Martens en Moors nieuwe bondscoaches Nederland U18 Dames


Myrthe Martens Amy-Lynn Moors Nederland U18 Dames
Foto: Jenny Goessens

Het was ‘in de wandelgangen’ al bekend, maar nu mocht het nieuws officieel naar buiten gebracht worden. Myrthe Martens en Amy-Lynn Moors zijn de bondscoaches van Nederland U18 Dames. Alf Philippen, die de afgelopen twee jaar de scepter zwaaide, trad terug na het WK Division IB in Dumfries. Naast Martens en Moors, zal Rowan Delil opnieuw als goalie coach aantreden en blijven team manager Jenny Goessens, chiropractor Emeric Largentier en equipment manager Bert Simons ook betrokken bij het jeugdteam. Voor een tweede assistent coach zijn Martens en Moors nog oriënterende. Ed Versteeve laat de twee nieuwe eindverantwoordelijken uitgebreid aan het woord.

“ONZE U18 KLUS IS NOG NIET KLAAR”

Vanzelfsprekend waren de ogen gericht op Martens en Moors om het stokje over te nemen van Philippen. Toch was dat in beginsel niet zo vanzelfsprekend voor beide dames, maar de beslissing was redelijk snel genomen om de job te gaan doen. “Twee jaar geleden zijn we met een enthousiaste staff begonnen aan deze nieuwe uitdaging en het voelt voor mij nog niet klaar. Na het stoppen van Alf als hoofdcoach moesten we natuurlijk wel even nadenken over ‘hoe nu verder’. Maar we waren er al snel uit dat Amy, Rowan en ik dit samen wilden gaan doen. Daarnaast word de staff misschien nog verder uitgebreid met een nieuwe assistent-coach.” zegt Martens die officieel de hoofdcoach zal worden.

Moors, afkomstig uit een écht Geleens ijshockey-nest, deelt hetzelfde gevoel. “Toen Jenny Goessens mij twee jaar geleden benaderde, heb ik er nooit over getwijfeld om mee te willen werken aan dit fantastische project. Er bestaat namelijk niets mooiers dan de liefde voor het mooiste spelletje op aarde overbrengen op een jonge, getalenteerde en ambitieuze groep meiden. De keuze om ermee door te gaan zonder Alf, heeft zeker te maken met het feit dat er binnen de staff nog steeds een hele goede prettige sfeer hangt. Daarbij is vaak één blik naar elkaar al genoeg.”

U18 Oranje Dames
Foto: Jenny Goessens

De rol van de eerder genoemde Jenny Goessens is heel belangrijk voor beide dames. “Jenny maakt het als teammanager mogelijk dat wij ons echt alleen maar bezig hoeven te houden met coachen en Rowan die een ongelooflijke aanvulling is voor de staff. Ook voelt het voor mij nog niet alsof ik klaar ben met dit project. Er zit nog zoveel potentie in deze generatie meiden en als we zien wat voor een generatie er nog aan komt, kan ik daar alleen maar enthousiast van worden.” vertelt Moors over de jonge meiden.

Martens Moors Oranje U18

Ook Martens, voormalig captain van het Nederlands vrouwenteam, vind het prachtig om haar kennis over te brengen op een nieuwe generatie. “Als je me drie jaar geleden had gezegd dat ik in seizoen 2019-2020 hoofdcoach zou zijn van de U18 Dames, had ik je waarschijnlijk uitgelachen. En heel hard ook. Het coachen van deze leuke, enthousiaste en leergierige groep meiden is een uitdaging, maar wel een ontzettende leuke uitdaging. De liefde voor het spelletje, de enthousiaste speelsters, de dynamiek binnen de staff,het meehelpen in de ontwikkeling van spelers, en indirect het ontwikkelen van het Nederlandse damesijshockey, heeft me doen besluiten om deze uitdaging aan te gaan.”

VOORBEREIDING START SNEL

Ook al is het WK pas begin 2020, de voorbereiding zijn eigenlijk al in volle gang. “De voorbereidingen op het komende seizoen begint het weekend van 11 en 12 mei al. Hiervoor worden alle meiden uitgenodigd, die de speelgerechtigde leeftijd hebben (geboren tussen 2002 en 2006) om voor U18 te spelen. Hieruit maken wij vervolgens een verfijnde selectie van 30 speelsters. Deze worden dan vervolgens uitgenodigd voor ons trainingsweekend, dat plaats zal vinden op 16 en 17 juni.” legt Moors uit.

Martens Moors Oranje U18
Foto: Jenny Goessens

Martens vindt het belangrijk om een goed beeld te krijgen van de talenten die er in Nederland rondschaatsen. “Voor het eerste selectieweekend zijn ongeveer 60 meiden uitgenodigd.  We willen graag alle speelsters zien, zodat we ook een goed beeld hebben van de meiden die in -nagenoeg heel- Nederland actief zijn. Na het weekend in juni zullen we rond augustus/september pas weer een ijstraining hebben. Speelsters die bij het selectieweekend in Tilburg zijn krijgen van ons een trainingsschema mee, waar ze in de zomer mee aan de slag moeten gaan. Het is belangrijk dat de jonge garde al bij de U18 leert dat het seizoen niet van september tot april duurt, maar dat je juist in de zomer aan de slag moet voor je conditie en je kracht. Iedereen krijgt een schema mee zodat zij op haar eigen niveau kan trainen, waarbij we zeker rekening houden met leeftijd.”

ERVARINGEN OVERBRENGEN

De 33-jarige Martens speelde met Oranje liefst vijftien WK’s en won drie maal zilver en twee maal het goud. Die ervaring wil zij overbrengen op de groep. “Ik weet redelijkerwijs hoe de meiden zich voelen en kan ze daarin misschien soms makkelijker advies geven. Als speler ben ik altijd defence geweest de afgelopen twee jaar heb ik me dan ook voornamelijk bezig gehouden met verdedigers. Ik merk wél dat de spelers misschien makkelijker iets van mij aannemen, juist omdat ze mij kennen als speler en captain. Het is voor mij wel een eye-opener geweest om als coach op een WK te zijn in plaats van als speler. Als speler kun je je rust nemen, hoef je bijna nergens over na te denken, alles word geregeld voor je. Als coach ben je bijna 24/7 bezig.”

Myrthe Martens Oranje U18
Foto: Jenny Goessens

Amy-Lynn Moors is met haar 22 jaar een ‘benjamin’ in het coaches gilde. “Om heel eerlijk te zijn had ik me nooit zelf kunnen bedenken dat ik op deze leeftijd het U18 Damesteam zou coachen. Maar dat ik deze kans heb gekregen, daar ben ik meer dan dankbaar voor. Wat voor mij het belangrijkste is, is dat ik mezelf als coach blijf ontwikkelen en van iedereen om mij heen dingen blijf leren. Heb ik een daarin specifiek doel? Ik wil gewoon het beste uit ieder individu halen. Voor mij is de grootste uitdaging om van al die individuen een team maken. Lange termijn ambities zijn er persoonlijk nog niet als coach. Al hoop ik wel dat ik de komende tijd nog mag blijven bij het dit team. Ik vind het echt prachtig.” vertelt Moors trots.

COLLECTIEF DENKEN

Het collectief is iets dat voor Martens altijd het belangrijkste is binnen een team. “Het belangrijkste dat ik ze wil meegeven is dat ze stuk voor stuk goede ijshockeysters zijn en dat ze -als ze er zelf hard voor willen werken- nog betere spelers kunnen worden. Spelers die vol zelfvertrouwen op het ijs staan en die komend WK als een hecht collectief voor elkaar willen werken”

Oranje Dames

Vertrouwen speelt daarbij ook een belangrijke rol. De U18 dames kregen voor het eerst met een teleurstelling te maken, na de degradatie in Dumfries. Het team moet komend jaar opnieuw aan de bak, om weer in Division IB te komen. “Ik wil deze groep meiden vooral vertrouwen geven. Zeker na het afgelopen WK in Dumfries waar we niet het gewenste resultaat hebben behaald. Komend seizoen is een nieuwe ronde met nieuwe kansen. Wat ik ze zeker ook op het hart wil drukken is, dat je als hardwerkend team heel erg veel kan bereiken. Hier is het ‘grote Oranje’ natuurlijk het levende voorbeeld van.” stipt Moors aan.

KOMEND WK

Waar het komende WK precies wordt gespeeld is nog niet duidelijk, dat wordt eind mei beslist door de IIHF. De tegenstanders van de U18 meiden zijn wél bekend. Om naar Division IB terug te keren moet worden afgerekend met Mexico, Turkije, Spanje, Chinees Taipei (Taiwan), Australië en Kazachstan. Taiwan en Australië zijn nieuwe tegenstanders voor Oranje, de overige vier werden in Mexico bij het debuut op het U18 podium verslagen. Martens is voorzichtig om direct enorme druk op het team te leggen. “Komend WK zijn we natuurlijk als eerste geplaatst door onze degradatie afgelopen seizoen. Het is lastig in te schatten hoe de ontwikkeling van de tegenstanders is geweest afgelopen jaar, die staan natuurlijk ook niet stil. Mijn persoonlijke doelstelling voor komend jaar is dat we met een groep meiden op WK staan, die zich ontwikkeld hebben als speler maar ook als persoon. Het verschil in niveau tussen de U18 en het dames senioren team is nu nog best groot en wij willen de meiden klaarstomen voor de senioren.”

Martens Moors Oranje U18
Foto: Jenny Goessens

Ook Moors weet dat de ogen op Oranje gericht zullen zijn. “Ik weet gewoon dat er super veel potentie in dit team zit. Het is zo belangrijk om er als team gelijk te staan op het WK en te willen vechten voor elkaar én voor elke millimeter ijs. Omdat we in Dumfries gedegradeerd zijn, zullen de ogen wel op ons gericht zijn. Één ding is zeker en dat is dat andere landen ook druk bezig zijn met het ontwikkelen van het meisjes ijshockey en we dus aan de bak moeten. Maar het vertrouwen dat we daar als team iets moois kunnen neerzetten is er zeker. ”

Martens sluit het gesprek af met een WK ‘wijsheidje’ “Ik wil er voor zorgen dat er een team staat dat voor elkaar wil werken en vechten. Als we dat kunnen bereiken, dan kunnen er zomaar te gekke dingen gebeuren!”

Previous Oranje dames, Tilburg Trappers, Oranje mannen en Tampa Bay
Next Tilburg Trappers beloont zich eindelijk met winst in derde duel tegen Herne