Eerder afgeschoten plan Panters-voorzitter Toonen moet redding brengen


Zoetermeer Panters
Foto: Robert Bos

Een nieuwe wending in het slepende dossier ‘Dutch Hockey League’. Zondagavond kondigde het bestuur van IJshockey Nederland een nieuwe consultatieronde aan. Dit overleg is ingegeven door een plan van Zoetermeer Panters voorzitter Hans Toonen. Saillant detail: het plan is vrijdag al aangedragen in het overleg tussen de BeNe League teams en het bestuur, maar werd genegeerd omwille van de Dutch Hockey League.

Lees ook: Clubs en bond lijnrecht tegenover elkaar

ALTERNATIEF VAN PANTERS

IJshockey Nederland-voorzitter Jan Hopstaken vertelt dat het plan pas onlangs is aangedragen. “‘We hebben actief naar haalbare alternatieven gevraagd. Die kwamen echter niet op tafel. Inmiddels is dat wel zo.”, zo is te lezen. Nadat het plan van Toonen vrijdag geen schijn van kans had, is hetzelfde plan dus nu alsnog op tafel gehaald ‘om toch voor te leggen aan de clubs.’

Tekst gaat onder de foto verder

Microz Eaters Geleen
Foto: Robert Bos

Het heeft er alle schijn van dat de bond zichzelf in de voet geschoten heeft met de Dutch Hockey League aanpak, communicatie en opzet. Deze opzet is door de deelnemende BeNe League teams, tweede teams en Tilburg Trappers Toekomstteam afgewezen. “Het oorspronkelijke noodplan met een splitsing in de Eredivisie en de nieuwe Dutch Ice Hockey League blijft ook op tafel liggen.”, geeft de preses aan.

DHL OP TAFEL OF EXIT?

Dat de Dutch Hockey League nog steeds een reële optie is voor Hopstaken, wordt op social media weerlegd door één van zijn mede bestuurders. ‘Het plan wat er lag is nu van tafel,’ en ‘De DIHL is het niet, nee. Dat is wel duidelijk.’, zo valt te lezen. Feit is en blijft dat, ondanks de druk vanuit de bond, geen enkele ploeg heeft ingeschreven.

Tekst gaat onder de foto verder

Den haag - Nijmegen 21-12-2019
Foto: Paul Nicolaassen

WAT HOUDT HET PLAN IN?

In het plan van Toonen is sprake van een snelle start van het bekertoernooi. Alle teams (zowel BNL als E.D.) die interesse hebben, kunnen hierbij aansluiten. Hierbij wordt gespeeld in een poule systeem, met aansluitend knock-outs. Een plan waar in eerdere jaren al over gesproken is om concreet te maken: een bekercompetitie met zowel BeNe ploegen als teams uit de Eerste Divisie.

Tekst gaat onder de foto verder

Dordrecht Lions GIJS Eerste Divisie
Foto: Dordrecht Lions

Daarna splitsen alle Eerste Divisie teams (dus ook de 2e teams) en de BeNe League teams zich af. Hierbij spelen de BNL-ploegen een dubbele competitie en de E.D. ploegen een halve competitie. Deze zullen dan weer gevolgd worden door play-offs voor beide geledingen voor het (nationale) kampioenschap. Als de COVID perikelen het toelaten in beide landen, kan er in het ‘Zoetermeerse pact’ ook weer gedacht worden aan het snel opschalen van de BeNe League.

Lees ook: hoe verder met dames en jeugdspelers in Dutch Hockey League?

EERSTE REACTIES NIET AFWIJZEND

Een rondje langs een aantal voorzitters op beide niveaus liet zien dat er niet afwijzend naar de plannen gekeken wordt. De komende twee dagen zullen gebruikt worden om alles met elkaar te bespreken. Dinsdagavond moet dan de Pauselijke witte rook uit de laptops verschijnen; tijdens een video-call zal de uitkomst bekend worden.

Tekst gaat onder de foto verder

UNIS Flyers Heerenveen CAIROX HIJS Hokij

Mocht er uit het overleg rollen dat het plan van Toonen sneuvelt, dan ontstaat er opnieuw een interessante situatie. Van Den Haag is bekend dat zij hebben aangegeven, een pas op de plaats te willen maken voor de tweede teams. “Dat hebben wij vrijdag laten weten, toen bleek dat IJshockey Nederland niet openstond voor dit alternatieve plan.” zo laat Harry Vlaardingerbroek, desgevraagd weten.

Wordt vervolgd.

Previous Dossier Dutch Hockey League: Dames en local heroes
Next Vijf goals Zoë Barbier bij dubbele winst Malmö, SDE en Göteborg verliezen