Dossier Dutch Hockey League: Dames en local heroes


Nadia Zijlstra (Foto: Barend Hoogteijling)

Rumoer alom deze week omtrent de beslissing om een Dutch Hockey League neer te zetten. De clubs die daar geacht worden te spelen, hebben te kennen gegeven niet in te stappen. Met de beoogde splitsing tussen Eerste Divisie en de Dutch Hockey League, mogen spelers ook aansluiten bij teams uit de Eerste Divisie. Wie goed kijkt, ziet dat ook daar een groep speelsters mogelijk in het gedrang komt: de Oranje vrouwen.

Tekst gaat onder de foto verder

Oranje Dames
Foto: Barend Hoogteijling, Face-Off

Lees ook: bond en clubs lijnrecht tegenover elkaar

DUTCH  HOCKEY LEAGUE: HOOFDPIJNDOSSIER

‘Spelers uit de BeNe League krijgen de mogelijkheid om op individuele basis te wisselen naar een club uit een van de twee nieuwe competities.’ Dat klinkt mooi, maar laten we eens wat scenario’s op een rijtje zetten die de dames betreft. We kunnen heel simpel zeggen ‘dat gaat toch niet gebeuren’. Het simpele feit dat het kan, is al genoeg reden om dit te benoemen.

Goalies Zijlstra en Daams
Nadia Zijlstra en Lisa Daams vormen het goalie duo van bondscoach Joep Franke. Zijlstra staat tussen de palen bij Leeuwarden, Daams verdedigt regelmatig het doel van Eindhoven. Stel Martijn Oosterwijk belt de Capitals op, om aan te geven dat hij daar wil spelen. En de Friezen zeggen ‘welkom!’. Wat betekent dit voor de positie van de Oranje-goalie met het oog op het WK Division 1A?

Tekst gaat onder de foto verder

Lisa Daams
Lisa Daams in actie tegen Polen (Foto: Barend Hoogteijling – Face-Off.nl)

En dan nog een hersenspinsel. Deniz Mollen, goalie van Select 4-u Devils Nijmegen, woonachtig in Eindhoven. Wat als hij zegt ‘Ik wil een jaartje dichtbij huis spelen, ik ga eens praten met Kemphanen.’ Wat betekent dit dan voor de positie van Lisa Daams?

Hiermee zeg ik niet dát het gaat gebeuren, of dat de clubs daadwerkelijk ‘ja, graag!’ zullen zeggen. Maar het is wel een scenario dat kán spelen op basis van de regels van het ongelimiteerd overstappen van BeNe League spelers.

Local heroes naar hun hometown
En wat te denken van andere BeNe League spelers die dichtbij huis willen spelen? Spelers die om de hoek wonen van Dordrecht, Utrecht, Amsterdam, Den Bosch, Eindhoven, Leeuwarden, Breda of Groningen. Zij mogen de overstap maken zonder te veel administratieve rompslomp. En als dat dan gebeurt? Gaat dit ten koste van rosterplaatsen van spelers die al bij deze teams spelen. En ook hier weer: het is niet gezegd dat het gebeurt. Maar hoe bescherm je spelers die nu voor deze teams uitkomen en al in voorbereiding zijn geweest met hun team?

Tekst gaat onder de foto verder

CAIROX HIJS Hokij
Foto: Robert Bos

Dat ligt natuurlijk in eerste instantie bij de clubs zelf om daarmee om te gaan. Maar als Amsterdammers Joey Oosterveld, die op twee keer niesen van de Jaap Eden woont, en Bjorn Borgman graag bij Tigers aansluiten? En Amsterdam zou (op basis van kwaliteit) ‘welkom!’ zeggen? Dan moeten er twee spelers, jong of oud, van de sheet af. Nogmaals: het zijn geen feiten, maar wel scenario’s.

DAMES IN DE DUTCH HOCKEY LEAGUE

De Dutch Hockey League is dus een competitie met BeNe League teams en hun tweede teams. Een aantal voorbeelden van dames die nu in deze DHL zouden moeten spelen zijn ook wel te benoemen. Glynis Barton, Eline Gabriele, Isabella Schollaardt en Mandy Flink zijn voorbeelden van speelsters die het dan op moeten nemen tegen BeNe League teams. Gevuld met spelers die het gewend zijn om twee keer per week volle bak te spelen, zowel tactisch als fysiek.

Tekst gaat onder de foto verder

GIJS Groningen Leeuwarden Eerste Divisie
Foto: Stefan van der Sprek

Dames in de BeNe League zijn een zeldzaamheid, maar die komen daar nu wel in terecht. Met het weghalen van de tweede teams uit de Eerste Divisie worden dus niet alleen de talenten uit hun kweekvijvers gehaald. Voor de dames internationals geldt dat ze ineens tegen de ‘profs’ moeten gaan spelen. Dames die zich (vooralsnog) moeten voorbereiden op hun WK-debuut op het één na hoogste wereldtoneel in april komend jaar.

Opnieuw geldt: is het uit elkaar trekken van de Eerste Divisie in deze vorm de juiste beslissing? En zijn alle scenario’s de revue gepasseerd toen dit in allerijl besloten is? En gezien de status quo omtrent de Dutch Hockey League is de vraag zeker gerechtvaardigd of dit besluit de sport in zijn algemeenheid dient. Wordt vervolgd.

Previous Dutch Hockey League: bond en clubs lijnrecht tegenover elkaar
Next Eerder afgeschoten plan Panters-voorzitter Toonen moet redding brengen