AHOUD Devils Nijmegen vs CAIROX HIJS Hokij: De complete voorbeschouwing


AHOUD Devils Nijmegen CARIOX HIJS Hokij
Foto: Robert Bos

De bekerfinale barst om 17:00 uur los in De Uithof in Den Haag. AHOUD Devils Nijmegen neemt het op tegen regerend bekerkampioen CAIROX HIJS Hokij. Een lekkere voorbeschouwing, door Ed Versteeve, op het duel waarin de eerste prijs van het seizoen vergeven gaat worden.

THE ROAD TO THE SEMI FINAL

AHOUD Devils Nijmegen

Dit jaar streden de zeven Nederlandse teams in één poule met een onderling uit-en thuisduel, om de vier halve finale plaatsen die er te verdelen waren. Nijmegen mocht het seizoen openen in de bekercampagne met een duel tegen Trappers Toekomstteam. Het noteerde direct een 17-1 uitslag. Beide finalisten kwamen elkaar voor het eerst tegen in Den Haag, een kleine week later. Tijd voor de eerste krachtmeting tussen beide ploegen, waarbij in Nijmegen de torenhoge ambities niet onder stoelen of banken werd gestoken.

Nijmegen won het duel in De Uithof met 1-4, en deelde het eerste tikje uit, maar weet ook dat het (beker)seizoen nog lang is. Dat ondervond de ploeg van Alexander Jacobs in de twee daarop volgende duels tegen Heerenveen en Geleen, die beiden een gevoelige nederlaag opleverden. AHOUD won de wedstrijden die het moest winnen, maar verloor op eigen ijs opnieuw van Geleen. Revanche was er wel tegen UNIS Flyers Heerenveen; in een prima duel van Nijmeegse kant werden de Friezen met 2-5 verslagen in Thialf. In het laatste duel van de voorronde in de beker moest het onderling met HIJS uitmaken wie op plek drie en vier eindigden. Nijmegen won voor de tweede maal van Den Haag, dit keer met 4-2, en pakte plek drie. UNIS Flyers Heerenveen was de tegenstander in de best-of-three serie, de Friezen eindigden op plaats twee.

CAIROX HIJS Hokij AHOUD Devils Nijmegen IJshockey
Foto: Paul Nicolaassen

CAIROX HIJS Hokij

Regerend bekerkampioen Den Haag moest dit seizoen veel nieuwe spelers inpassen en nieuwe automatismen inslijpen. De ploeg van Eimers verloor, zoals eerder vermeld, het eerste duel van Nijmegen met 1-4. Na vier bekerduels stond de teller bij de Uithofbewoners op drie punten; na winst tegen Zoetermeer, maar nederlagen tegen Heerenveen (gestaakt na twee periodes) en Geleen kon je moeilijk spreken van een ‘lekkere start’ van het bekerseizoen. Paniek? Nee. Feit? Ja.

Na de stroeve 4-5 winst in overtime bij Amsterdam, sloeg Den Haag in het restant van de voorronde terug met zes opeenvolgende zeges. Het bracht in deze reeks Geleen op Glanerbrook een nederlaag toe met 5-9 en het verslaat UNIS Flyers Heerenveen in Thialf na overtime. In het laatste duel verloor HIJS van Nijmegen, waardoor het als vierde eindigt in de groep. Tegenstander in de playoffs is Microz Eaters Geleen dat de voorronde als koploper afsloot.

DE PLAYOFFS

Beide halve finaleseries waren om je vingers bij af te likken en je handen bij op te eten. Microz Eaters Geleen opende op de eigen Glanerbrook met een 6-4 zege, in een duel waarin Den Haag wellicht meer verdiende dan het kreeg. UNIS Flyers Heerenveen pakte ‘thuis in Leeuwarden’ een kostbare 4-3 zege op Nijmegen. De nummers één en twee van de ranking pakten hiermee een 1-0 voorsprong en mochten het in het tweede duel proberen af te maken.

Den Haag en Geleen maakten er in het tweede duel opnieuw een meeslepend gevecht van. Dit keer waren de rollen omgedraaid; Geleen speelde een puike partij, maar maakte de kansen niet af. Het kreeg geen deksel op de neus, maar een onvervalste Haagse vuistslag tussen de ogen te verwerken. HIJS stapte met 6-4 als winnaar van het ijs af en een derde duel moest na de jaarwisseling uitmaken wie de finale ging halen.

Als de spanning in De Uithof al te snijden was, was die in Nijmegen mogelijk nog méér te snijden. AHOUD wilde zijn ambities kracht bijzetten en koste wat het kost een derde duel uit het vuur slepen in het eigen Triavium. Nijmegen pakte vroeg in het eerste deel een 2-0 voorsprong en leek op weg naar een comfortabele zege. De Friezen kwamen vlak voor tijd echter op 2-2 en dus moest het duel overtime in. De Gelderse formatie besliste overtime op de powerplay. Nick de Jong liet het Triavium ontploffen toen hij raak schoot en game three eruit sleepte voor zijn ploeg.

AHOUD Nijmegen Devils UNIS Flyers Heerenveen
Foto: Paul Nicolaassen

Top seed Geleen moest het dan op een volgepakt Glanerbrook waarmaken en de finale halen. Het startte goed, pakte een 1-0 voorsprong maar zag Den Haag vlot langszij komen. Het verschil werd rond de tweede dweilpauze gemaakt door HIJS. Vlak voor de pauze en drie maal in zes minuten na de pauze sloeg het ongenadig hard toe. Met een 1-5 stand lag Geleen knock out. Uiteindelijk werd er afgesloten met 3-6 op de borden, maar maakte Den Haag een statement naar alles en iedereen die aan hen twijfelden aan het begin van het seizoen: ‘Wij zijn er nog!’. Zo is HIJS de eerste finalist van dit jaar en mag het de bekertitel verdedigen, waar Geleen de wonden moest gaan likken.

CAIROX HIJS Hokij
Foto: Robert Bos

Een week later stond het derde duel tussen Heerenveen en Nijmegen op de rol. Omdat Thialf langer gesloten moest blijven, is opnieuw Leeuwarden de plaats van handeling. Ook in dit duel maakten beide ploegen er een heerlijke pot ijshockey van, waarbij beiden dicht bij elkaar lagen. Wanneer Nijmegen de voorsprong pakte in het eerste deel, kwamen de Friezen terug in het middenstuk. Flyers had echter geen antwoord op de twee treffers van RJ Reed waardoor Nijmegen een herhaling van de finale van vorig jaar dwarsboomde. Tien jaar na de laatste bekerwinst staat AHOUD Devils opnieuw in de finale!

DRIE REDENEN WAAROM AHOUD DEVILS NIJMEGEN DE BEKER WINT

AHOUD Nijmegen Devils UNIS Flyers Heerenveen
Foto: Paul Nicolaassen
  1. De ploeg bestaat dit jaar 50 jaar en wil dat geen glans, maar hoogglans meegeven. Voor aanvang van het seizoen werden de torenhoge ambities uitgesproken; ‘Wij willen om alle drie de titels strijden’ klonk het strijdvaardig in Nijmegen. De eerste prijs van het seizoen, daar kan nu om gespeeld worden. Dat kan extra druk leggen op de manschappen van Alexander Jacobs, maar er zit ook voldoende ervaring in de ploeg om dit te temperen. De honger naar een prijs is de grootste motivator en Nijmegen is er klaar voor om deze op te gaan halen.
  2. Nijmegen heeft zich versterkt, maar de belangrijkste ‘upgrade’ is in defensief opzicht. Goalie Deniz Mollen en verdediger Luke Zwartbol zijn een welkome toevoeging gebleken en ook Nick de Jong staat wederom zijn mannetje voor AHOUD. De ploeg kreeg in BeNe League verband in vijftien duels slechts 45 tegentreffers te verwerken, de op één na minst gepasseerde defensie van de competitie.
  3. De Nijmeegse knokkersmentaliteit, verwoord in het motto ‘Wij blijven!’. De spelers gaan voor elkaar door het vuur en weten dondersgoed wat ze aan elkaar hebben. Er is een bepaalde onverzettelijkheid in wedstrijden waarbij het erom gaat. De knop kan dan omgezet worden, getuige de winstpartijen tegen Heerenveen, op het moment dat het écht moest. Nijmegen neemt ook een 3-0 ‘voorsprong’ mee in de onderlinge duels tegen Den Haag dit seizoen, een steuntje in de rug als de teams het ijs op stappen.

DRIE REDENEN WAAROM CAIROX HIJS HOKIJ DE BEKER WINT

HIJS Hokij BeNe League IJshockey Face-Off
Foto: Robert Bos
  1. Den Haag is de regerend bekerkampioen en wil koste wat het kost één van de titels die het nu in bezit heeft, met succes verdedigen. HIJS weet dat vandaag de eerste kans is en zal de winst willen grijpen, om direct dat ‘obstakel’ uit de weg te ruimen. Hoe vroeger de eerste titel veiliggesteld kan worden, hoe lekkerder dat is voor Den Haag. Die focus en mindset is aanwezig en dat willen zij uit gaan laten betalen in de finale.
  2. Chris Eimers; Eimers is een coach die zijn teams altijd weer op de rit krijgt en op scherp kan zetten wanneer het uur U nadert. Ook de oefenmeester oogt gretig en wil zijn eerste titel in 2019 zeker niet gaan verspelen.
  3. De Haagse onverzettelijkheid en Haagse bluf, want ook HIJS heeft een ploeg die over een ‘over mijn lijk mentaliteit’ beschikt. Den Haag zag in de halve finale de beker in eerste instantie uit het zicht verdwijnen, maar knokte zich op overtuigende wijze naar een finaleplaats. Dat gevoel nemen zij mee het ijs op als de finale in de ‘eigen’ Uithof gespeeld gaat worden.

LIVESTREAM

Voor wie geen kaart kon bemachtigen om naar de ramvolle Uithof af te reizen is er een livestream beschikbaar:

IJshockey Nederland en SportBroadcasting, met het commentaar van Ron Berteling en Nico van Galen Last: KLIK HIER

Ook Omroep West zal gaan streamen, die link volgt nog.

Om 17:00 uur valt de puck op het ijs in De Uithof tussen twee karakterploegen. Niet de nummers één en twee van de plaatsingslijst strijden om het goud, maar de nummers drie en vier. Beide teams kwamen van een 1-0 achterstand terug om de serie in het derde duel in het voordeel te beslissen. Wij verwachten een nagelbijter van een finale, waarin de vorm van de dag (cliché, maar o zo waar) bepaalt wie de beker op gaat tillen. Het belooft een spektakel te worden voor publiek en liefhebbers. Op naar een fantastische finale!

Previous Krefeld vreest na zevende nederlaag op rij voor play-offs
Next Preston Shupe bezorgt Herentals bekerwinst tegen Luik