Sfeerproeven in Göteborg bij de Frölunda Indians


Fans Frölunda Indians brengen een eerbetoon aan Tomi Kallio.

Dit jaar gaat Face-Off ook wat aandacht besteden aan de Swedish Hockey League, de SHL. Met Barend Hoogteijling hebben we een echte expert aan boord en Tim Gerth adopteert dit seizoen, wegens persoonlijke omstandigheden, de Frölunda Indians. Afgelopen weekend was hij voor het eerst bij een Zweedse ijshockeywedstrijd en genoot met volle teugen van het duel tegen Mora IF.

In Scandinavium, het stadion waar over een kleine twee weken de Edmonton Oilers en New Jersey Devils het tegen elkaar gaan opnemen, neem ik plaats op de perstribune. In de nok van het stadion, tussen de ‘gewone’ supporters, maar dan ook centre ice heb je perfect overzicht op de sfeervolle arena. Terwijl de journalisten van de lokale krant van Götenborg me wijs proberen te maken dat er toch echt een nieuw stadion moet komen, vergaap ik mij aan de zogenaamde ‘saddledome’. De vorm als een zadel kom je niet zo heel veel meer tegen en is, overigens net als de Stockholm Globe, een uniek ontwerp.

Scandinavium, thuishaven van de Frölunda Indians

Er wordt goed voor ons gezorgd. Boven de perstribune en de commentaarposities voor de televisiestations is er een terrasje waar koffie en een broodje kan worden genuttigd. Als je de weg naar de perszaal weet te vinden, kun je proberen om de Zweedse persconferentie te verstaan. Vervolgens worden we door de persbegeleider meegenomen naar de krochten van de naastgelegen ijshal, waar de kleedkamer van de spelers is en er interviews kunnen worden afgenomen, hierover later meer.

Dan de wedstrijd. De lokale club, Frölunda Indians, trekt de meeste bezoekers van alle Zweedse clubs en ik val dus met mijn neus in de boter wat dat betreft. Bovendien is het een speciale wedstrijd. Tegen Mora wordt namelijk afscheid genomen van Tomi Kallio. De voormalige speler van onder andere de Atlanta Thrashers, Columbus Blue Jackets en Philadelphia Flyers (140 wedstrijden, 24 goals en 41 assists) speelde tussen 2002 en 2011 voor de Indians. In 2018 ging hij met pensioen en werd er afscheid genomen van de publiekslieveling. De Fin krijgt een staande ovatie en kan maar moeilijk zijn tranen inhouden. Bekende ploeggenoten, zoals Henrik Lundqvist komen aan het woord.

Onverdiend verlies

Als de ceremonie voorbij is wordt de wedstrijd in gang gezet. Het voormalige team van Rasmus Dahlin begint voortvarend. Pas in de tweede periode wordt er gescoord. Frölunda komt in eerste minuut na de pauze op voorsprong via Chay Genoway, maar verliest die vrij snel weer door een onhandige fout achterin. De thuisploeg loopt vervolgens uit naar een 3-1 voorsprong via Patrik Carlsson en Joel Lundqvist, die zijn 500e punt scoorde voor Frölunda. Zo lijkt er, met twee minuten te gaan, geen vuiltje aan de lucht. Toch wordt in de reguliere speeltijd nog drie keer gescoord en geeft Frölunda de wedstrijd dus compleet uit handen, ondanks dat het twee keer zoveel schoten lostte als de tegenstander. Wat volgt is een enorm boegeroep van het publiek, dat zich voor de wedstrijd nog van haar beste kant had laten zien.

Interview Lundqvist

We praten na afloop met een vreselijk teleurgestelde captain, Joel Lundqvist, de broer van Henrik Lundqvist, keeper van de New York Rangers. De lamgeslagen captain vertelt over hoe het team de wedstrijd weggaf, zijn relatie met Kallio en zijn verwachtingen voor Dahlin in de NHL.

Na drie wedstrijden staan de Indians op de vierde plaats met vijf punten. Lees hier meer over de eerste speelrondes in de Zweedse competitie.

 

Previous NHL Preview: Anaheim Ducks gaat in zilveren jubileum voor goud
Next Pacific Division, WK U18 Dames, Toekomst BeNe League en Trappers in DEL2