Dutch Hockey League: bond en clubs lijnrecht tegenover elkaar


ijshockey CAIROX HIJS Hokij Zoetermeer Panters
Foto: Robert Bos

Het zijn barre en vooral bizarre tijden in het Nederlandse ijshockey. Na het besluit van de Nederlandse clubs om niet in de BeNe League te stappen, staan diverse clubs lijnrecht tegenover het bestuur van IJshockey Nederland. Ook een aantal clubs onderling is het zacht gezegd niet met elkaar eens over hoe nu verder. De nieuwste inzet in deze ongekend slechte soap serie: De Dutch Hockey League.

Lees ook: Met veel mitsen en maren, maar zonder besluit naar start van het seizoen

Trappers Toekomstteam
Foto: Robert Bos

DUTCH HOCKEY LEAGUE, WAT IS DAT?

Donderdag werden de clubs uit de Eerste Divisie verrast door het feit dat hun competitiestart van dit weekend, zonder heldere communicatie uit de boeken was gehaald. Er lagen een aantal scenario’s, waarvan één was dat (afgeslankte) BeNe League teams in de competitie mee zouden rijden. Dat stuitte op hevig verzet van een aantal ploegen.

Vanuit de hoge hoed was daar ineens de Dutch Hockey League. Een competitie voor BeNe League ploegen en hun tweede teams, aangevuld met Tilburg Trappers Toekomstteam. Even voor de goede orde de deelnemers:

UNIS Flyers Heerenveen, Select 4-U Devils Nijmegen, Zoetermeer Panters, CAIROX HIJS Hokij, Snackpoint Eaters Limburg, UNIS Flyers Toekomstteam, Nijmegen Devils II, Zoetermeer Panters II, HIJS Hokij Den Haag II, VJB Smoke Eaters en Tilburg Trappers Toekomstteam.

Devils Nijmegen Tilburg Trappers IJshockey
Foto: Paul Nicolaassen

De Eerste Divisie wordt dan gevormd door Amsterdam Tigers, Breda Yeti’s, Red Eagles Den Bosch, Dordrecht Lions, Eindhoven Kemphanen, GIJS Groningen, OrangeGas Capitals Leeuwarden en Utrecht Dragons.

HARDE WOORDEN OVER EN WEER

De betrokken ‘DHL Teams’ kregen vrijdag te horen dat men zich voor zaterdag 23:00 uur diende in te schrijven. En dat er geen alternatief mogelijk is, was, of schijnt te zijn. De clubs hebben met stevige argumenten geageerd, maar kregen te horen dat het dan simpelweg ophield. Geen van de elf genoemde clubs is voornemens om zich in te schrijven, of sterker: hebben dat ook niet gedaan.

Aldo van Aalderen UNIS Flyers Heerenveen
Foto: Robert Bos

Inmiddels hebben de clubs het gevoel dat de bond niet open staat voor een redelijke discussie. Dit komt mede door de toezeggingen aan de teams uit de Eerste Divisie. Die teams houden weer vast aan de afspraken die met hen gemaakt zijn. En daar valt zeker iets voor te zeggen.

EERSTE DIVISIE

Eerste Divisie clubs kunnen, of willen, niet van de afspraken die met hen zijn gemaakt afwijken. De competitie ontwikkelde zich tot een leuke league, met steeds vollere hallen bij de clubs. In een bericht van IJshockey Nederland stelt voorzitter Jan Hopstaken dat ‘Afgelopen jaar is hard gewerkt aan een breed geaccepteerd meerjarenplan om de Eerste Divisie verder te ontwikkelen. Het zou jammer zijn om die goede samenwerking en die gewenste ontwikkeling in de weg te zitten.’

Hopstaken Voorzitter IJshockey

De preses vervolgt: ‘De instroom van te veel spelers uit de BNL kan tot te grote niveauverschillen leiden, wat de aantrekkelijkheid, spanning en spelplezier niet ten goede komt.’’

DOEL VOORBIJ

In de Eerste Divisie spelen aardig wat toekomstteams, waar verenigingen hun jonge talenten stallen om te rijpen voor het mogelijke grote werk in de BeNe League. Of wellicht nog hoger. Deze ploegen worden nu uit hun competitie getrokken en neergezet in een league tegen de op papier sterkste ploegen van het land, zelfs van de BeNe League. Over aantrekkelijkheid, spanning en spelplezier gesproken. Wanneer Select 4-U Devils hypothetisch gesproken met 41-0 wint van Zoetermeer Panters II.

Dordrecht Lions Breda Yeti's
Foto: René Kamps

Aan alle kanten wordt het doel voorbij geschoten. Het doel is om zo veel mogelijk spelers op het ijs te krijgen in deze bijzondere situatie. Er is echter veel te weinig water en te veel wijn.

‘DHL CLUBS’ VERRAST MET BERICHTGEVING

De clubs die door de bond geacht worden aan te treden in de Dutch Hockey League reageren verbaasd. Een rondgang leerde dat tot op heden nog geen, of een enkele aanmelding, is geweest. Dat de bond stellig de indeling van de Dutch Hockey League bekend maakt, als voldongen feit fronst menig wenkbrauw. Op dit moment lijkt de genoemde speelmodus (‘Aan de hand van het aantal inschrijvingen wordt vervolgens de speelmodus bepaald.’) zich heel erg te beperken.

FRAAI IS HET ALLEMAAL NIET

Collectief denken is de enige manier om uit deze patstelling dan wel crisis te komen. Niet alleen binnen Nederland, maar ook voor de toekomstige samenwerking met de Belgen. Voor buitenstaanders is de opeenstapeling van niet communiceren en niet helder overbrengen van feiten een ergernis van jewelste aan het worden.

Op dit moment is er een situatie waarin clubs zich niet gehoord voelen door het bestuur van IJshockey Nederland. ‘De bond wil deze competitie, wij niet.’, laat één van de betrokkenen weten. ‘Je kunt op dit moment alleen maar samen overleven. Daar lijkt het op dit moment totaal niet op.’, zegt een ander.

Mike Verschuren Eindhoven
Foto: Roel Louwers, ISO Sport Fotografie

De komende week zal duidelijk worden welke koers gevaren gaat worden. Met het gevaar dat de clubs de poot stijf houden. Als dat zo is, loopt de sport in de breedste zin van het woord het risico om elf verenigingen/organisaties te verliezen, met daarmee pak hem beet 200/250 spelers die in de tang zitten.

Fraai is het allemaal niet te noemen. En dat hebben we in het verleden vaker gezien.

Previous Zoë Barbier en Malmö Redhawks klaar voor volgende stap
Next Dossier Dutch Hockey League: Dames en local heroes