westerse imports.

Met België naar het senioren WK

Rond Kerst en nu twee maanden in de lente kan Delmarche weer prima communiceren. In die tijd was hij in onze contreien. “Gelukkig kan ik hier meetrainen bij enkele BeNe-league teams. En het is natuurlijk altijd leuk om weer wat ‘oude’ vrienden terug te zien op het ijs. Voor het WK trainen we natuurlijk ook,” gaf de Belgisch international aan voor dat het WK begon.

Cédric Delmarche
Cédric Delmarche (#9) op het WK in actie tegen Australië

Het WK verliep voor België niet goed. Na de overtime overwinning op Australië volgden alleen nog maar nederlagen waardoor de ploeg naar Division II, Group B degradeerde. Over zijn eigen spel is Cédric best tevreden: “We wisselden veel door met zes verdedigers. Op de powerplay werd ik niet ingezet, maar wel bij de penalty-kill. Ik had zelf wel wat meer speltijd willen hebben, maar het was mijn eerste senioren WK en daarover kan ik content zijn. Ook over mijn optreden, ik heb weinig fouten gemaakt en het spel simpel gehouden.” Delmarche kwam op eerdere WK’s al uit voor België in onder ander de U18 en U20.

Hogerop in Tsjechië

Na het WK en een tijdje werken in België, gaat hij weer naar Tsjechië. De jonge Belg gaat bij een andere club starten. In het reguliere seizoen heeft Delmarche mee kunnen trainen met SK Kadan, dat uitkomt op het tweede Tsjechische niveau. Medio mei beginnen daar al de off-ice trainingen. Tweemaal daags, vijf dagen in de week. Delmarche zal gaan merken dat het hard werken is bij een Tsjechische profclub.

Cédric Delmarche - HC Draci Bilina
Cédric Delmarche – HC Draci Bilina

Cédric over zijn ambities: “Ik ben twintig jaar en heb de afgelopen jaren veel bijgeleerd. Natuurlijk hoop ik nog sterker en slimmer te worden op het ijs. Wat dat betreft heb ik in Tsjechië geleerd om sneller te reageren en fysiek aanwezig op het ijs te staan. Ook in één op één situaties ben ik sterker geworden. Komend seizoen hoop ik er naar toe te kunnen werken om een volwaardige Czech2 speler te worden.

NHL-vedette als nieuwe coach

Als Delmarche in mei aansluit bij de selectie van Kadan zal de communicatie met zijn coach beter zijn, dan die van Bilina. Zijn nieuwe coach is Petr Klíma. Oud NHL-speler van onder andere Detroit Red Wings en Edmonton Oilers. Maar in zijn NHL carrière, waarin hij 786 wedstrijden speelde, kwam Klima voor meerdere teams uit. In het seizoen 1989-1990 maakte hij de overstap van Detroit naar Edmonton om later dat seizoen met de Oilers de Stanley Cup omhoog te kunnen houden.

Petr Klima
Petr Klíma – 15 mei 1990, na 15:13 in de derde overtime scoort Klíma de winnende goal in de eerste wedstrijd van de Stanley Cup finale

Of de Belgische import ook daadwerkelijk het team gaat halen is nog de vraag. Het seizoen bij SK Kadan begint met een zeer ruime selectie en er zullen nog spelers gaan afvallen. “De volledige voorbereiding zal ik bij Kadan meelopen en na die drie maanden wordt er bekeken of ik de selectie haal. Mocht dat niet dadelijk zo zijn dan word ik tijdelijk uitgeleend aan een sterk team op het derde niveau maar blijf wel trainen bij Kadan is de afspraak met Coach Klima,” geeft Delmarche aan.

“Spelen tegen Jágr, dat zou mooi zijn”

Cédric geeft aan niet echt een favoriet team in Tsjechië te hebben. “Als speler kijk ik natuurlijk wel op tegen Jaromír Jágr. Die speelt op het tweede niveau hier bij Rytiri Kladno. Met Kadan spelen we in de voorbereiding zo’n tien oefenwedstrijden. Ik weet niet of we ook tegen Kladno spelen. Als dat zo is, is het natuurlijk wel mooi om Jágr even te kunnen checken,” geeft Delmarche aan. Mocht hij het eerste team van SK Kadan halen, dan komt hij het Kladno van de 47-jarige vedette niet meer tegen in de reguliere competitie. Kladno is aan de hand van Jágr immers net gepromoveerd naar de ExtraLiga, de hoogste divisie in Tsjechië.

Previous 'Amsterdam Tigers heeft spelers niet meer om in de BeNe League te spelen'
Next Symbolische ijshockeywedstrijd ‘The Last Game’ op de Noordpool uitgesteld