NHL Draftwatch: Noah Dobsons ongekende stijging in de ranking


DraftWatch Face-Off

In NHL Draft Watch wordt tweewekelijks gekeken naar de verrichtingen van prospects die in aanmerking voor de aankomende NHL Draft. Welke clubs mogen dit jaar als eerste kiezen en wie zijn de meest interessante spelers om in de gaten te houden? Vandaag staat er een verdediger met enorm veel potentie in de spotlights. Het gaat om Noah Dobson,  van Acadie- Bathurst Titan dat uitkomt in de QMJHL.

 

NOAH DOBSON

Noah Dobson is geboren op 7 januari 2000 in Summerside op Prince Edward Island in Canada. In 2016 werd hij in de QMJHL Draft gekozen door Acadie-Bathurst Titan, als zesde pick in de eerste ronde.

DEBUUTSEIZOEN 2016-2017

Gelijk nadat Dobson in 2016 gekozen werd, was zijn plek in het team gegarandeerd. In zijn eerste reguliere seizoen speelde hij 63 wedstrijden. Hierin scoorde hij zeven maal, was hij goed voor negentien assists. Maar ook verdedigend stond hij gelijk z’n mannetje en hij pakte slechts 40 strafminuten. Ook zijn plus-minus was meteen erg goed, met een +34. Tijdens de playoffs deed Dobson er nog een schepje bovenop. Hierin scoorde hij vijf maal en had hij ook vijf assists.

DIT SEIZOEN

Aan het begin van het seizoen werd Dobson als een keuze voor ergens laat in de eerste ronde van de NHL Draft ingeschat. Naarmate het seizoen vorderde, kwamen zijn kwaliteiten meer en meer naar voren. Ten opzichte van zijn debuutjaar, heeft Dobson misschien wel twee stappen vooruit gemaakt. We zijn een kleine twee weken verwijderd van de QMJHL-playoffs en Dobson heeft met Titan al een ticket weten te bemachtigen. Op dit moment van schrijven speelde hij 64 wedstrijden, waarin hij zestien maal het net vond. Ook was hij goed voor 52 assists. Van de 16 gescoorde doelpunten, waren er overigens elf tijdens een powerplay situatie gescoord.

SCOUTING RAPPORT

Als rechtshandige verdediger speelt Noah Dobson zijn wedstrijden. Hij is een lichtvoetige verdediger. Ondanks dat hij al een groot lichaam heeft, is hij ontzettend snel. Door die combinatie is hij bij veel aanvallen betrokken. Zijn puckbeheersing is sterk, maar zijn verdedigende taak vergeet hij niet. De tegenstander zit hij constant op de huid en hij laat weinig steken vallen. Eén-op-één wint hij meestal de duels van de aanvallende partij. Een andere kwaliteit is zijn pass. Je weet als tegenstander nooit wat je van Dobson kunt verwachten.

VERWACHTING VOOR DE DRAFT

Aan het begin van dit seizoen waren de verwachtingen niet dat Noah Dobson in de top 20 van de NHL Draft van 2018 zou komen. Doordat hij constant ijzersterk optreedt, is hij ondertussen de top tien binnengeslopen. Ik verwacht dan ook dat Dobson ergens tussen de vijfde- en tiende plaats gekozen gaat worden.

 

Previous Nieuw record voor Vegas Golden Knights en Tampa haalt de 100 punten
Next HIJS Hokij Den Haag plaatst zich voor finale BeNe League