Luik Bulldogs schakelt titelverdediger Den Haag uit in twee duels


Luik Bulldogs CAIROX HIJS Hokij

De Bulldogs uit Luik hebben voor een ‘upset’ gezorgd, direct in de eerste ronde van de play-offs. De Walen, die zaterdag na een spektakelstuk de eerste zege pakten, wonnen gistermiddag, op De Uithof, verdiend van CAIROX HIJS Hokij en plaatste zich via een clean sweep voor de halve finale. Voor titelverdediger Den Haag eindigde het seizoen.

DODELIJK EFFICIËNT

Luik maakte vanaf het begin duidelijk dat het in de eigen kansen geloofde om de serie in Den Haag af te maken. Alhoewel het optische overwicht er was, waren de kansen in de eerste fase spaarzaam voor beide doelen. In de tiende minuut pakten de gasten een voorsprong. Bojay Claassen kogelde hard raak van de blauwe lijn, na goed voorbereidend werk van Akim Ramoul. Drie minuten later viel de tweede treffer te noteren en opnieuw was het Bulldogs dat de trekker overhaalde. Alexandre Bremer haalde snoeihard uit op aangeven van Michael Distate. Pas in de slotminuut legde HIJS voor het eerst vuur écht aan de Luikse schenen. Stef Verhulst was alert op een inzet van Joey Oosterveld en Viktor Gibbs raakte de paal. 0-2 was echter de eerste ruststand.

Luik Bulldogs CAIROX HIJS Hokij
Foto: Robert Bos

Den Haag leek in het middenstuk snel terug te komen in het duel; op aangeven van Reinier Staats, scoorde Jasper Kick knap met de backhand ‘short side’ de aansluitingstreffer. Daarna namen de bezoekers direct weer het initiatief. In een tijdsbestek van dik twee minuten deelde Bulldogs een mokerslag uit aan HIJS. In ondertal flitste Cheyne Matheson door de defensie en tructe op sluwe wijze Tomislav Hrelja uit zijn doel; Bryan Henry had de puck voor het intikken uit de rebound. Twee minuten later was de rappe Canadees verantwoordelijk voor de vierde treffer. Matheson onderschepte de puck, schaatste op volle snelheid op Hrelja af en scoorde top-shelf met de backhand. 1-4 en einde wedstrijd voor Hrelja, waarna Cas Neuman zijn entree maakte. Na een half uur werd ook de reliever voor het eerst geklopt; in overtal werd Alexandre Bremer vrijgespeeld op de blauwe lijn en hij haalde snoeihard uit voor zijn tweede treffer. Levi Boer zorgde voor wat hoop in de Haagse harten; Donny van Musscher, tot verrassing van velen tóch op het ijs ondanks zijn blessure, schoot op de goal van Verhulst. De puck kwam terug van de boarding en Boer werkte binnen. Met een achterstand van drie goals keerden de teams terug naar de kleedkamers.

Luik Bulldogs CAIROX HIJS Hokij
Foto: Robert Bos

LUIK DOORKRUIST COMEBACK

Een achterstand van drie goals wegwerken is niet vreemd in het Haagse. HIJS kwam terug tot een marge van twee door een power play treffer van Viktor Gibbs. Zou het dan toch? ‘Mais non!’ was het Waalse antwoord. Een rebound doelpunt van Nick Rivait in overtal en een gelukkige treffer van Yoran de Smet bleken de definitieve genadeslag voor HIJS. Het kaarsje doofde langzaam maar zeker, maar het publiek kreeg nog twee shorthanded goals op het menu. Namens Den Haag werkte Oliver Pataky de vierde Haagse treffer in de touwen, waarna Nick Rivait voor de 4-8 eindstand tekende.

Daarmee kwam er een einde aan het seizoen van Den Haag, dat met twee finales en een kwartfinale niet kan spreken van een mislukt seizoen, maar teleurgesteld zal zijn dat het niet één van de twee finales in winst om kon zetten. Bij Luik kan zich nu opmaken voor een nieuwe best of three serie, waarin UNIS Flyers Heerenveen de tegenstander zal zijn. En re-match van de laatste twee seizoenen.

Luik Bulldogs CAIROX HIJS Hokij

REACTIES

Na afloop verschenen Cheyne Matheson en Oliver Pataky voor de microfoon bij Ed Versteeve, om terug te blikken op het laatste duel in deze serie. De Canadees was één van de besten op het ijs en ook Pataky legde een keurige partij af voor Den Haag.

Cheyne Matheson

Oliver Pataky

Previous Leuven biedt prima weerstand, maar kan favoriet Herentals niet afstoppen
Next Nürnberg wint in Bremerhaven en gaat naar de kwartfinale