IJshockey worstelt met ‘mitsen en maren’ zonder besluitvorming


THIALF

‘Is it october yet?’ is een bekend gezegde in de ijshockey community. Clubs, spelers, coaches, fans en besturen in alle lagen kijken altijd reikhalzend uit naar de maand oktober. De maand waarin het ijshockey altijd écht van start gaat. Jeugdcompetities, lagere divisies, BeNe League. Maar dit jaar is alles anders. Oktober staat voor de deur, we worden geteisterd door het Coronavirus en moeten dealen met overheidsmaatregelen. Competities gaan zwaar aangepast van start, in andere competities weet men niet waar men aan toe is.

Tekst gaat verder onder de video

IJSHOCKEY: WE MISSEN HET

In maart ging de stekker in de breedste zin van het woord uit alle competities vanwege het Coronavirus. Dik zes maanden later is het moment daar om normaal gesproken de jaargangen weer in te pluggen. Maar normaal is niets meer. Sterker: het ijshockeylandschap is versplinterd. Clubs doen er alles aan, om de start van de competities verantwoord in te luiden. Maar makkelijk gaat het allemaal niet. De realiteit van nu, is over drie weken weer anders. Wat kan wel doorgaan, wat niet? Waar moet je rekening mee houden? Hoe gezond zijn clubs om (hypothetisch) gesproken een seizoen zonder publiek te overleven? Uitdagingen waren er altijd al in onze sport, maar één ding was zeker: de puck kletterde altijd op het ijs in oktober. Met supporters op de tribunes die hun favorieten luidkeels aanmoedigden.

WAAR STAAN WE?

Als het gaat om competities opstarten, gaat er dit weekend gelukkig weer het één en ander van start. De Eerste Divisie en de ‘grotere’ jeugdcompetities in Nederland bijvoorbeeld. Voor de kleinste ijshockeyspelers en -speelsters, moet nog een oplossing gevonden worden. Ouders kunnen niet, als voorbeeld, hun kind van Geleen naar Heerenveen rijden, om vervolgens in de auto te moeten wachten. Ten minste: het kan wel, maar is gevoelsmatig niet lekker. Het gaat er nu om, of ouders als begeleiders gezien mogen worden, als het om de jongste jeugd gaat. Dan nog geldt: geen supporters op de tribunes.

Tekst gaat verder onder het interview

Ik deed een ‘rondje’ langs een flink aantal voorzitters met de hypothetische vraag ‘Kunnen jullie een volledig seizoen draaien zonder publiek?’. Het antwoord was in veel gevallen gelukkig ja, maar er zijn ook clubs bij die daar gevolgen van gaan ondervinden. Dat geldt op meerdere niveaus en bij allen worden inkomsten, onzekerheid over nieuwe maatregelen of begeleiding, als grote gemene deler genoemd.

UITZONDERINGEN

In mijn ogen is Nederland een land van uitzonderingen. Bij het ijshockey kan bij jeugdduels nóg makkelijker afstand gehouden worden, dan bij ‘de grote jongens’ op de tribunes. Mijn inzet en vurige pleidooi zou zijn, om bij de jeugd tot en met U12 de ouders toe te staan. Zoals gezegd als hulp bij het aankleden én op de tribune als supporter. En wie zegt ‘bij andere sporten kan dat niet’, daar kan ik niet zo veel mee. In de media wordt vaak genoeg ingezoomd op alle lagen bij het voetbal vanuit deze maatregelen, waarbij men aan het feit voorbij gaat dat er meer sporten zijn dan alleen achter een knikker aanrennen op gras. Ik gun iedere ouder, in welke sport ook, het genot en geluk om naar zijn of haar kind te kijken en trots te zijn. Maar in het ijshockey een flink stuk meer, dan in andere sporten.

Tekst gaat verder onder de foto

IJshockey Utrecht Jeugd
Foto: Ed Versteeve, Face-Off

HOOGSTE NIVEAU

In België start ook dit weekend de Divisie 1 op. De bekercompetitie wordt daar komende week met vier teams in gang gezet. Grote afwezigen in dit (voorlopige rijtje) competities dat van start gaat, zijn de Nederlandse beker en de BeNe League. De clubs leveren écht maximale inspanning om een zo goed en verantwoordelijk seizoen voor te bereiden. Maar wie de nieuwsfeiten van de afgelopen, pak hem beet, twee maanden heeft gevolgd? Heeft veel meer vragen dan antwoorden gekregen. En niet alleen de achterban, spelers of vrijwilligers, ook de Belgische kant van de competitie wacht nog steeds op antwoorden van de Nederlandse collega’s.

19 augustus: Na een vergadering met alle teams, besluiten de negen BeNe League teams dat 1 december als stip aan de horizon gezet wordt. De clubs spreken af in september weer bij elkaar te komen en 15 september een besluit te nemen. 

15 september: In plaats van een beslissing, volgt voor de tweede maal uitstel vanuit de Nederlandse clubs. In het overleg blijkt dat niet alle teams al zo ver zijn om financieel of organisatorisch, verantwoord in te stappen. Er volgen nog twee weken bedenktijd. 30 september moet de beslissing vallen.

30 september: Naar aanleiding van de verscherpte maatregelen (sowieso drie weken zonder publiek) zijn de clubs opnieuw in beraad gegaan. De start op 1 december lijkt veel verder weg dan voorheen, plus dat er opnieuw gekeken wordt naar uitstel van de beslissing om in te stappen.

Tekst gaat verder onder de foto

Luik Bulldogs ERA Renomar HYC
Foto: Kurt Tops

NEEM EEN BESLUIT

Als we alle signalen als waarheid moeten aannemen, zal er geen besluit vallen als het gaat om deelname aan de BeNe League vanuit Nederland. In mijn ogen moet je dit niet nog langer laten doorsudderen. Ik heb enorm veel bewondering voor alle clubs, die elke dag hard werken om verantwoord aan de competitie te beginnen. Ik zie voorzitters en kaders alles op alles zetten om het voor elkaar te boksen. Maar vanuit de bond en clubs is nu een aantal maal gehoord: ‘Er kan nu nog geen beslissing genomen worden.’

Dat moment van besluiten moet er wel op echt korte termijn gaan komen, ook al zijn de opties pijnlijk. Of je speelt, met alle financiële en sportieve risico’s bij het wegvallen van de competitie door nog strengere maatregelen in de toekomst. Of je speelt niet en er is dit seizoen geen BeNe League, dat weer heel pijnlijk is voor clubs, spelers en supporters. En oprecht vervelende keuze, maar er is wel degelijk iets te kiezen.

Harry Vlaardingerbroek, voorzitter van Den Haag zegt in het AD: ”Met stoeien en kunst- en vliegwerk was dat ons uiteindelijk met beperkte aanwezigheid van publiek wel gelukt. Maar nu zonder toeschouwers wordt dat wel heel erg moeilijk. De maatregelen gaan voor een bepaalde periode gelden, maar je moet je wel afvragen hoe lang het nog verstandig is de competitie uit te stellen.’ Beslissen om de stekker uit dit BeNe League seizoen te trekken lijkt in mijn ogen onvermijdelijk te worden als je alles volgt zoals het is gegaan. En dat doet het sporthart pijn.

Tekst gaat verder onder de foto,

HIJS Hokij Devils Nijmegen
Foto: Paul Nicolaassen

Stel: we gaan opnieuw uitstellen om te besluiten. Wat moeten we dan over drie weken doen? Dan hebben we het over 20 oktober en is COVID-19 niet de lucht uit. Dan zijn of komen er nieuwe waarheden en situaties waar je mee moet dealen. En zo kun je wel door blijven gaan met uitstellen, of plannen maken voor de dan geldende regels en maatregelen.

DUIDELIJKHEID BOVEN ALLES

Er is duidelijkheid nodig. Echte duidelijkheid. Voor supporters, spelers, coaches, sponsoren, voor iedereen die het ijshockey een warm hart toedraagt. Misschien ook wel richting Eerste Divisie, waar afspraken vast liggen omtrent de instroom van BeNe League spelers ALS de competitie niet door kan gaan. Die afspraak luidt dat vijf BNL spelers en alle U21 spelers van BeNe ploegen bij een Eerste Divisie team op het roster mogen staan. Van de twee volwassen spelers mogen er twee op de wedstrijdsheet verschijnen.

Deze besluiteloze situatie ziet er vanaf de zijlijn niet soepel uit. Ik twijfel oprecht geen moment aan de intenties en het harde werken van alles en iedereen. Maar door het besluit voor je uit te blijven schuiven schiet je niets op. Er is bijvoorbeeld ook nog een Belgisch deel van de competitie dat een antwoord verdient. Herentals, Luik, Leuven en Mechelen zouden het ook prettig vinden om plannen voor na de bekercompetitie te kunnen maken.

De tijd is wellicht aangebroken om kleine(re) sporten als ijshockey (en dus niet alleen voetbal) bij de politiek onder de aandacht te brengen. De periode van ‘we kunnen nu geen keuze maken, we moeten wachten op…’ is voorbij. Een keuze is er altijd. En dat zijn keuzes die gevolgen hebben, absoluut! In het geval deelname aan de BeNe League dit seizoen, is de keuze die er ligt zelfs heel erg concreet: ja of nee. Beiden hebben consequenties, daar kan je niet onderuit of voor blijven weglopen.

Previous Tampa Bay Lightning Stanley Cup kampioen 2020
Next Zoë Barbier en Malmö Redhawks klaar voor volgende stap