Heerenveen koploper, Luik voert druk op, Mechelen naar Final Four


Face-Off IJshockey BeNe League

Zaterdagavond werden drie wedstrijden gespeeld. In deze fase van de competitie is elke wedstrijd belangrijk. Belangrijk voor de Play-Offtickets, voor het thuisvoordeel, voor de moraal van de troepen. Het Antwerps burenduel onderaan het BeNe League-klassement de uitzondering op die regel? Neen, want beslissend voor het vierde en laatste ticket om de deelname aan de Belgische Final Four. Réginald Delmarche en Luciano Van der Oost vatten deze zaterdagduels even samen.

Antwerp Phantoms – Golden Sharks Mechelen  5 – 6

Door de gekende dakproblemen op Ruggeveld werd er uitgeweken naar buur Mechelen om daar de laatste thuiswedstrijd van Phantoms af te haspelen. Een duel dat in zake BeNe League geen inzet meer had, wel beslissend zou zijn voor het vierde ticket aan de Belgische Final Four.

Na voorzichtig aftasten van beide teams knalde Timo Dewin de Mechelaars op voorsprong. In een dubbele manmeer-situatie kon Junior Van Noten de “thuisploeg” weer op gelijke hoogte schieten. Een Phantoms Penalty Kill in de sloftase van P1 werd  met een snelle omschakeling door Elia Urlings omgezet tot een puike treffer voor de 2-1. In de tweede periode bracht Litouwer Aivaras Bendzius de Sharks weer op gelijke hoogte. Lang genieten was er niet bij voor de Mechelse supporters; de 17-jarige Boris Adriaenssens knalde de 3-2 voorbije Mechelen-goalie Mike Gysbrechts.

Foto : Mechelen Golden Sharks

Efficiëntie troef in de slotperiode bij de Mechelse troepen van Coach Jesse Raekelboom. Aanvalsleider Marek Ziarny scoorde twee maal en ook polyvalente Dewin scoorde zijn tweede treffer van de avond. Zo keek Phantoms, met nog 10 speelminuten te gaan, tegen een 3-5 achterstand aan. De weerbaarheid groot bij de Antwerpenaars en een dubbel salvo van de Heren Urlings en Ben Van Den Bogaert, in goed vier minuten, bracht de stand weer in evenwicht. In de laatste minuut werd een Phantoms-speler de strafbank opgestuurd. Vier seconden voor het einde van de reguliere speeltijd tekende Stefaan Swennen voor de winning-goal en het Final Four-ticket voor zijn Golden Sharks.

foto : Michel Delvaux Pictures

Mooie opsteker voor de Golden Sharks ; Coach Gert Peeters zag zijn Antwerp Phantoms strijdend ten onder gaan in het duel onderaan in het BeNe Leagueklassement.

Chiefs Leuven – Bulldogs Luik  3 – 7

Alec James, op assist van Lukas Tambeur, knalde de thuisploeg snel op voorprong. Een bijzonder moment in minuut zes, toen Cheyne Matheson voor het eerst in 74 duels naar de strafbank moest. Zijn imposante 0 PIM streak kwam daarmee ten einde.

De Luikse Bulldogs counterden gevat en Alexandre Bremer bracht de stand weer in evenwicht. Nog voor halfweg fusilleerde Cheyne Matheson de Leuvense goalie Ryan Malinowski voor de 1-2. In de tweede periode verdubbelde sterke Ax L Milpas op Power Play de voorsprong van de bezoekers. De foutenlast liep op, net als de gemoederen op het ijs. Scoren deed de Canadese topscorer in Luikse diensten, Matheson, een tweeed maal net voor de tweede dweilpauze. Zo keek Coach Gil Paelinck met zijn Chiefs tegen een 1-4 achterstand aan.

Ice Hockey Photography

In de slotperiode schoot Frank Neven de 1-5 binnen. Twee snelle tegentreffers van de Leuven thuisploeg, eerst Jeffie Versin en vervolgens Rino Dhondt, gaf de thuissupporters weer hoop. Maar amper 60 seconden later had Luik deze al aan diggelen geknald. Eerst scoorde Bryan Henry en onmiddellijk daarop tekende (alweer) Matheson de 3-7 aan. Dit bleek ook al de eindstand daar in de laatste tien wedstrijdminuten beide goalies niet meer gepasseerd werden.

Ice Hockey Photography

Unis Flyers Heerenveen – Ahoud Devils Nijmegen 4-1

Een wedstrijd die al vanaf de puckdrop, flitsend begon. Na 1:42 werden de reflexen van Unis Flyers goalie Sjoerd Idzenga al op de proef gesteld door een schot van Justin Evers. Niet veel later mocht Deniz Mollen aan het werk voor Ahoud Devils. Tot twee keer aan toe mocht Brent Janssen op aangeven van Adam Bezak zijn schoten op de keeper van de Devils lossen. In een fysieke partij was het Trevor Hunt die wegens tripping voor de Friezen als eerste naar de penalty box mocht. Heerenveen was heel sterk in het smoren van de Nijmeegse powerplay. Via Ronald Wurm kwamen ze er zelfs uit en was er zelfs een kans op een shorthanded goal. Ware het niet dat Mollen zijn werk uitstekend stond te doen. Het spel wordt in de eerste periode vooral gedomineerd door Heerenveen die goed druk zet. De bekerwinnaars kwamen alleen aan aanvallen toe wanneer de Friezen in minderheid waren op het ijs.

RJ Reed AHOUD Devils Nijmegen IJshockey
Foto: Kurt Tops

Goals en blessures

Wat er in de thee van de Nijmegenaren zat weten we niet, dat ze sterk uit de kleedkamer kwamen kunnen we wel stellen. Devils die dan het initiatief nemen in de wedstrijd, komen paar keer oog in oog met doelman Idzenga te staan. Na een vernietigend schot van RJ Reed, leek de Fries geklopt te zijn, gelukkig voor hem kon puck met behulp van zijn team weggewerkt worden. Na deze wake-up call kwamen de Friezen terug in de wedstrijd. Het aanvallend spel van de Flyers resulteerde dan ook snel in een goal. Na 4:19 gespeeld te hebben in de tweede periode was het via een assist van Marco Postma op Aldo van Aalderen raak voor de thuisploeg. In een korte periode waar Ahoud Devils met twee man meer op het ijs stonden, Wurm en Limnell zaten in de penaltybox, was het Nick de Jong die voor het enige doelpunt van de bezoekers mocht aanleggen.

Met een 1-1 stand begonnen de irritaties over en weer tussen beide teams. Nog meer olie werd er op het vuur gegooid door de 17-jarige Ernesto Klem van de Flyers. De jongeling rook bloed en ging, ondanks dat hij de jongste en kleinste op het ijs was, opzoek naar het fysieke spel. Dit resulteerde in een harde check en puckovername op Harley Verkroost, vervolgens tikte de tiener zichzelf vanuit eigen zone de gehele lijn van Devils door richting het doel van Mollen waar hij zichzelf vast schaatste. Het leverde geen goal op, wel een daverend applaus van een vol Thialf. Na 16:38 minuten gespeeld te hebben waren het de Friezen die door een penalty van Rick van Haren, met een man meer aan de powerplay begonnen. Deze sterke powerplay resulteerde dan ook in minuut 18:20 in een goal van Adam Bezak. Door een botsing vertrok de Nijmeegse captain Levi Houkes vlak voor het einde van de tweede periode strompelend naar de kleedkamer.

UNIS Flyers Heerenveen
Foto: Robert Bos

“tiki taka” op het ijs

De derde periode is voor de bezoekende ploeg eentje om snel te vergeten. Houkes bleef achter in de kleedkamer, en het was net of met de captain, ook de motivatie van eerder niet meer op ijs te zien was. De Nijmegenaren die het overzicht snel kwijt waren kwamen door een rebound nog meer op achterstand. Keeper Mollen die de ploeg nog enigszins staande hield gleed zo ver naast het doel na het stoppen van een schot van Heerenveen aanvaller Postma, dat collega Wurm de puck alleen nog maar het goal in hoefde te schuiven. Met een 3-1 voorsprong verandert ook het spel van de Flyers. Er wordt snel maar beheerst in het rond getikt, diepe passen gegeven en knappe solo’s gemaakt.

UNIS Flyers Heerenveen
Foto: Robert Bos

De jonge Klem zoekt het fysieke spel opgezweept door publiek en medespelers nog maar eens op. In een van zijn acties zwiept hij de Canadees Reed ondersteboven in het midden van het ijs. De Nijmegenaren zijn compleet overdondert door het spel van de Friese club. Op 12:35 in de derde periode moet Branden Eden kruipend van het ijs gehaald worden om even op te bank op adem te komen na twee snoeiharde forechecks van de Flyers verdediging. Om de winst binnen te slepen mocht na 56:15 spelen Mark Hoekstra vanaf de blauwe lijn uithalen voor de beslissende 4-1. De Friezen zijn door deze winst sowieso zeker van een tweede plek, maar mogen nog spelen om de eerste positie.

# Team GP W L OTW OTL PTS +/-
1 UNIS Flyers Heerenveen 21 16 2 2 1 53 +99
2 ERA Renomar HYC 21 15 2 3 1 52 +90
3 Microz Eaters Geleen 21 15 3 1 2 49 +64
4 Luik Bulldogs 21 14 4 2 1 47 +63
5 AHOUD Devils Nijmegen 21 13 7 1 0 41 +58
6 CAIROX Hijs Hokij 20 12 6 0 2 38 +52
7 Chiefs Leuven 22 7 18 3 1 28 -4
8 Zoetermeer Panters 21 6 11 1 3 23 -19
9 Amsterdam Tigers 21 7 14 0 0 21 -52
10 Mechelen Golden Sharks 21 4 17 0 0 12 -98
11 Antwerp Phantoms 21 2 18 0 1 7 -114
12 Trappers Toekomstteam 21 2 18 0 1 7 -139
Previous 80-jarig jubileum en een eigen Trappers biertje!
Next Een epische zondag in de BeNe League vol belangen!