BvB: Mechelen verslaat ook Chiefs Leuven; Luik en Herentals boeken eerste zege


Face-Off IJshockey BeNe League

Golden Sharks Mechelen gaf de goede start in de beker een prima vervolg met een zege op Chiefs Leuven. Herentals en Luik boekten hun eerste zege in de beker. Reginald Delmarche praat jullie bij.

Golden Sharks Mechelen wint beladen derby

Met ruim 30 minuten vertraging wegens defect aan de Mechelse Zamboni, werd de topper van de dag Golden Sharks vs Leuven Chiefs op gang gefloten. Het spel ging snel op en neer. In de zesde minuut lanceerde Basim Laeremans, die even later afgevoerd werd met verdacht op polsbreuk, maatje Rino Dhondt en die bracht beheerst zijn Chiefs op voorsprong. Mechelen scoorde snel tegen dankzij een mooie move van Stefaan Swennen en even later knalde Martin Vachal de Golden Sharks naar 2-1. Nog voor het kwartier zorgde P.J. Wauters na een mooi opgezette tegenaanval voor de gelijkmaker.

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen en sportende mensen

Na de dweilpauze werd de match wat bitsiger en de Leuvense Penalty Kill werd twee maal consequent afgestraft dor de thuisploeg. Eerst scoorde ervaren Timo Dewin voor zijn nieuwe club en halfweg de tweede periode scoorde een sterk spelende Jakob Huyghe de 4-2 voor zijn Mechelen. De Chiefs reactie liet niet op zich wachten en de 20-jarige Dhondt scoorde, op aangeven van Lukas Tambeur en Dean Thurura, de aansluitingstreffer voor Leuven. In de slotminuut van de tweede periode verdubbelde Tsjech Vachal de voorsprong na een, door Kristof Van Looy en Max Pellegrims, mooi opgezette aanval. Enkele ervaren Leuvense spelers verloren ogenschijnlijk de wedstrijddraad. Gevolg heel wat overbodige irritaties, pijnlijke fouten en tarlijke strafminuten die maakten dat Chiefs de focus kwijtraakte. De Mechelse Sharks profiteerden hier van in de slotperiode door twee bijkomende powerplay doelpunten te scoren. Eerst knalde de 25-jarige Vachal zijn derde van de avond binnen en drie minuten voor tijd legde student Stefaan Swennen, met zijn tweede van de avond, de 7-3 eindstand vast.

HYC twee maten te sterk voor Tigers

Turnhout Tigers wist met de komst van het sterke HYC dat de tellers van het scorebord flink aan de bak zouden komen en zo geschiedde. Na welgeteld 61 seconden opende Emiel Goris de score voor de bezoekers. Even later verdubbelde de jonge Chad Piccart de score. Nog voor halweg de eerste periode lanceerde Ben Vercammen aanvalsmaat Kyle Brothers naar de 0-3. Enkele minuten later werden de rollen omgekeerd en was het de Canadees die op zijn beurt Kempenaar Vercammen naar de 0-4 assisteerde. In de tweede periode hetzelfde dominant spelbeeld van de rood-witten. Twee short handed goals voor HYC, eerst via Brothers en even later deed Preston Shupe hem dit na.

Yente Franssen HYC IJshockey
Foto: Kurt Tops

Tussendoor had Yente Franssen ook al gescoord en zo stond de teller al op zeven. Herentals goalie van dienst Arne Waumans werd door de Tiger niet overwonnen. Het waren weer de bezoekers die de netten deden trillen in de slotperiode. Twee maal via en Kyle Brothers en Jordy Van Dyck, plus nog treffers van Arne Van Espen en Ben Coolen zorgden voor een droge 0-13 zege voor de troepen van Jeffrey Van Iersel.

Bulldogs winnen zuinig van Phantoms

Na de zware zaterdagnederlaag van Phantoms was de tussenstand in Luik meer dan verrassend. Bulldogs Luik stond na twintig spelminuten zowaar 0-2 op achterstand. Na de snelle openingstreffer van Simon Dozin op aangeven van Kenneth Pittoors slaagden de Bulldogs er niet in om de debuterende Antwerp goalie Charlie Vocke, ex-Dordrecht, te passeren. Integendeel, nog voor het kwartier knalde tiener Ax L Kila, op aangeven van Jens Engelen en Marek Mravec, de tweede Phantoms treffer voorbij Tom Prodi, de Luikse sluitpost. Coach Paul Vincent zal zijn troepen ongetwijfeld de levieten gelezen hebben tijdens de rust.

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen

Cheyne Matheson scoorde snel de aansluitingstreffer voor de Luikenaars. Toch zaten de ruim 550 toeschouwers nog tot diep in de tweede periode te wachten op de gelijkmaker of beter van de Bulldogs. En een bedrijvige Yoren De Smet zorgde voor die langverwachte gelijkmaker. In de 38ste minuut knalde Kay Gielen de Luikenaars eindelijk op voorsprong. Wie dacht de Phantoms nu zouden ineenstorten kwam bedrogen uit. Luik drukte wel maar afstand nemen, lukte niet vlot. Halfweg de derde periode was het Nick Rivait die er solo 4-2 van maakte. Kort daarop de tweede treffer van de avond van topper Matheson voor Bulldogs. Antwerp Coach Gert Peeters greep dadelijk in met Time Out. De opdrachten werden bijgesteld en Phantoms beperkte mooi de schade. Het bleef 5-2. Een terechte overwinning voor Bulldogs en een strijdbaar Antwerp Phantoms dat als ploeg flink schaatste om een tweede pandoering op twee dagen tijd te vermijden.

Golden Sharks aan de leiding

Ietwat verrassend, maar zeker niet onverdiend is de leidersplaats voor Golden Sharks. De Mechelaars overdonderden op zaterdag Phantoms op Ruggeveld. In eigen huis bleef het sportief de baas van een Leuven met twee gezichten. Natuurlijk zijn de favorieten nog steeds Herentals en Luik, maar het is duidelijk dat de Sharks aanvallend sterk uit de hoek komen. En zolang de defensie, met goalie Mike Gysbrechts op kop, gefocust en compleet blijft spelen, kan veel. Voor Chiefs en Phantoms zullen na het openingsweekend de werkpunten wel duidelijk zijn. Voor de Leuvenaars is het kwestie van uit de strafbank te blijven om zo gefocust te kunnen ijshockeyen. Voor Antwerp Phantoms zijn twee, nog aan te werven, imports meer dan aangewezen om de jonge groep bij te staan. En Turnhout Tigers weet dat ook deze Bekercampagne een lastige oefening wordt. Maar wel een leerrijke in richting Divisie 1 Kampioenschap straks.

Zes wedstrijden volgend weekend

Met op zaterdag de topper Bulldogs Luik die naar Leuven moeten om de Chiefs te bekampen. Ook dit is vaak een beladen duel vanuit het verleden. En op zondagavond staan er twee mooie affiches op de Bekerkalender . In Luik ontvangen Bulldogs leider Golden Sharks. In Herentals begroet HYC de Chiefs uit Leuven. We kijken er alvast naar uit!

Previous 'A walk in the park' voor Tilburg Trappers tegen Harzer Falken
Next Druk weekend Zwarthoed en Hamers; Oosterwijk maakt competitiedebuut