Herentals grote favoriet in halve finale; Mechelen wil tanden laten zien


ERA Renomar HYC Mechelen Golden Sharks
Foto: Kurt Tops

In België gaan de halve finales van de Final Four vandaag van start. In het tweede treffen van deze zaterdag staan ERA Renomar HYC en Mechelen Golden Sharks tegenover elkaar. Een wedstrijd tussen David en Goliath is aanstaande.

FAVORIETENROL

Herentals kent een prima seizoen tot nu toe; de ploeg van Jeffrey van Iersel won ten koste van Luik de beker en kwam een minuut tekort om de koppositie te pakken in de BeNe League ten faveure van Heerenveen. HYC was de meest productieve ploeg van het reguliere BeNe League seizoen met 177 treffers en we vinden maar liefst vier spelers in de top-10 terug van de meeste punten. Kyle Brothers (77), Ben Vercammen (59), Mitch Morgan (58) en Preston Shupe (57) zijn samen goed voor 255 punten. Dat is niet misselijk te noemen en geeft meteen aan waar de kracht van de regerend landskampioen zit. Het heeft een aantal spelers in de gelederen die het duel voorin kunnen beslissen. Ook al vaker gezegd is het feit dat de straffenlast van de ploeg sterk is vernminderd. Herentals speelt nog steeds stevig mannelijk ijshockey, maar laat zich steeds minder uit de tent lokken. Genoeg over de kwaliteiten van de ploeg; verrassend is het niet, maar HYC mag zich favoriet noemen voor dit halve finale duel. Maar! De Kempenaars doen niet aan onderschatting en zullen zich ten volle voorbereiden op het duel, want er staat immers een prijs op het spel. Een prijs die in handen is van HYC en die verdedigd dient te worden.

ERA Renomar HYC Mechelen Golden Sharks
Foto: Kurt Tops

PLOEG IN OPBOUW

Het was een leerzaam eerste seizoen voor Mechelen Golden Sharks op het hoogste niveau. De ploeg is in opbouw en hoopt over een aantal jaren aan te haken bij de ‘gevestigde orde’. Een aantal duels kwam de ploeg met o.a. Cas Staps, Marek Ziarny en Mike Gysbrechts goed uit de verf, zeker in het thuisduel tegen Geleen. Tegen de Limburgers stond Mechelen, na treffers van Aivaras Bendzius, Maxime Pellegrims en Onni Walden,  met 3-0 voor. Maar talrijke straffen in de tweede wedstrijdhelft deden hen de das om en zo verloor het toch. Mechelen behaalde de halve finales van de Beker en dit Final Four weekend door concurrent Antwerp Phantoms voor te blijven. In een rechtstreeks gevecht om het laatste Final Four ticket won de ploeg van Jesse Raekelboom met 5-6 van Phantoms en mocht het de vierde plek opeisen voor het Final Four weekend. De ploeg rond Captain Kristof Van Looy weet dat het een loodzware halve finale tegemoet gaat tegen Herentals. In de halve finale van de beker was HYC ook de tegenstander. Er werd toen wel twee maal verloren, maar zeker het duel in het Netenpark (4-1 verlies) zal toch wel wat houvast geven aan Golden Sharks. De ploeg incasseerde pas na 23 minuten de eerste goal, waar het zelf wat kansen had laten liggen.

BEN COOLEN

Ben Coolen ERA Renomar HYC
Foto: Kurt Tops

Een praatvaar is Ben Coolen niet, maar schaatsen en scoren kan hij meer dan vlot. Als 15-jarige, in Tunhout Tigers-shirt spelend, debuteerde Ben in de Bene League en speelt nu voor het derde jaar in de rood-witte kleuren van HYC. En de jeugd krijgt, mits hard werken, speelkansen in Herentals. Tieners als Ben Coolen, Jacques De Ceuster, Brent Bogaerts, Ebe Daems, Lowie Cuylaerts en Arne Waumans verzamelen heel wat speelminuten op het hoogste niveau onder de vleugels van de routiniers. Coolen doet dat met onderscheiding; hij weegt op de defensie van de tegenstander en knalt op doel waar mogelijk. Getuige daarvan zijn statistieken; 30 scorerpunten heeft Ben al op zijn teller. Ook dit weekend zal Kempenaar Ben weer willen punten om zo de Finales van de Final Four te bereiken en dan ook te winnen natuurlijk.

MAREK ZIARNY

Marek ZIarny Mechelen Golden Sharks
Foto: Kurt Tops

In de herfst van zijn carrière bewijst Marek Ziarny dat hij ook dit seizoen meer dan belangrijk is voor Mechelen. De Slowaak, die al meer dan vijftien jaar in onze contreien speelt, is een voorbeeld voor de jeugd. Met meer dan veertig scorerpunten is Ziarny op zijn 39e nog altijd erg efficiënt. Ondanks enkele weken buiten strijd zijnde met een lieskwetsuur, ondanks vaak uitgespeeld te worden als verdediger bij Golden Sharks. Wetende dat hij beroepshalve in de bouw werkt, siert het de minzame Ziarny nog meer dat hij zijn Golden Sharks tijdens de wedstrijden steeds weer op sleeptouw neemt. Klaar kijkend, effectief werkend, zelf scoren en laten scoren, dat kan Ziarny als geen ander. Deze avond is misschien wel het laatste optreden op het hoogste niveau van de Mechelaar. Klaar voor nog een laatste Marek-nummertje?

HERENTALS FAVORIET

Volgens het publiek is Herentals de grote favoriet voor deze halve finale, die gespeeld wordt in het Ice Skating Center in Mechelen. Dat is terecht, maar wie weet zit er een stunt in vanwege het ’thuisvoordeel’ van Mechelen op de eigen ijsbaan.

Vanavond om 20:30 uur zal de puck het ijs raken en zullen we gaan zien of Mechelen de tanden kan laten zienn. Al met al staat er voor Herentals een titel op het spel en zal het er alles een doen om de zege over de streep te trekken. Er is ook van dit duel GEEN livestream aanwezig.

Previous Luik Bulldogs weet dat het op zijn tellen moet passen tegen Chiefs Leuven
Next Lukasz Bartak positief getest op higenamine