Nederland verslaat Roemenie en is koploper in DIV II A U20


Nederland speelde zijn tweede wedstrijd van het IIHF Divisie II groep A tegen Roemenië. Oranje was de onderliggende partij in de eerste veertig minuten maar met op het juiste moment toeslaan en een uitstekend keepende Jowin Ansems (Tilburg Trappers) werd er uiteindelijk met 5-4 gewonnen en blijft Nederland ongeslagen.

LEES OOK: Hudson derby winst voor de Rangers, St. Louis en Ottawa winnen met shutout

Nederland – Roemenie 5-4

Na veertig seconden lag de puck al in het Nederlandse net. Een duel aan de boarding werd verloren en Szilard Gyorffy kon eindelijk eenvoudig naar het doel toe schaatsen en daar de puck langs de goalie in de verre hoek schuiven. De verdedigers waren duidelijk niet scherp gestart. Maar het is beter in de eerste minuut achter te komen dan in de laatste minuut. Toch bleef de druk van de Roemenen hoog. Na vijftien minuten kreeg Nederland een powerplay na een hooking penalty voor Balint Suket.

Binnen een halve minuut had het Heerenveen Flyers trio de puck achter de Roemeense goalie Nandor Biro liggen. Mike Collard was de afmaker op assist van Frits Doop en Wesley de Bruijn. Om precies te zijn 53 seconden later pakte Nederland de voorsprong. Timoer Roodenburg (Odense IK) kon van dichtbij toeslaan. Twee snelle straffen achter elkaar voor Roemenie in de slotfase leverde geen doelpunten meer op voor Nederland. Na de eerste twintig minuten was de schotenverhouding veertien om acht waarbij Nederland ook nog eens dik vijf minuten powerplay had.

Weer snelle tegengoal

Net als in het begin van de eerste periode wist Roemenië nu ook weer snel te scoren. Nederland kreeg de puck in drie pogingen niet uit de verdedigingsvak en met een afstandsschot van Tamas Solimosi kon Szilard Gyorffy de puck van richting veranderen zodat Jowin Ansems kansloos was op de 2-2. Aan het eind van de tweede periode pakte Nederland vier straffen op een rij. De penalty kill en onze goalie zorgde dat het 2-2 bleef. De schotenverhouding in de tweede twintig minuten was met 20-8 ruim in het voordeel van de Roemenen maar die hadden bijna act minuten powerplay.

Wederom wisten de Roemenen weer snel te scoren aan het begin van de derde periode. Negen seconden na de powerplay die meegenomen werd vanuit het einde van de tweede periode was het Menyhert Lazar die na 41 minuten en 41 seconden Roemenië op voorsprong schoot. Nederland kon na een face-off de puck niet wegwerken en bood de Roemeen een niet te missen kans.

Minuut vijftig deed het hem

Vlak voordat Nederland de wedstrijd weer in het voordeel draait van Oranje krijgt Roemenië nog een megakans om het verschil op twee goals te zetten maar de Roemeense aanvaller faalt. Corne van Stuijvenberg (Kemphanen Eindhoven) kan vanuit de neutrale zone opstomen naar het Roemeense doel en in de korte hoek boven de handschoen van de Roemeense goalie scoort hij. Vanaf de puck drop na de goal behoudt Nederland puck bezit en twaalf seconden later heeft Nederland de voorsprong te pakken. Lode Arts (New Hampshire Jr. Monarchs) krijgt alle tijd om de puck goed te leggen nabij de rechter face-off cirkel en hij weet zo in de verre hoek de 4-3 te scoren.

In die laatste tien minuten komen de Roemenen ook weer langszij. Nederland probeert hoog de puck het vak uit te spelen. De puck wordt voor de blauwe lijn gevangen en wordt diep gespeeld door Csongor Mathe. En tussen twee verdedigers en de goalie in weet Menyhert Lazar toch de 4-4 te scoren. Maar Nederland wilde weer de voorsprong terug. Drie minuten na de gelijkmaker was het Tom Speel (Heerenveen Flyers) die vanaf de linkerkant op het doel schoot en de Roemeense goalie gaf een rebound weg die Lennart Vosmer (Heerenveen Flyers) makkelijk onder de keeper door binnen kon schuiven. In de laatste minuut werd het nog even spannend. Kyan Helenklaken (Jonstorps IF)  duwde een Roemeense speler met zijn hoofd tegen de goal en kreeg een game misconduct. De overwinning kwam niet meer in gevaar. Zodat Nederland op het wereldkampioenschap nog steeds ongeslagen is na twee wedstrijden.

Previous Hudson derby winst voor de Rangers, St. Louis en Ottawa winnen met shutout
Next Sprong verliest met Seattle, Ovechkin in illuster rijtje met 800 goals