Tampa, Toronto en Montreal heersen in West; kunst- en vliegwerk Vancouver zet door


Central Division: Nashville en Minnesota hebben een goede week

Weer een week in de Central zit erop. En voor maar liefst vier van de zeven teams begon de speelweek pas halverwege de week.

Nieuwe coach levert Chicago geen punten op

De week van Chicago draaide vooral om een ding: het ontslag van succescoach Joel Quenneville afgelopen dinsdag. Na elf jaar en drie Stanley Cups besloot de leiding dat het tijd was voor verandering. De nieuwe coach, Jeremy Colliton, kreeg even de tijd om zijn team aan hem te laten wennen, want het eerste duel van de week vond pas op donderdag plaats, thuis tegen Carolina Hurricanes. Ternauwernood behaalde Carolina de winst, want bijna werd een 0-4 voorsprong weggegeven. In Chicago werd het 3-4.

Op de vrijdagavond wachtte een rematch van de Stanley Cup Finals van 2010: Chicago – Philadelphia. Ook deze avond liep uit tot een ramp voor de Hawks. Sean Couturiers twee goals en assist hielpen de Flyers naar een 4-0 zege. De zevende nederlaag op rij voor Chicago.

Colorado faalt in grote tests en zakt terug

Voor Colorado was dit dé kans zich als uitdager van de vermeende favorieten in de Central te presenteren. De week van de Avs begon op woesdag namelijk thuis tegen Nashville Predators, koploper van de divisie. De Preds waren alleen duidelijk de betere en drukten dit uit op het scorebord: 1-4.

Op vrijdagavond stond die andere favoriet uit de Central op het programma: Winnipeg. Ook die wedstrijd liep voor de Avs uit in een teleurstelling: 5-2. Vooral de beruchte eerste lijn van Colorado (Landeskog – MacKinnon – Rantanen) liet het deze week afweten. De doorgaans zo dominante lijn was deze week slechts goed voor één assist in totaal.

Week van gemengde gevoelens in Dallas

De week van Dallas begon zoals deze vorige week eindigde; in het oosten van de V.S. Op maandag gingen de Stars op bezoek in Boston en wisten met een man minder via Radek Faksa op voorsprong te komen: 0-1. Op diezelfde powerplay maakte Boston alleen meteen weer gelijk en in overtime zorgde Brad Marchand voor de beslissende 2-1 voor de thuisploeg. Meteen op de dinsdag volgde een duel in Columbus en hoewel Dallas niet de mindere was, was het niet slagvaardig genoeg. Een late goal in de eerste periode en twee goals in de tweede hielpen de Blue Jackets naar een 4-1 overwinning.

Donderdagavond wachtte San Jose, een ploeg die steeds meer zijn draai begint te vinden. Het werd een duel waarin vooral de goalies niet hun beste dag hadden. Dallas liep halverwege het duel uit naar 3-1, zag die marge verdwijnen als sneeuw voor de zon maar ging er uiteindelijk toch met een 4-3 zege vandoor.

Zaterdagavond ontving Dallas Nashville. In een duel met veel actie en veel goals leek Dallas met een 4-3 zege ervandoor te gaan, maar vlak voor tijd liet Dallas die voorsprong uit handen glippen (nadat het eerder al een 3-1 marge had weggegeven) en ging het in OT ten onder: 4-5.

Minnesota perfect in roadtrip door Californië

Een weekje Californië voor de Wild. Op dinsdagavond ging Minnesota op bezoek bij de Sharks. De Wild kwamen sterk terug van een 3-1 achterstand, maar helaas voor de Wild herpakte San Jose zich en ging het er uiteindelijk met een 4-3 zege vandoor. Donderdag nam Minnesota revanche, op bezoek bij de ploeterende Kings. Eenvoudig was het niet, maar mede dankzij het 700ste punt van Zach Parise pakte Minnesota een 1-3 zege.

Meteen een avond later wachtte de rivaal van de Kings: Anaheim. Een snelle goal van Jordan Greenway zette Minnesota op het goede spoor. De Wild kwam nooit echt in de problemen en namen overtuigend de 1-5 zege mee naar The State of Hockey.

Nashville stormt maar door

Ook Nashville begon pas op woensdag, in en tegen Colorado. Een hattrick van Colton Sissons zetten de Preds op het juiste spoor. Al met al won Nashville vrij eenvoudig; 1-4.

Zaterdag stond er een onderonsje met Dallas op de planning. In dit duel liet Nashville zijn veerkracht zien, want tot twee keer toe kwam de ploeg terug van een achterstand. Roman Josi zorgde in de slotminuut voor de 4-4 en Matthias Ekholm scoorde in overtime de winnende: 4-5.

St. Louis Blues vindt aansluiting

Voor de ploeterende Blues werd het nu echt tijd om eens een zegereeks neer te zetten. Op de dinsdag werd stap 1 van dat plan uitgevoerd. De Hurricanes kwamen op bezoek en vertrokken weer met lege handen, mede dankzij een hattrick van Ryan O’Reilly; 4-1.

Op vrijdag kwam San Jose langs. Nadat Alex Pietrangelo St. Louis een 1-0 voorsprong had gegeven, bouwden de Blues op een sterke tweede periode door naar 3-0. De Blues speelden het duel zakelijk uit: 4-0. Een korte maar succesvolle week voor de Blues, die ineens nog maar twee punten achterstaan op Colorado (met twee duels minder gespeeld).

Winnipeg overtuigt in enige duel

De Jets kregen tot vrijdag vrij om bij te komen van de jet lag, na de trip naar Finland van vorige week. Vrijdagavond nam Winnipeg het thuis op tegen Colorado. Met het meest complete duel van dit seizoen voor de Jets, sterke special teams, en vijf punten voor Blake Wheeler (een goal, vier assists) bleven de punten in Winnipeg; 5-2.

Stand in de Central:

1. Nashville Predators – 16 wedstrijden – 26 punten
2. Minnesota Wild – 16 wedstrijden – 22 punten
3. Dallas Stars – 17 wedstrijden – 20 punten
4. Winnipeg Jets – 15 wedstrijden – 19 punten
5. Colorado Avalanche – 16 wedstrijden – 17 punten
6. St. Louis Blues – 14 wedstrijden – 15 punten
7. Chicago Blackhawks – 17 wedstrijden – 15 punten

Previous Amsterdam wint van concurrent Mechelen, Geleen raast langs Antwerp
Next Leuven vloert Den Haag, Geleen wint streekderby, Herentals op kop