Lukasz Bartak positief getest op higenamine


Lukasz Bartak Microz Eaters Geleen
Foto: Kurt Tops

De geruchten kwamen deze week hard op gang. ‘Lukasz Bartak is betrapt op doping’ zo klonk het. De redactie van Face-Off ging op onderzoek uit en kreeg zo goed als mogelijk de antwoorden boven water. Lukasz Bartak is inderdaad positief getest na een wedstrijd van Microz Eaters op bezoek bij Luik Bulldogs.

HIGENAMINE

Bartak kreeg deze week de uitslag die ‘niet goed’ was. De aanvaller van Geleen is positief getest op het middel higenamine, ook wel norcoclaurine genoemd. Technisch gezien is het een verbinding die van nature voorkomt in Aziatische planten. Bartak heeft in de week voor het duel met Bulldogs het middel gebruikt als pre-workout. Het middel is legaal te verkrijgen in Nederland en wordt onder meer in de fitnesswereld veel gebruikt. Een pre-workout is een voedingssupplement dat je (zoals de naam al doet vermoeden) drinkt voor je work-out. Alhoewel het een middel op plantaardige basis is, is de werkzame stof in zijn urine gevonden. Één van de effecten van higenamine is dat het de bloedvaten verwijd, wat extra zuurstof in de doorbloeding op kan leveren.

Lukasz Bartak Microz Eaters Geleen
Foto: Jan Hofstede

AFWACHTEN

De zaak is nu in behandeling van het Sportinstituut, maar welk van de twee landen de zaak behandelt is nog niet duidelijk. De test is op Belgisch grondgebied afgenomen, maar de speler is onderdeel van een Nederlands team. De aanvaller mag tot de uitslag wél in actie komen voor Eaters; IJshockey Nederland heeft dat besloten. Zowel de speler als de club hebben aangegeven geen B-staal te laten testen, omdat Bartak dan aan zou vechten dat de substantie in zijn urine is aangetroffen.

Op dit moment is de afloop van het geheel voor zowel Bartak als Geleen onzeker. Eerst moet het betreffende Sportinstituut aangewezen worden, dan komt de kwestie voor, alvorens men een beslissing neemt of er een straf opgelegd wordt en welke dat zou zijn. Opvallend is dat er vooralsnog geen duidelijkheid is, wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld.

 

Previous Herentals grote favoriet in halve finale; Mechelen wil tanden laten zien
Next Wedstrijd van de week om kop positie, drukke trade deadline dag voor Winnipeg Jets