Leuven vloert Den Haag, Geleen wint streekderby, Herentals op kop


Face-Off IJshockey BeNe League

Vier duels in de BeNe League gisteravond en één in de beker. Daarin stuntte Chiefs Leuven door regerend kampioen Den Haag na shootouts te verslaan. Geleen won de ‘derby’ tegen Luik met ruime cijfers en Herentals pakte koppositie door Amsterdam opzij te zetten. Ed Versteeve, Cindy Scheffers en Reginald Delmarche blikken terug.

CHIEFS LEUVEN – CAIROX HIJS HOKIJ 5-4 SO

Een stunt van jewelste in Leuven; daar versloegen de Chiefs regerend kampioen CAIROX HIJS Hokij na shootouts. Er leek na twaalf minuten spelen in België niets aan de hand voor Den Haag. Door treffers van Donny van Musscher en Mike Verschuren stond er ‘gewoon’ 0-2 op het bord. Daarna ging het mis; Alec James en Adam Logozzo brachten voor de pauze het evenwicht terug.

Chiefs Leuven Ijshockey Face-Off
Foto: Michel Geysens

Direct na de pauze zette Dries Blockx de thuisploeg zelfs op voorsprong, maar een minuut later lag de gelijkmaker achter goalie Ryan Malinowski door Diordy Vols. Vlak voor de tweede dweil was het Dean Thurura die de ploeg van Gil Paelinck opnieuw aan de leiding bracht. Raymond van der Schuit knalde Den Haag weer op gelijke hoogte. Met een kwartier te gaan leken de bezoekers door te drukken, maar gescoord werd er niet meer. Ondanks een powerplay in overtime voor Den Haag, hield Leuven stand. De Uithofbewoners kregen in de shootouts de deksel op de neus; Alec James completeerde de stunt voor de Belgen door de beslissende treffer binnen te leggen. Twee heel welkome punten voor Leuven, een domper van jewelste voor de regerend kampioen.

MICROZ EATERS GELEEN – LUIK BULLDOGS 8-2

Rood tegen blauw, Duivels tegen Bulldogs, sentimenten te over in de altijd beladen streekderby tussen Geleen en Luik. De openingsfase was spetterend te noemen, want na tien minuten spelen lagen er al drie treffers tegen de touwen. Yan Turcotte en Lukasz Bartak voor de Eaters en Bryan Henry voor Luik tekenden voor een 2-1 stand.

Geleen Luik IJshockey Face-Off
Foto: Jan Hofstede

De razendsnelle Bartak maake in het middenstuk op de special units het verschil voor zijn ploeg. De energieke aanvaller schoot shorthanded én in overtal de stand naar 4-1 en tekende zo voor een hattrick. Na wat ‘gezellig geklets’ over en weer, waarbij Akim Ramoul de hoofdrol opeiste, was het spelbeeld duidelijk: Luik lag op de rug en Geleen verslapte niet. Nick Verschuren, Matthew Beer en opnieuw Turcotte tilden de stand naar 7-1. Nick Rivait maakte stand wat draaglijker, maar het slotakkoord was voor ‘rood’. Nick Verschuren tekende voor de 8-2 eindstand op Glanerbrook. Een grote, maar verdiende, zege voor de Limburgers die daarmee een stevig eerste signaal aan de Luikse brigade afgaven voor dit seizoen.

ERA RENOMAR HYC – AMSTERDAM TIGERS 9-0

Na een emotioneel stilte moment als eerbetoon van een veel te vroeg heengaan van een dame in de HYC-familie begon dit duel letterlijk wat in nevel. De thuisploeg nam het initiatief, de Tigers hielden flink tegen en braken frequent uit. Een snelle counter van HYC werd door Mitch Morgan vakkundig tegen de netten geduwd voor de 1-0. In de slotseconden van de openingsperiode kon Preston Shupe de voorsprong verdubbelen. Amsterdam Tigers werkte hard maar scoren deden de Kempenaars met treffers van Kyle Brothers, Peter Bartek en Jacques De Ceuster in periode twee.

In de slotperiode dwongen de gehavende troepen van Frank Versteeg weliswaar twee penalty shots af, maar scoren bleek niet mogelijk in het Netepark gisteravond. Herentals deed dat wel nog via een dubbel salvo van Vincent Morgan, Ben Vercammen en Canadees Brothers. Overduidelijke 9-0 winst voor het team van Jeffrey Van Iersel. HYC, dat ondanks een drietal gekwetste basisspelers, al op Pole Position ligt. Voor Tigers, weliswaar met een volledige lijn in de ziekenboeg, een zware terugreis op zondagavond.

MECHELEN GOLDEN SHARKS – AHOUD DEVILS NIJMEGEN 2-13

Mechelen heeft kennis gemaakt met de top van de BeNe League. Na drie duels tegen directe concurrenten Zoetermeer, Leuven en Amsterdam, kreeg het nu bezoek van AHOUD Devils Nijmegen. Een ploeg die voor niets minder dan de titel gaat dit seizoen. En dat heeft men geweten bij Sharks. Na vijf minuten hadden de imports R.J. Reed en Branden Eden al afgedrukt. Het was vooral tegenhouden dat Mechelen deed; de schaarse tegenprikken werden door Denniz Mollen meesterlijk geparereerd. Nijmegen was heer, meester en keizer in het Mechelse. Pas bij 0-6 kwam de eerste Belgische treffer op het bord via een prachtige Michigan Move van Martin Vachal.  Met 1-7 werd voor de tweede keer de kleedkamers opgezocht; R.J. Reed had inmiddels zijn hattrick binnen.

BeNe League IJshockey Face-Off AHOUD Devils Nijmegen

Ook in het slotstuk was de gifbeker nog lang niet leeg voor Golden Sharks; Nijmegen gaf gas en de gastheren het nakijken. Bij 2-13 was de Gelderse formatie uitgeraasd en liet het Mechelen hardhandig kennismaken met één van de ’top flights’ in de BeNe League. R.J. Reed maakte vijf treffers en had een assist, Levi Houkes leverde vier assists en een treffer af.

STAND

  Team GP W L OTW OTL GD PTS
1 ERA Renomar HYC 3 2 0 1 0 +12 8
2 Luik Bulldogs 4 2 1 0 1 +1 7
3 AHOUD Devils Nijmegen 2 2 0 0 0 +14 6
4 Microz Eaters Geleen 2 2 0 0 0 +12 6
5 UNIS Flyers Heerenveen 2 1 0 1 1 +9 5
6 Zoetermeer Panters 2 1 1 0 0 0 3
7 Amsterdam Tigers 2 1 1 0 0 -8 3
8 Mechelen Golden Sharks 4 1 3 0 0 -12 3
9 CAIROX HIJS Hokij 2 0 0 0 2 -2 2
10 Chiefs Leuven 4 0 3 1 0 -9 2
11 Trappers Toekomstteam 0 0 0 0 0 0 0
12 Antwerp Phantoms 3 0 3 0 0 -17 0

Face-Off IJshockey Beker

TRAPPERS TOEKOMSTTEAM – UNIS FLYERS HEERENVEEN 1-11

Heerenveen moest winnen in Tilburg, het enige resultaat dat telde met het oog op de ranglijst van de beker. Daar hadden de Friezen in eerste instantie de handen nog vol aan tegen de Tilburgers. Trappers verweerde zich kranig. Nadat Adam Bezak de bezoekers op voorsprong schoot, bracht Floris van Elten de teams na tien minuten weer in evenwicht. Zowaar was er in fases sprake dat Trappers de betere was, maar Pippo Limnell zorgde voor een Friese voorsprong bij de eerste thee.

Nadat Ronald Wurm Flyers op 1-3 had gezet, was het verzet van Trappers gebroken. Uiteindelijk stapte de finalist van vorig seizoen met een ‘reguliere’ 1-11 winst van het ijs, door onder meer twee treffers van Brent Jansen en Marco Postma. De Friezen wipten door de zege over Nijmegen heen en pakte zo weer plek twee op de ranglijst.

  Team GP W L OTW OTL GD PTS
1 Microz Eaters Geleen 12 10 2 0 0 +44 30
2 UNIS Flyers Heerenveen 10 8 2 0 0 +38 24
3 AHOUD Devils Nijmegen 11 8 3 0 0 +43 24
4 CAIROX Hijs Hokij 9 5 3 1 0 +24 17
5 Amsterdam Tigers 12 3 8 0 1 -32 10
6 Zoetermeer Panters 11 3 8 0 0 -9 9
7 Trappers Toekomst 11 0 11 0 0 -110 0
Previous Tampa, Toronto en Montreal heersen in West; kunst- en vliegwerk Vancouver zet door
Next Sprong twee wedstrijden op tribune; vertrek lijkt steeds realistischer