Nederland U20 krijgt pak slaag van Kroatië op WK: 7-0


nederland U20 WK
Foto: Thijs de Witte

De Nederlandse U20 mannen zijn niet best aan het WK Division IIB in Zageb begonnen. Gastland Kroatië versloeg de ploeg van Theo van Gerwen met maar liefst 7-0. De Kroaten sprongen uiterst effectief met de kansen om; de schotverhouding was 29-28 in het voordeel van Oranje.

ONDER DRUK

Kroatië had vanaf het begin af aan meer dreiging richting het doel van Jaimy Missler, die de start kreeg. De jonge ploeg, met veel spelers van 17 en 18 jaar in de gelederen, had moeite om de Kroaten uit het vak te houden. Dat bleek in de fase voor de openingsgoal die in de zeventiende minuut viel; Oranje kreeg de puck bijna 40 tellen het vak niet uit. Nadat Bob Gerretsen de puck verspeelde prikte Nikola Kramaric raak.

In het middenstuk beet Oranje iets meer van zich af. Nadat het zelf een powerplay niet verzilverd had, kreeg Ninho Hessels na een onschuldig ogend duel een holding penaly. Achttien tellen later was Missler voor de tweede keer geklopt, toen Rene Camic van de blauwe lijn hard raak schoot. Na die tweede treffer kon Luka Kramaric 10 minuten gaan zitten voor abuse, maar Oranje liep zelf ook tegen een straf aan. Net toen het leek dat de ploeg met 2-0 de rust zou halen scoorde Kroatië -eerlijk is eerlijk- een prachtige treffer. Camic legde de puck vanaf rechts panklaar voor Leonardo Zanoff die verwoestend uithaalde: 3-0.

OVER EN UIT

Nederland moest jacht gaan maken op het gastland, maar kreeg al na 90 tellen de volgende domper te verwerken toen Sven Paulovic de puck in het net frommelde. Vier minuten na de vierde treffer vloog de vijfde treffer binnen en was het definitief over en uit. Missler moest een rebound toestaan, waar Lovro Hanzek dankbaar gebruik van maakte. Op de powerplay maakte Luka Krameric er 6-0 van en tot overmaat van ramp moest Oranje nog een zevende treffer slikken toen het zelf met een man meer op het ijs stond. De Kroaten ontfutselde Delaney Hessels de puck, waarna Rene Camic alleen op Missler af kon en voor de 7-0 eindstand tekende. Het was de vierde treffer op zes doelpogingen.

Een tik op de kin, die best hard aankomt voor de jonge ploeg. Lang kunnen onze mannen er niet bij stilstaan, want morgen om 16:30 wacht de derby der Lage Landen tegen België. De Belgen wonnen hun openingsduel met 6-3 van Israël.

 

Previous Topdag voor Belgen op IIHF-toernooien met ruime overwinningen
Next Frölunda Indians plaatst zich fluitend voor CHL finale