Flinke winst voor Oranje U20 in Derby der Lage Landen: 9-4

nederland U20 WK

Nederland U20 moest zich revancheren na het pak slaag tegen Kroatië op de eerste speeldag. Er moest gewonnen worden van België, dat juist lekker aan het toernooi gestart was met een zege op Israël. Uiteindelijk waren het de Oranje mannen die als grote winnaar van het ijs afstapte: 9-4.

UITSTEKENDE START

Oranje kende een heerlijke start tegen de Belgen. Nadat Jonas Steeno al vroeg de strafbank in moest voor kneeing, profiteerde Nederland van de man-meer situatie. Ernesto Klem gaf de pass op Wouter Sars; hij reed naar binnen en schoot binnen. Twintig tellen later verdubbelde Nederland de score naar 2-0. Alexander Makarin legde via de boarding terug op Dennis Sikma die vanaf de blauwe lijn goalie Cisse van der Weyde verraste. Er waren amper vijf minuten gespeeld op dat moment. Een verkeerde pass van Bob Gerretsen leidde de eerste tegentreffer in; zijn pass door het midden werd onderschept, waarna Basim Laeremans de puck van de achterlijn met geluk tegen de Nederlandse touwen legde. Vijf minuten voor de dweil voorkwam Sander Kosters de gelijkmaker; Stefaan Swennen ontfutselde de puck, wachtte heel lang, maar met de schaats bracht de goalie redding. Op een heerlijk moment bracht Oranje de marge weer op twee. Met nog 90 tellen op de klok mislukte een schot van Delaney Hessels, die pickte zijn eigen rebound op, zette Sars vrij voor een leeg doel en daar was zijn tweede treffer. Met 3-1 werd de eerste dweil ingegaan.

In het middenstuk opende België met een man meer, omdat Makarin het restant van zijn tripping straf uitzat. De penalty was nog maar net voorbij toen de Belgen de puck het vak niet uitkregen. Martijn Geerligs bediende Jay de Ruiter en die haalde lekker uit voor de 4-1. Het betekende einde wedstrijd voor goalie Van der Weyde. Oranje hield de druk hoog en zag drie minuten later de vijfde treffer tegen de touwen vliegen; Sars bediende Floris van Elten die net als De Ruiter lekker uithaalde en Ignace van Noten  kansloos liet. België pakte gelijk zijn time-out om de boel te redden. Veel hielp het niet want twee minuten later zette Delaney Hessels de 6-1 op het bord. België kwam op de powerplay via een knap wrist shot van Lowie Cuylaerts weer iets dichterbij, maar Ernesto Klem zette vlak voor de zoemer de 7-2 tweede ruststand op de borden.

LAATSTE STUIPTREKKING

België kwam iets beter voor de dag in het slotstuk en na twee minuten bracht Stefaan Swennen de ploeg dwars door het midden op een achterstand van vier treffers. Drie minuten later bracht Alec James de Rode Leeuwen op 7-4 met een knap wristshot op de powerplay. Drie goals in dertien minuten is altijd mogelijk, maar verder liet Oranje het niet komen. Sterker nog; in de laatste acht minuten scoorden de mannen van Theo van Gerwen nog twee maal. Uit een prachtige ‘counter attack’ ging de puck heerlijk van stick tot stick tussen Tijn Jacobs en Wouters Sars. Die laatste drukte af. Drie minuten voor tijd maakte Tijn Jacobs de laatste treffer, welke de 9-4 eindstand opleverde.

Nederland U20 WK

Een knappe bounce back winst van Oranje, dat na de dramatische start van gisteren vandaag liet zien -zeker aanvallend- tegen de Belgen opgewassen te zijn. Morgen is de rustdag in Zagreb en dan pakken de onze Oranje jonkies de draad vrijdag weer op met het duel tegen Mexico. Puck drop is dan om 13:00 uur.

Previous Verzamelgek of ijshockeyliefhebber?