Verzamelgek of ijshockeyliefhebber?


Steven De Coo. Foto: Graeme McTaggart

Op een grijze, regenachtige zondagmiddag reisde Graeme McTaggart af naar Steenbergen. Daar ontmoette hij Steven De Coo te midden van zijn verzameling van 31 ijshockeyshirts. De twee hadden elkaar ontmoet bij een wedstrijd van de Tilburg Trappers en raakte met elkaar in gesprek over de mooiste en snelste sport ter wereld. Ook werd Graeme uitgenodigd om een keer naar zijn verzameling te kijken.

Verzamelgek of ijshockeyliefhebber?

Toen Steven werd gevraagd hoe hij zichzelf zou noemen wist hij daar niet direct antwoord op te geven. Hoewel zijn flinke verzameling aan ijshockey-jerseys opgestapeld lag en zijn pucks mooi achter glas in een vitrine lagen, spreekt hij liever van een ijshockeyliefhebber dan een verzamelgek. Dat bleek ook wel toen de gesprekken rondom het ‘spelletje’ en de shirts begonnen. Steven heeft een enorme passie voor het spelletje. Dat komt omdat hij zelf vroeger fanatiek ijshockeyde. Hij speelde in zijn jeugdjaren bij HIJS HOKIJ Wolves en Antwerp Phantoms. Steven was voornamelijk goalie, maar kon ook op andere posities uit de voeten.

Antwerp Phantoms Jersey (Foto: Graeme McTaggart)

Hoewel Steven een aantal ‘exotische’ shirts heeft, is dit shirt voor hem net zo speciaal. Steven koestert mooie herinneringen aan zijn tijd bij Antwerp Phantoms. Steven moest stoppen met ijshockey omdat hij het niet meer kon combineren met zijn studie. Deze jersey laat hem zo nu en dan terugdenken aan de wedstrijden die hij in diverse stadia voor de Phantoms mocht spelen.

Goalie

De verzamelaar heeft drie shirts van Tilburg Trappers. Daarvan zijn er twee waar een naam van een goalie op staat. Op het ene shirt staat Martin Trommelen en op het andere shirt staat de naam van de huidige Tilburg Trappers goalie, Ian Meierdres. Het derde shirt van de Trappers heeft de naam van Steve Mason op de achterkant, die halverwege het eerste seizoen in de Oberliga, Tilburg Trappers voor SC Rapperswil-Jona Lakers verruilde.

Shirts van Trommelen en Meierdres
Jersey van Martin Trommelen en Ian Meierdres. Foto: Graeme McTaggart
Shirt van Steve Mason
Jersey van Steve Mason.
Foto: Graeme McTaggart

Zelf gaat Steven ook graag naar de Trappers. Voor Steven is Tilburg Trappers relatief dichtbij. Tevens vindt hij de wedstrijden echt de moeite waard om te kijken. Hij hoopt dat de Brabantse club binnen een aantal jaar alsnog de overstap mag maken richting de DEL2. De Tilburgers hebben voorafgaand aan het huidige seizoen laten zien dat zij in potentie zeker niet kansloos hoeven te zijn op het tweede niveau van Duitsland. Dit deden de Trappers o.a. tegen Bietigheim Steelers. Ook daar heeft Steven een shirt van. Over dat shirt kan gediscussieerd worden of het een mooie is of niet.

Ruilen met een Duitser

Het shirt van de Bietigheim Steelers uit de DEL2 is een aparte verschijning. De sponsor Porsche eist enorm de aandacht op het shirt. Steven heeft deze dan ook (hoe kan het dan ook anders) in het Porsche museum in Stuttgart gekocht. Ook van teams uit de DEL heeft Steven twee mooie shirts in zijn bezit. Toen Steven in Keulen een wedstrijd bezocht van de Kölner Haie kon hij zich niet bedwingen en kocht ook daar, een aandenken aan zijn bezoek bij de Haie. De jersey van Iserlohn Roosters heeft hij op een bijzondere manier in zijn bezit gekregen. Tijdens een ijshockeywedstrijd kwam hij een fan van de Roosters tegen en raakte daarmee aan de praat. Zowel Steven als de Roosters fan, leek het leuk om hun jerseys te wisselen. Steven gaf zijn compleet gesigneerde Phantoms shirt als ruilmiddel. Steven wilde graag ruilen omdat op dat moment de Canadese Nederlander Doug Mason headcoach bij de Roosters was. Het shirt van HC Lugano is het enige Zwitserse shirt dat de Brabander in zijn bezit heeft.

Bietigheim Steelers, Kölner Haie, Iserlohn Roosters, HC Lugano.
Foto: Graeme McTaggart

Continental Cup in Grenoble (FR)

De Steenbergenaar reisde door heel Europa om naar ijshockey te kijken. Zo reisde hij in 2009 o.a. af naar Kloten en Bern (Zwitserland) om de absolute wereldtop op het WK te aanschouwen. Ook ging Steven in 2007 naar de Continental Cup in Grenoble (Frankrijk). Daar zag hij destijds back-up goalie Meierdres zijn eerste minuten maken. Op dat moment was Paulo Colaiacovo, de broer van sterspeler Carlo Colaiacovo, de nummer één goalie. Steven kon het niet laten om zonder aandenken aan het toernooi, huiswaarts te keren. Naast de gebruikelijke donkerblauwe Jersey van Brûleurs de Loups de Grenoble kocht hij ook de oranje variant, die Grenoble eenmalig liet maken voor de Continental Cup. Aangezien het oranje shirt eenmalig is gemaakt en gedragen, maakt dat voor de verzamelaar heel speciaal. Naast de twee jerseys van Grenoble heeft Steven nog een favoriet. Namelijk het shirt van drievoudig NHL topscorer, Alexander Ovechkin. Wanneer Steven de naam van Ovechkin in de mond neemt, druipt de passie van ijshockey er vanaf.

De twee jerseys van Grenoble en dat van Ovechkin.
Foto: Graeme McTaggart

Welk shirt mis je?

“De oranje jersey van de Anaheim Ducks, het alternate ‘Orange County’ en het 25-jarig jubileum jersey zou ik graag willen hebben”. Dat vind hij prachtige exemplaren die in zijn collectie (nu) nog ontbreken. Als hij naar de Europese clubs kijkt, zou hij graag de CHL versie Växjö Lakers willen hebben. Toen hem werd gevraagd om er nog een paar op te noemen, bleek dat zijn collectie bij lange na nog niet compleet is. De jerseys van JYP Jyväskylä uit Finland en HC Škoda Pilsen uit Tsjechië staan ook nog op zijn verlanglijstje.

Zweden

Tussen alle Nederlandse, Amerikaanse, Duitse etc. shirts zijn er ook een aantal Zweedse te vinden. Het is duidelijk te zien dan dat de Froluna Indians zijn voorkeur genieten. Zowel de CHL als de competitie jersey mocht aan zijn collectie niet ontbreken. Naast die van de Indians, heeft Steven ook het CHL shirt van Luleå HF. Deze kocht hij omdat dit team het eerste team was dat de CHL won (2014-2015).

Luleå HF en twee jerseys van de Froluna Indians.
Foto: Graeme McTaggart

Deze club bestaat niet meer

Toen de Steenbergenaar werd gevraagd om de jerseys te rangschikken, was het al snel duidelijk dat de NHL zijn favoriete competitie was. Een flink deel van zijn collectie bestaat uit NHL jerseys. Het oudste shirt die hij bezit is die van de Florida Panthers. Daar staat nog het oude logo op. Een andere speciaal shirt is die van de Atlanta Trashers, die club bestaat niet meer, dat is uiteindelijk de Winnipeg Jets geworden. Die van de Nashville Predators heeft nog de oude clubkleuren. Ook bezit hij jerseys van Minnesota Wild, Calgary Flames, Detroit Red Wings en die van de San José Sharks. Die van de Sharks heeft nog het oude logo, vertelde hij er bij.

Florida Panthers, Minnesota Wild, Atlanta Trashers, Nashville Predators, Red Wings Detroit, Calgary Flames en San José Sharks.
Foto: Graeme McTaggart

Daniel Sprong

Pittsburgh Penguins is niet mijn favoriete NHL-team. Toch moest ik er één hebben” zei Steven toen hem werd gevraagd hoe hij over Daniel Sprong dacht. Steven is nu heel blij dat hij nu bij de Anaheim Ducks speelt. Dat is tenslotte zijn favoriete team in de NHL. Dat bleek ook toen hem werd gevraagd of hij ook een shirt had van de Ducks. Steven vertelde dat hij er zelfs zes had. Ook is hij als één van de weinige Nederlanders een “Die Hard Duck”. Dat is een soort lidmaatschap voor fanatieke supporters. Vroeger keek hij veel NHL en met name de Ducks toen hij nog nachtdiensten had. Dan moest hij niet perse zijn wekker zetten om zijn favoriete team te bewonderen. Nu kijkt hij pas veel wedstrijden, wanneer de play-offs beginnen.

NHL Jerseys
Pittsburgh Penguins jersey en die van de Anaheim Ducks.
Foto: Graeme McTaggart

Matchworn

“Via marktplaats stuitte ik op een matchworn jersey van Ville Nieminem, Die ook nog eens gesigneerd was. Ik bedacht me geen moment en kocht hem gelijk”. Een andere jersey waar de Brabander trots op is, is het matchworn shirt van Ron Berteling. Die werd na een wedstrijd voor een speciale gelegenheid geveild. Steven bleef bieden en mocht uiteindelijk het shirt mee naar huis nemen. Natuurlijk nadat Berteling hem had gesigneerd. Nadat Steven werd gevraagd wat zijn ultieme droomshirt was, wist hij daar gelijk antwoord op te geven. Een (matchworn) shirt van de Anaheim Ducks met de naam van, Sprong op de achterkant. Als er wordt gekeken naar Steven’s huidige collectie, mag dat shirt natuurlijk niet ontbreken.

De matchworn shirts.
Foto: Graeme McTaggart
Matchworn shirts
De gesigneerde achterkanten.
Foto: Graeme McTaggart
Previous Frölunda Indians plaatst zich fluitend voor CHL finale
Next Flinke winst voor Oranje U20 in Derby der Lage Landen: 9-4