U18 Alleskunner: Jenny Goessens


In de aanloop van het WK U18 in Mexico waar onze Nederlandse leeuwinnen gaan strijden om goud, stellen wij dagelijks twee speelsters van het team nader aan jullie voor. Maar ook de staf mag niet ontbreken natuurlijk. Vandaag staat de schijnwerper op:

JENNY GOESSENS

Geboren: 17 januari 1983

Woonplaats: Geleen

Club en functie(s): Smoke Eaters Geleen, coach van het damesteam, en voor IJshockey Nederland organiseer ik alle dames events

Functie: Teammanager bij vrouwen U18

Heb je zelf gespeeld? Ja, ik heb zelf gespeeld vanaf dat ik vijf was. Tot tien jaar geleden, toen ik de ziekte van Lyme terug kreeg en daar veel last van heb in het dagelijks leven.

Hoe ben je in aanraking gekomen met ijshockey? Mijn ouders gingen vroeger al kijken en toen we oud genoeg waren mochten mijn zus en ik mee. Ik was helemaal fan van Marcel Houben (Mr. Eaters). Mijn moeder werkte bij Harry Loos, en die stookte mijn moeder op zodat ik mocht ijshockeyen. Ze gaf nooit toe tot Harry een hele uitrusting compleet had, en mij stiekem had aangemeld voor gratis training te komen volgen.

Wat vind je leuk aan ijshockey? Dat het een teamsport is en natuurlijk de snelste teamsport ter wereld. IJshockey is ‘a way of life’ en je bent eigenlijk een grote familie.

Trainers: Dat zijn er heel erg veel om op te noemen, maar er zijn wel er een paar die eruit springen waarvan ik veel heb geleerd. Met sommigen heb ik ook samengewerkt zoals: Al Raymond, Marino Simons, Wil Zwarthoed en Andy Tenbult.

Favoriete club/land: Canada en Amerika staan bij mij echt bovenaan, maar ik kan genieten van alle wedstrijden.

Team USA Team Canada Face-Off

Mooiste stadion waar je ooit gespeeld hebt? Dat is zeker weten de buitenbaan in Villach-Ossiach See waar wij een paar jaar op toernooi gingen, met een damesteam van Geleen samen met Rotterdam. De tribunes waren van hopen sneeuw, en als je daar omhoog wilden rennen dan had je kans dat je zo het ijs op vloog haha!

Tijdens de finalewedstrijd begon het te sneeuwen en we wisten niet als we hoopje sneeuw hadden aan de stick of de puck, dat was voor de goalie natuurlijk vervelend maar wij wonnen wel daar het toernooi.

Beste vrouwelijke speelster: Ik heb er een aantal, maar kijk dan ook best veel wedstrijden en vooral alle wedstrijden tijdens Olympische Spelen: Hillary Knight is op dit moment denk ik de beste van de wereld, maar de gestopte dames Hayley Wickenheiser en Manon Rhéaume mogen we zeker niet vergeten.

In Nederland is mijn grootste voorbeeld altijd Ilse Robben geweest, niet alleen op het ijs als defence of scheidsrechter, maar ook naast het ijs was Ilse een topvrouw waar ik veel van geleerd heb. Toen wij de Ilse Robben Award in het leven hebben geroepen, was ik dan ook enorm trots dat ik hem als tweede heb mogen ontvangen en die staat samen met foto van Ilse op mijn kamer.

Ilse Robben Face-Off
Foto: BD

Hoogtepunt: Natuurlijk zijn dat op ijshockeygebied wel wat zoals: de kampioenschappen met het damesteam van Geleen, de Girls Only events, de start van het U18 Nationaal vrouwenteam, de IIHF training in Finland waar ik met grote Olympiërs heb samen gewerkt zoals Saara Niemi-Tuominen. Zij wilde mij eigenlijk in Finland houden om daar te komen werken aan de girls projecten. Maar het allergrootste hoogtepunt was natuurlijk de geboorte van mijn nichtjes Jolie en Jaël.

Hobby’s/vrije tijd: IJshockey; daar gaat veel tijd in zitten dat ik weinig over houd voor andere dingen

Welke muziek luister je graag? Ik luister heel veel verschillende muzieksoorten, maar Marco Borsato staat met stip bovenaan

Welke sites lees je voor ijshockey? Face-Off natuurlijk iedere dag, IJshockey Nederland, NHL, en de Engelse en Zwitserse ijshockeymedia volg ik

Geloof/Bijgeloof: Bij het instappen van vliegtuig raak ik altijd buitenkant van vliegtuig even aan en sla een klein kruisje. Vliegangst is niet fijn, maar door er gewoon in te stappen zie ik wel veel meer dan alleen Europa.

Wat verwacht je van het WK in Mexico? We gaan natuurlijk voor een medaille dat is het doel, maar ik denk dat we als team een mooie ervaring gaan meemaken, die bij iedereen als een mooie herinnering de boeken in gaat. Zodra de meiden voor de eerste keer het ijs betreden in Mexico, en het Wilhemus gespeeld wordt zullen de zakdoeken eraan te pas moeten komen. Dan hebben mijn moeder en ik ons grootste doel bereikt, waar jaren voor hebben gevochten: een U18 vrouwenteam op een groot IIHF toernooi.

Wat is jouw droom/doel? Het vrouwenijshockey groter en groter te maken in Nederland, zodat we over tien jaar ook een U16, en misschien een U14 Nationaal vrouwenteam hebben.

Previous De CHL finale wordt een scandinavisch onderonsje tussen Zweden en Finland
Next Boston wint van Montreal, Penguins verliezen in Anaheim