Frölunda Indians plaatst zich fluitend voor CHL finale


Face-Off IJshockey CHL

In het Tsjechische Plzen werd de tweede wedstrijd in de halve finale gespeeld tussen HC Pilsen en Frölunda Indians. Barend Hoogteijling doet verslag van de wedstrijd.

Pilsen moet scoren

Na de wedstrijd vorige week (6-3 voor Frölunda Indians), verloren zowel Frölunda als Pilsen HC hun eerste wedstrijd in de eigen competitie in overtime. De weekend wedstrijd werd er door beide teams gewonnen. Pilsen deed dat met vier goals tegen nul. Een uitslag die hen -als er in de CHL was gespeeld- in deze tweede halve finale wedstrijd zou verzekeren van een finaleplaats.

Ryan Lasch op weg naar topscorer titel

Na iets meer dan drie minuten spelen werd de opdracht voor de Tsjechen nog moeilijker gemaakt toen Ryan Lasch met een fraaie schijnbeweging goalie Dominik Frodl tot een reactie dwong, zelf achter de goal door schaatste met de puck en het bevroren rubber aan de andere kant in een lege goal kon tikken. Lasch lijkt ongestoord op zowel de topscorer titel als MVP-titel van de CHL af te stevenen. Lasch heeft nu met 21 punten, zeven punten voorsprong op John Mitchel van Red Bull München.

De Indianen uit Tsjechië moesten nu een verschil van vier goals over de twee wedstrijden goed zien te maken en met maar vier schoten op het Zweedse doel leek dat een erg moeilijke klus te worden. Zeker met een erg goed keepende Johan Gustafsson. In de tweede periode werd er door de thuisploeg meer druk gezet maar steeds stond Gustafsson in de weg. Net zoals aan de andere kant van het ijs, Frodl alle inzetten van de Zweedse Indians wist te stoppen. Op het einde van het middenstuk werd Petr Kodýtek naar de strafbank gestuurd (2+2). In de powerplay van Frölunda ontstond er een klein opstootje waardoor ook Lasch en Jan Kovář bij het begin van de laatste periode in de strafbank plaats moesten nemen.

Onmogelijke opgave voor Pilsen na begin derde periode

Net voordat Lasch en Kovář weer het ijs op mochten wist Simon Hjalmarsson op de powerplay te scoren: 0-2. Als 42 seconden later Joel Mustonen de 0-3 scoort weet iedereen in Plzen, Göteborg en ver daar buiten dat het duidelijk is wie naar de finale gaat. Met nog elf minuten op de klok weet Denis Kindl dan toch Gustafsson te passeren en brengt de eindstad op het scorebord: 1-3.

Dit seizoen verloor Pilsen slechts twee wedstrijden; de twee halve finale wedstrijden. Over twee wedstrijden was Frölunda Indians duidelijk de betere van Pilsen HC. Dat is duidelijk te zien in de uitslagen (in totaal 9-4) maar ook in het spel waar de Tsjechen een maatje te klein waren voor het team uit Göteborg. Aanvoerder en topscorer van Pilsen, Milan Gulaš, die in de vorige ronden uitblonk en net als Lasch is genomineerd voor de MVP-titel kwam er in beide wedstrijd geen enkele keer aan te pas.

Niet de eerste CHL finale voor Frölunda Indians

Frölunda gaat nu voor de vierde keer, in vijf jaar, naar de finale van de CHL. In 2015 werd er verloren van Luleå. In 2016 en 2017 werd de club uit Göteborg CHL kampioen door Oulun Kärpät en HC Sparta Praha te verslaan.

Previous Nederland U20 krijgt pak slaag van Kroatië op WK: 7-0
Next Verzamelgek of ijshockeyliefhebber?