Druk weekend Zwarthoed en Hamers; Oosterwijk maakt competitiedebuut


Face-Off IJshockey SHL

Vandaag weer een mooie update uit Zweden van Barend Hoogteijling met vooral aandacht voor de Nederlandse inbreng in de competities. Bij de dames hadden Julie Zwarthoed en Kayleigh Hamers een druk weekend en Martijn Oosterwijk maakte zijn competitiedebuut.

Zwarthoed en Hamers op het hoogste damesniveau in Zweden

In de SDHL, het hoogste dames niveau in Zweden, spelen bij SDE HF voor het vierde seizoen op rij twee Nederlandse dames: Julie Zwarthoed en Kayleigh Hamers. SDE HF had een druk weekend afgelopen week. Vrijdag en zaterdag was Luleå/MSSK de tegenstander en zondag moest er worden aangetreden tegen MODO Hockey.

De twee wedstrijden tegen regerend kampioen Luleå/MSSK werden beiden in Vilhelmina gespeeld om het (dames)ijshockey in die regio te promoten. Vrijdag bleek Luleå/MSSK een maatje te groot voor de dames uit de Zweedse hoofdstad en werd er met 4-0 verloren door SDE HF.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 3 mensen, lachende mensen

Ook op zaterdag waren het de speelsters uit Noord-Zweden die de betere waren. De uitslag deze keer was 8-1, ondanks dat de schotverhouding in beide wedstrijden vrijwel gelijk was (vrijdag 57-12 en zaterdag 53-14, in het voordeel van Luleå/MSSK).

De wedstrijd op zondag tegen MODO Hockey in Örnsköldsvik ging met 5-4 verloren. Kayleigh Hamers scoorde met een powerplay goal de 1-1 (Assist Zwarthoed) en Julie Zwarthoed scoorde zelf 2-2. Ook bij de 3-4 voor SDE HF was Zwarthoed betrokken met een assist.

SDE HF bezet na zes wedstrijden de negende en daarmee de één-na-laatste plaats op de ranglijst met één overwinning en vijf verloren wedstrijden. Julie Zwarthoed is voor de SDE HF de productiefste speelster met 5 punten (2G + 4A). Kayleigh Hamers heeft met twee goals in totaal twee punten. Luleå/MSSK heeft alle zes haar wedstrijden gewonnen en voert de ranglijst aan, gevolgd door Modo Hockey en HV71.

Nog meer Nederlandse speelsters

Op het tweede niveau in Zweden spelen sinds dit seizoen ook twee Nederlandse dames.  Marée Dijkema en Britt Wortel zijn het team van Färjestad BK komen versterken. Färjestad BK speelt in de westelijke regio van Division 1. De eerste wedstrijd werd twee weken geleden met 3-1 gewonnen van Leksands IF. Komende zaterdag speelt Färjestad BK hun tweede competitiewedstrijd tegen Sandvikens IK.

Wortel Dijkema Farjestad BK

Competitiedebuut Oosterwijk

Na in het eerste weekend niet gespeeld te hebben, maakte Martijn Oosterwijk vrijdag zijn competitiedebuut in de eerste thuiswedstrijd van Visby/Roma HK. De eerste wedstrijd van dit seizoen (tegen Trångsunds IF) had de ploeg van Gotland winnend afgesloten terwijl de tweede wedstrijd werd verloren van favoriet Hudiksvalls HC.  Vrijdag stond Oosterwijk dus tussen de pijpen tegen Enköpings SK HK  en ook die wedstrijd werd verloren (4-5 OT). Drie van de goals die Visby/Roma HK tegen kreeg waren met een man minder op het ijs, terwijl Enköpings SK HK ook nog een keer scoorde toen het twee man meer op het ijs had.

Martijn Oosterwijk IJshockey Face-Off Zweden

Zondag stond in de uitwedstrijd tegen Nyköpings HF Ungdom Daniel Marmenlind weer als goalie op het ijs en verloor Visby/Roma HK met 5-2.

Martijn Oosterwijk gaf aan dat de twee wedstrijden van afgelopen weekend erg rommelig waren met veel straffen. “Ik kreeg vier powerplay goals tegen afgelopen vrijdag, maar had zelf wel een redelijk gevoel gehad bij mijn eerste wedstrijd van het seizoen. Op naar meer!”

En in de SHL

staat Linköping na drie wedstrijden boven aan de ranglijst. De eerste twee wedstrijden wist het in reguliere speelstijd te winnen. Zaterdag was er een verlenging nodig om ook de derde wedstrijd winnend af te sluiten. Växjö Lakers was toen de tegenstander. Växjö had ook haar eerste wedstrijd van het seizoen verloren. Nieuwkomer Timrå IK wist de regerend kampioen te verrassen (2-1). Uitblinker was Niklas Svedberg (o.a. ex-Boston Bruins), de goalie wist 42 van de 43 schoten te stoppen. Ook Skellefteå wist alle wedstrijden te winnen (tweemaal in OT) en staat nu tweede.

Frölunda Indians speelde zaterdag tegen Mora IK. Face-Off redacteur Tim Gerth was bij die wedstrijd -met een spectaculair einde- aanwezig en zal daar later deze week zijn bevindingen delen.

Previous BvB: Mechelen verslaat ook Chiefs Leuven; Luik en Herentals boeken eerste zege
Next Sprong Show: De jacht op een basisplaats is geopend!