Andere Tijden Sport; de Olympische Spelen van 1980 in Lake Placid

Miracle on Ice, Russen, Lake Placid, Olympische Spelen, Amerikanen, Nederland,

ATS Lake Placid Face-Off

“The miracle on ice” wordt door andere tijden sport onder de loep genomen

Cor Machielsen herinnert het zich nog goed. Het Miracle on Ice in de finaleronde van het ijshockey op de Olympische spelen in Lake Placid. Het schier onverslaanbaar geachte Russische team tegen de Amerikanen zonder de echte grote NHL sterren.

Destijds telde het Nederlandse ijshockey nog mee in de wereld. ‘Destijds’ was het Nederlandse team er voor de eerste -en tevens de laatste keer- bij op een Olympisch eindtoernooi. Dit kwam mede door de Canadese “Nederlanders”, en waren wij het achtste team van de wereld.

Andere tijden Sport duikt in het verhaal over het boekje “Hoe win je van de Russen” van de toenmalige bondscoach van Nederland, de Zweed Hans Westberg. De Russen speelden in aanloop naar de Olympische spelen een aantal oefenwedstrijden in Nederland, en de coach maakte daar een boekje over met de manier om de Russen mogelijk te kunnen verslaan.

De Amerikaanse bondscoach Herb Brooks bleek dan ook zeer geïnteresseerd in het boekje, maar heeft hij het ook gebruikt? Andere tijden sport gaat op zondag 4 februari om 22:15 uur terug  naar 22 februari 1980. Bijna 27 jaar later wordt er teruggeblikt. Noteer deze datum alvast in uw agenda, als hockeyliefhebber mag je dit niet missen.

Previous Trappers tegen Indians, drie BeNe League duels en laatste bekerduel
Next Ben Vercammen: 'Voor de toeschouwers was het leuk, maar we moeten veel beter'