Vijf goals Zoë Barbier bij dubbele winst Malmö, SDE en Göteborg verliezen


Aan de resultaten was het misschien niet overal goed te zien, maar de drie ploegen met Nederlandse dames in hun gelederen zetten alle drie een goede wedstrijd op het ijs. Malmö begon de competitie ijzersterk met achttien goals in de eerste twee wedstrijden, met Zoë Barbier in de hoofdrol.

Tekst gaat verder onder de foto

Malmö Redhawks na één van de achttien goals dit weekend.

De wedstrijden van zaterdag:

Malmö Redhawks – Trollehättefallens HC 11-0

De competitie beginnen met een overwinning is mooi. Dan ook nog elf keer scoren en geen tegendoelpunt incasseren is helemaal mooi. De wedstrijd afsluiten met een hattrick is dan de kers op de taart. Toch is Zoë Barbier nog niet helemaal tevreden: “Over mijn eigen spel ben ik kritisch. Het ging niet slecht, maar ik had het idee dat ik net steeds dat stapje te laat was. Gelukkig kon ik de goal wel drie keer vinden dus dat geeft vertrouwen!”

De eerste periode moest Malmö Redhawks nog de spanning van de eerste wedstrijd uit het lijf spelen. Desondanks werd Trollhättefallens HC op een 2-0 achterstand gezet. Twee goals werden er ook in de tweede periode gescoord. De 3-0 kwam daarbij op naam van Barbier.

In de derde periode leek het alsof de wedstrijd niet in Malmö maar in Trollhättan werd gespeeld. Waarbij de sluizen van de gelijknamige waterval waren opengezet. Er was voor THC geen verweer tegen de slagkracht van de Redhawks. Zeven keer wisten de dames uit Malmö het net te vinden. Zoë Barbier schreef er twee van op haar naam om de hattrick vol te maken. Rachel Weiss scoorde twee keer en leverde ook nog twee assists af.

Tekst gaat verder onder de foto

Malmö Redhawks – Trollhättefallen 11-0

Barbier: “De eerste periode was een beetje gespannen, dat was bij iedereen wel te zien. Daarna was de spanning eraf en kwamen we beter in ons spel in de tweede en derde periode.”

Göteborg HC – Leksands IF 3-5

Göteborg HC speelde een prima wedstrijd tegen Leksands IF maar kreeg uiteindelijk geen loon naar werk. Na vijf minuten kwam de thuisploeg op een 1-0 voorsprong en daarbij was Esther de Jong betrokken met een assist die werd afgerond door Isabelle Burghart. Leksand wist de stand echter snel weer gelijk te trekken (op een powerplay) en nam zelfs een 1-2 voorsprong. Door de 2-2, op slag van rust, van Hannah Clayton Caroll konden de teams met een gelijkstand aan de thee. Het einde van de tweede periode deed GHC uiteindelijk de das om. Binnen 72 seconden scoorde Leksand de 2-3 en de 2-4. Tevens de tweede ruststand.

In de afsluitende periode kwam Göteborg nog wel terug tot 3-4 dankzij een penalty shot dat door Margot Desvignes werd verzilverd. De 3-5 door Leksand werd net zoals de eerste goal uit een powerplay gescoord. GHC zette tijdens grote delen van de wedstrijd Leksand met snel spel onder druk. De tegenstander werd knap buiten het eigen verdedigingsvak gehouden.

Esther de Jong: “Het spel ging heel gelijk op, maar we gaven het weg in twee minuten van de wedstrijd. Namelijk het einde van de tweede periode. Daar scoorden ze twee goals en dat maakte het verschil. We hadden echt kunnen winnen. We raakten ook nog een paar keer de paal. Uiteindelijk zat het ons niet echt mee.” De jonge Oranje international zat het persoonlijk ook even niet mee: “In de derde periode schoot mijn schouder uit de kom, maar wel gelijk weer terug. De wedstrijd heb ik daarna nog wel uitgespeeld.”

Tekst gaat verder onder de foto

Esther de Jong – Göteborg HC (Foto: Mats Bekkevold)

MODO Hockey – SDE HF 4-0

“Snel vergeten,” gaf Savine Wielenga aan na de wedstrijd in Örnsköldsvik. “Gelukkig komen we ze nog drie keer tegen dit seizoen en dan pakken we ze zeker.”

In de eerste periode kwam MODO Hockey op een 1-0 voorsprong terwijl er een speelster van hen op de strafbank zat. In de tweede periode werd de voorsprong in het fraai gelegen Fjällräven Center uitgebreid naar 3-0. De 4-0 in de laatste periode viel (net als de 3-0) op een powerplay voor de thuisploeg.

Wielenga, die haar eerste wedstrijd van het seizoen speelde: “Het was een hele rommelige wedstrijd met een slechte eerste periode ,waar we niet meer van terugkwamen. Twee goals waren individuele ongelukkigheden en verder veel onnodige straffen. Zoals ik al zei; Snel vergeten.”

Tekst gaat verder onder de foto

Savine Wielenga (Foto: Mats Bekkevold)

De zondag wedstrijden:

Malmö Redhawks – Trollehättefallens HC 7-1

Op zondag kreeg Trollehättefallens meteen de kans om revanche te nemen. Gezien de tussenstand na de eerste periode waren ze daarmee op de goede weg 0-1. Toch was het Malmö dat ook de eerste periode dicteerde. Dat er niet werd gescoord uit de 23 schoten op doel (tegen drie van THC) mag gezien worden als een ’typefoutje’.

Die werd in de tweede en derde periode ruimschoots verbeterd. Het vizier stond misschien wat minder scherp dan een dag eerder maar aanvallend was Malmö niet te stoppen wat resulteerde in een totaal van 63 schoten op het doel van de gasten. Zeven daarvan wisten de doellijn ook daadwerkelijk te passeren, waardoor de Redhawks hun campagne op weg naar de SDHL goed zijn begonnen met twee ruime overwinningen.

Het vertrouwen dat Zoë Barbier putte uit haar hattrick in de eerste wedstrijd betaalde zich op zondag uit met twee goals: “We speelden veel beter dan de eerste wedstrijd. We konden elkaar goed vinden en speelden goed als een team. Ik hoop deze lijn door te zetten.”

Het spel van de Oranje aanvalster werd ook opgemerkt want na de tweede wedstrijd mocht zij de helm die hoort bij de MVP van de wedstrijd opzetten.

Tekst gaat verder onder de foto

Zoë Barbier – Malmö Redhawks – MVP in de wedstrijd tegen Trollhättensfallen HC

“Het is fijn om waardering te krijgen voor mijn harde werk met de MVP helm! De 6 punten voor dit weekend zijn binnen en daar gaat het om! Woensdag is de volgende wedstrijd, dus nu vooral goed onze rust pakken om er te staan als team aankomende woensdag!”

Woensdag wacht de Redhawks een uitwedstrijd in Denemarken waar Hvidovre IK de tegenstander zal zijn. Zondag komt Skövde IK op bezoek.

Luleå HF – SDE HF 2-1

Dat SDE HF de wedstrijd van zaterdag was vergeten, of er lessen uit had getrokken was duidelijk. In het Hoge Noorden van Zweden werd titelkandidaat Luleå HF zeer goed tegenspel geboden.

Toch moest het met een 1-0 achterstand na twintig minuten de kleedkamers opzoeken voor de eerste pauze. Een achterstand die aan het begin van de tweede periode al werd uitgebreid naar 2-0. Twee seconden voor het tweede rustsignaal wist Kayleigh Hamers de aansluitingstreffer te scoren. Niet met haar gevreesde harde schot maar met een soort lobje dat goed geplaatst bleek.

Tekst gaat verder onder de video

Ondanks aandringen in de afsluitende periode werd de gelijkmaker niet meer gescoord.

Wielenga: “Vandaag was het zeker een goede wedstrijd. Lang ging het gelijk op, zij speelden voornamelijk met twee lijnen en wij met vier dus dat brak ze wel een beetje op. Helaas konden we onze inzet niet omzetten in de gelijkmaker, dus was één powerplay goal van hun het verschil vandaag.”

Göteborg HC – Brynäs IF 0-7

De eindstand is duidelijk over wie de betere ploeg op het ijs was. Brynäs IF kwam als ongeslagen ploeg op bezoek in de Angered Arena en is dat na zeven wedstrijden nog steeds. Met 21 punten is het tevens koploper in de SDHL.

Toch zette Göteborg, dat Esther de Jong vanwege haar schouderblessure moest missen, een goede eerste periode op het ijs. De jonge Göteborgse ploeg wist het goede spel uit de vorige wedstrijd vast te houden en de topploeg uit Gävle op 0-1 te houden. Vooral door slim spel en de tegenstander goed op te vangen in het neutrale vak.

In de tweede periode sloeg Brynäs de grote slag door onder andere goals van de Zwitserse Lara Stalder (vorig seizoen topscorer in de SDHL) en Katerina Mrazova (huidig topscorer in de SDHL en vorig seizoen op plaats vier).

De derde periode werd begonnen met een 0-5 achterstand voor GHC. Ondanks het voordeel in schoten op doel in deze periode van de thuisploeg (12-8) waarin ze, met periodes, lieten zien mee te kunnen met Brynäs werd het uiteindelijk toch 0-7 voor de gasten.

Esther de Jong bekeek de wedstrijd vanaf de tribune en concludeerde achteraf: “De eerste periode was 1-0 en speelden we heel steady. In de tweede periode scoorden ze vier keer. Dat kwam omdat ze telkens sneller bij de puck waren en wij er dus steeds achteraan moesten. Net die ene stap te laat. Daar scoorden ze vier keer uit. De derde periode was wel weer wat beter van onze kant. Desondanks scoren zij nog twee keer.”

De standen

Komende zaterdag staat SDE HF – Göteborg HC op het programma met, naar het zich laat aanzien, vijf Nederlandse dames op het ijs. GHC maakt er een weekendje Stockholm van, want zondag spelen ze een wedstrijd tegen AIK. SDE neemt het dan op tegen HV71. Malmö komt komt woensdag al weer in actie tegen Hvidovre IK. Ook zij spelen zondag, dan komt Skövde IK naar het Malmö Isstadion.

SDHL

RK Team GP TP GF:GA (GD)
1 Brynäs IF 7 21 35:13 (22)
2 Luleå HF 8 21 31:13 (18)
3 HV 71 7 13 24:15 (9)
4 Djurgårdens IF 6 11 16:12 (4)
5 Linköping HC 6 11 11:11 (0)
6 MODO Hockey 8 9 17:16 (1)
7 SDE HF 7 8 13:14 (-1)
8 Leksands IF 7 7 14:25 (-11)
9 AIK 7 3 12:22 (-10)
10 Göteborg HC 7 1 9:41 (-32)

DamEttan Södra

RK Team GP TP GF:GA (GD)
1 IF Malmö Redhawks 2 6 18:1 (17)
2 Linköping HC 1 3 10:1 (9)
3 Hvidovre IK 1 3 2:1 (1)
4 Karlskrona HK 0 0 0:0 (0)
4 Skövde IK 0 0 0:0 (0)
6 IF Troja/Ljungby 1 0 1:2 (-1)
7 Hovås HC 1 0 1:10 (-9)
8 Trollhättefallens HC 2 0 1:18 (-17)
Previous Eerder afgeschoten plan Panters-voorzitter Toonen moet redding brengen
Next Belgische bond en clubs enorm teleurgesteld, maar houden deur BeNe League open