Tampa, Toronto en Montreal heersen in West; kunst- en vliegwerk Vancouver zet door


Metropolitan Division: Rangers en Capitals vinden ritme, Penguins zakken door het ijs

Opnieuw springt de wisselvalligheid in het oog deze week. De teams die net hun draai gevonden leken te hebben, laten punten liggen. De teams die onderaan bungelen beginnen juist te winnen. Al met al maakt dat de competitie onvoorspelbaar en interessant, maar tegelijkertijd verliest de Metro de aansluiting op de Atlantic en Central Division.

Carolina Hurricanes blijven verliezen

Na een uitstekend begin van het seizoen, wordt Carolina de laatste twee weken weer met beide benen op de grond gezet. Ook op dinsdag ging het mis, op bezoek  bij de St. Louis Blues. 1-4 met een hattrick van Ryan O’Reilly. Op donderdag werd er weer gewonnen, tegen de Blackhawks. Na een 4-0 voorsprong opgebouwd binnen eenentwintig minuten ging het dan toch bijna weer mis. 4-3 was de eindstand. De week werd thuis afgesloten, waar de Red Wings op bezoek kwamen. Het leverde maar een puntje op ondanks 52(!) schoten op het doel van Jonathan Bernier. Na shootouts werd er verloren met 3-4.

Bijna perfecte score voor Columbus

De Blue Jackets konden op zondag hun Californische roadtrip geen perfecte afsluiting geven. Anaheim Ducks waren in de verlenging net te sterk, 2-3. Thuis kwamen de Stars uit Dallas op bezoek, dat verliep een stuk beter 4-1. Toen mocht men langs bij de Stanley Cup winnaar Washington, daar werd met 1-2 gewonnen. Alle drie de goals kwamen voort vanuit een powerplay situatie. Anthony Duclair was succesvol met twee powerplay goals. De 1-0 tegen Dallas en de game winning goal tegen de Caps.

Prachtwedstrijd voor Boyle tijdens Hockey Fights Cancer voor de New Jersey Devils

New Jersey Devils zijn door de goede prestaties van, onder andere, New York Rangers en New York Islanders ver gezakt. Toch was er ook een mooi moment deze week. Tijdens de, met 5-1 gewonnen, wedstrijd op bezoek bij de Pittsburgh Penguins op maandag, maakte Brian Boyle zijn eerste hattrick ooit in de NHL. Extra mooi hieraan was dat Boyle dit deed tijdens de Hockey Fights Cancer avond in Pittsburgh. De center, zelf schoon verklaard nadat er vorig seizoen kanker werd geconstateerd, kon geen mooier moment uitkiezen.
Een dag later ging New Jersey echter hard ten onder tegen de Ottawa Senators, 3-7. Daarna ging men op bezoek bij de Leafs uit Toronto. Ook daar werd men op een keiharde nederlaag getrakteerd: 6-1.

New York Islanders verliezen punten in Florida

Ondanks een 4-3 shootout verlies tegen de Montreal Canadiens, is New York Islanders nog altijd een van de leidende ploegen in de Metro. Na de winstreeks vorige week pakten de Islanders de koppositie. Deze week kwam er wat klad in. Op bezoek in Tampa werd een 4-2 nederlaag geslikt. En ook op bezoek in datzelfde Florida bij de Panthers kreeg men een nederlaag te verwerken met dezelfde score 4-2.

New York Rangers leren te winnen

Voor het eerst sinds 2016 hebben de New York Rangers vier overwinningen op rij geboekt. Op zondag werd in eigen huis Buffalo Sabres verslagen en op dinsdag maakten de Rangers korte metten met de Montreal Canadiens. Vooral de goal van Neal Pionk was om door een ringetje te halen. Daar zal Carey Price nog wel een nachtje slecht van hebben geslapen.

Op bezoek bij de Red Wings behaalde men een punt en werd er in overtime verloren door een goal van Dylan Larkin 3-2. Op bezoek bij de Blue Jackets werden de rollen omgedraaid. Na een 4-4 score moesten de shootouts de beslissing brengen. Jimmy Vesey maakte niet alleen de gelijkmaker in de allerlaatste minuut, maar hij scoorde ook de game winning shootout.

Philadelphia Flyers nog niet top maar kruipen wel omhoog

De Flyers zijn slecht aan het seizoen begonnen en zullen ook een flinke slag moeten maken om de aansluiting bij de top te vinden. De ploeg uit Philadelphia begon de week met een 5-2 overwinning op Arizona Coyotes op maandag. Op donderdag was de terugwedstrijd en wederom trokken de Flyers aan het langste eind. Echter wel pas in overtime door een goal van Shayne Gostisbehere; 5-4. Op zaterdag kwamen de Blackhawks op bezoek, die werden getrakteerd op een heuse shutout door Brian Elliot. Hij stopte alle 33 schoten van de Hawks. Sean Couturier scoorde twee goals en had een assist.

Pittsburgh Penguins scratcht Sprong na reeks nederlagen

De Canadese roadtrip lijkt alweer een eeuwigheid geleden voor de Penguins. De koppositie in de Metro zijn ze alweer even kwijt en ook deze week is de gifbeker nog niet leeg. Na de 5-1 nederlaag tegen de Devils volgde op woensdag een wedstrijd tegen de Washington Capitals. Voorafgaand aan het titanenduel werd Zach Aston-Reese opgeroepen samen met Garrett Wilson. De spelers die hiervoor werden geslachtofferd waren, jawel, Daniel Sprong en Derek Grant. Grant weg teruggestuurd naar de AHL, Sprong was healthy scratch.

Hoewel het spel tegen de Caps al een stuk beter was, verloren de Pens nipt. Evgeni Malkin werd uit de wedstrijd gestuurd, maar niet schuldig bevonden door de Players Safety Commissie. De Rus ving TJ Oshie op en raakte hem daarbij op zijn hoofd.

Wederom zonder Sprong werd er daarna gewonnen van de Coyotes waarbij back-up goalie Casey DeSmith een shutout pakte door 39 schoten te stoppen, en zodoende meehielp aan een 4-0 overwinning.

Washington Capitals

Nadat op maandag Edmonton met 4-2 aan de kant werd gezet, wonnen de Caps dus van de Penguins met 2-1 door een game winning goal van T.J. Oshie een minuut voor tijd. Hij had dus niet zo veel last van de elleboog van Malkin, al moest hij tussendoor wel in de kleedkamer worden opgelapt. Daarvoor had men de Oilers op bezoek en die werden ook afgetroefd met 4-2. De Blue Jackets op bezoek waren iets beter in de powerplay door twee keer te scoren terwijl Ovi en co er maar een binnen schoot 1-2.

Stand in de Metro:

  1. Columbus Blue Jackets – 17 wedstrijden – 20 punten
  2. Philadelphia Flyers – 17 wedstrijden – 19 punten
  3. NY Islanders – 16 wedstrijden – 18 punten
  4. NY Rangers – 17 wedstrijden – 18 punten
  5. Pittsburgh Penguins – 15 wedstrijden – 17 punten
  6. Washington Capitals – 15 wedstrijden – 17 punten
  7. Carolina Hurricanes – 17 wedstrijden – 17 punten
  8. New Jersey Devils – 14 wedstrijden – 13 punten
Previous Amsterdam wint van concurrent Mechelen, Geleen raast langs Antwerp
Next Leuven vloert Den Haag, Geleen wint streekderby, Herentals op kop