Oranje U18 Dames verliest van Frankrijk, maar herwint bravoure


Nederland U18 Dumfries IJshockey
Foto: Ed Versteeve, Face-Off

De Oranje U18 Dames hebben vandaag hun ware aard laten zien tegen topfavoriet Frankrijk. De leeuwinnen gaven vol gas gedurende 60 minuten, maar trokken helaas wel aan het kortste eind. De Fransen wonnen met 3-0.

FRANSE PANIEK

De openingsfase was volledig voor Oranje. Frankrijk werd overpowered door de leeuwinnen en na twee minuten spelen vuurde Fleur Kivits het eerste schot op doel af. Zes minuten later kreeg Esther de Jong een dot van een kans, maar deze werd gekeerd door doelvrouw Roger. Oranje verdiende een goal, maar kreeg die niet. De ploeg van Philippen had duidelijk het elan opnieuw gevonden en straalde vertrouwen uit. Strijland, De Jong en Seppenwolde namen het Franse doel onder vuur, maar misten precisie. De Fransen konden de sterk keepende Emma Fondse niet verschalken, ook niet met een man meer op het ijs. Na twintig minuten stapten de ploegen met 0-0 van het ijs.

Nederland U18 Dumfries IJshockey
Foto: Ed Versteeve, Face-Off

DAN TOCH

In het middenstuk nam Frankrijk geleidelijk het initiatief over; nadat Ester de Jong voor crosschecking de bank op moest zoeken, sloeg Frankrijk toe. Een schot van Massot kon niet weggewerkt worden, waarna Elise Lombard de puck binnenfrommelde in een wirwar van sticks en speelsters. Nederland gaf niet op, hield de Fransen goed in bedwang, maar kon een powerplay niet omzetten in een treffer. Met 1-0 kwam de zamboni voor de tweede maal het hok uit.

De slotperiode was nog geen 30 tellen oud toen Frankrijk de marge op twee bracht via Lisa Cedelle. Die tik kwam even aan bij de meiden, maar het bleef strijden voor elke centimeter ijs. Nadat Romy Brouwers twee minuten weggestuurd weg voor tripping, waar een straf voor de Fransen op zijn plaats was geweest, bracht opnieuw Cedelle de Fransen op 3-0. Nederland verdiende een treffer maar kreeg die niet. De zege was terecht, maar Oranje U18 stapte met een morele winst en groot applaus van de massaal afgereisde fans het ijs af.

Vanavond moet het duel tussen China en Groot Brittannië uitwijzen of Oranje morgen nog handhaving kan bewerktstelligen. Als de Britsen na 60 minuten een punt pakken, valt het doek voor onze leeuwinnen. Wint China na reguliere speeltijd, dan mag morgen in een rechtstreeks gevecht met Groot-Brittannië uitvechten wie zich handhaaft in IB.

Previous NHL Atlantic Division: Boston op stoom
Next Van Gorp bezorgt Tilburg Trappers winst in overtime