AllEttan Södra, welke ploegen gaat Martijn Oosterwijk tegenkomen?


Face-Off IJshockey SHL

Martijn Oosterwijk en Visby/Roma HK hebben zich, zoals eerder al was te lezen, via de HockeyEttan Östra geplaatst voor de AllEttan. De HockeyEttan bestaat uit vier regio’s die hun eigen onderlinge competitie spelen. De teams die in in hun eigen regio bij de eerste vijf zijn geëindigd gaan door naar de AllEttan. In totaal dus twintig teams. Deze worden opgedeeld in twee competities: AllEttan Norra en AllEttan Södra.

Visby/Roma zal uitkomen in de AllEttan Södra. Daarin komt het team uit tegen de HockeyEttan Södra (5 teams), Västra (3 teams) en Östra (1 team). Voor Visby/Roma dus maar één tegenstander waar het dit seizoen al eerder tegen speelde. De thuiswedstrijd tegen Huddinge werd eerder dit seizoen met 3-2 gewonnen na shoot-outs. De uitwedstrijd werd met 1-4 gewonnen. Verder is de oude ploeg van Raphael Joly één van de tegenstanders en komen ze een oud ploeggenoot van Max Hermens tegen.

Vimmerby HC

Vimmerby werd eerste in Södra met 47 punten (15-1-0-6) en een doelsaldo van 70-42. Måns Carlsson is met 22 punten (9G, 13A) topscorer, gevolgd door Hampus Harlestam (18 punten, 8G, 10A). Alleen Pontus Johansson heeft ervaring in de SHL. Hij speelde één wedstrijd voor Timrå op het hoogste niveau, toen hij daar uitkwam voor de U20. Oskar Carlsson en Jakob Karlsson speelden beiden meer dan honderd wedstrijden in de AllSvenskan.

Jonathan Stålberg was, met een save-percentage van 93,2%, de beste goalie in Södra (GAA: 1.61). Hij speelde tien van de 22 wedstrijden. De andere twaalf wedstrijden verdedigde Tomas Rydén het doel van Vimmerby. De cijfers van Rydén: SVS%: 92.1 , GAA: 2.19 (vierde plek in Södra). Rydén en Stålberg werden voor het seizoen al gezien al een goed goalie-duo. Ze werden geklasseerd als tweede.

Jonathan Stålberg - Vimmerby HC
Jonathan Stålberg – Vimmerby HC

Tranås AIF

Trånas AIF
Trånas AIF

Tranås is het meest scorende team van de gehele HockeyEttan. In 22 wedstrijden wisten zij honderd keer het net te vinden. Met 53 punten (14-5-1-2) werden zij tweede in Västra. Anton Blomberg is de topscorer met 28 punten (15G, 13A). Blomberg speelde in de jeugd bij Linköping en kwam in die tijd ook 46 keer uit in de SHL voor dezelfde club. Blomberg speelde ook nog een seizoen bij Vita Hasten (51 wedstrijden) in de AllSvenskan en is daarmee, op 23 jarige leeftijd, de man met de meeste ervaring op hoger niveau.

In vijftien wedstrijden kwam Fredrik Bergvik tot een save-percentage van 93.27 en GAA van 1.86. Bergvik bezet daarmee in Västra de vijfde plek op de rangschikking van de goalies.

Huddinge IK

Huddinge IK
Huddinge IK

Voor Visby/Roma een bekende tegenstander, want HIK werd tweede in Östra. De vijftig punten werden behaald via vijftien overwinning in reguliere tijd, twee in overtime en één verlies na shoot-outs. Vier wedstrijden werden in zestig minuten verloren. Huddinge kwam 84 keer tot scoren. Andreas Maier  (27 punten, 10G, 17A) en Oscar Bergkvist (26 punten, 10G, 16A) zijn topscorers bij de club uit het zuiden van Stockholm. In Östra bezetten Maier en Bergkvist daarmee de derde en gedeeld vierde plek op de topscorerslijst. De 28-jarige Kim Lennhammer is met 28 SHL wedstrijden en 123 wedstrijden AllSvenskan voor Djurgårdens IF de meest ervaren speler. Lenhammer speelde de vorige twee seizoenen op het hoogste niveau in Noorwegen. Pontus Eltonius (10 wedstrijden – SVS%: 94.1 en GAA: 1.51) en Daniel Fahlström (12 wedstrijden – SVS%: 92.9 en GAA: 1.90) vormen één van beste goalie duo’s in de HocketEttan.

IF Troja/Ljungby

De ploeg degradeerde vorig seizoen, na een verblijf van één jaar in de AllSvenskan, naar de HockeyEttan Södra. In deze divisie werd het tweede met 44 punten (13-2-1-6), scoorde 81 goals en moest 41 goals toestaan. Een aantal spelers heeft enige SHL ervaring, terwijl er heel wat spelers ervaring hebben op het tweede Zweedse niveau. Met 374 en 332 springen Daniel Karlsson en Mattias Åkesson daar bovenuit. Åkesson is met zes goals en zestien assists (22 punten) de topscorer.

Mattias Åkesson - Troja-Ljungby
Mattias Åkesson voert IF Troja/Ljungby aan

Anton Svensson en Wictor Ragnewall werden voor het seizoen gezien als beste goalie-duo. Met een save-percentage van 92.9 en 91.9 en GAA van 1.82 en 1.97 doen ze niet veel voor elkaar onder en behoren ze tot de betere goalies van Södra.

Mariestad BoIS HC

Tobias Sandberg - Mariestad BoIS
Tobias Sandberg – Mariestad BoIS

De ploeg uit Mariestad werd derde in Västra met tien punten voorsprong op nummer vier Köping (bekend uit het TV-programma ‘Kroongetuige’ waarin de plaatselijke HC figureerde). MBHC behaalde 47 punten (14-1-3-4). De 79 doelpunten werden onder andere door Oskar Norlöv (7G, 14A) en Douglas Lögdal (9G, 7A) gemaakt. Daarmee staan ze niet in top-15 van de topscorerslijst in Västra. Met Tobias Sandberg hebben ze een duidelijke eerste goalie.  Sandberg verdedigde in negentien wedstrijd het doel van Mariestad. De goalie bezet de tweede plaats in de ranking van de doelmannen in Västra. Zijn cijfers: SVS% 94.4, GAA: 1.69.

Een aantal spelers heeft in totaal twintig wedstrijden aan de SHL mogen ruiken. Eddie Davidsson heeft de meeste ervaring op een hoger niveau. Hij speelde 153 voor VIK Västerås HK in de AllSvenskan.

Kallinge-Ronneby IF

Kallinge-Ronneby IF
Kallinge-Ronneby IF

Voor Nederlanders die het Zweeds ijshockey niet zo volgen wellicht toch een bekendere naam. Voordat hij bij Füchse Duisburg terecht kwam, speelde Raphaël Joly in het seizoen 2014/2015 eerst nog drie wedstrijden voor de ploeg uit het zuiden van Zweden. KRIF werd in Södra derde met 43 punten (14-0-1-7) en een doelsaldo van 74-46. Op papier is Stefan Söder de gevaarlijkste man van de ploeg. Hij scoorde tien goals en gaf elf assists. Oscar Malm is de eerste goalie en staat op de derde plek in de ranking in Södra met een save-percentage van 92.8 en GAA van 1.94.

Söder speelde, tijdens zijn jeugdopleiding,  dertig wedstrijden in de SHL bij Djurgårdens IF en 69 in de AllSvenskan, voor verschillende ploegen. Andreas Nordfeldt  neemt, met 132 wedstrijden in de AllSvenskan, ook ervaring op hoger niveau mee.

Visby/Roma HK

Ook een bekende naam in Nederland. De ploeg van Martijn Oosterwijk eindigde in Östra als vierde met 42 punten (12-2-2-6). Voorafgaand aan het seizoen werden Daniel Marmenlind en Oosterwijk gezien als derde beste goalie-duo in de HockeyEttan. Beiden kunnen na 22 wedstrijden goede cijfers overleggen. Marmenlind heeft een save-percentage van 93.1. Onze landgenoot stopte 92.1% van de pucks die op zijn goal werden afgevuurd. Mede door wat blessures in de verdediging zijn de GAA-cijfers iets minder 2.07 voor de Zweed en 2.39 voor Oosterwijk.

Mikael Adamsson - Visby/Roma HK
Mikael Adamsson scoort voor Visby/Roma HK tegen Huddinge IK

Topscorer met 26 punten (19G, 7A) is Mikael Adamsson. Hij is één van tien VRH spelers met ervaring op een hoger niveau. Anton Brandhammar heeft voor Färjestad BK 21 wedstrijden in de SHL gespeeld.

Kristianstads IK

Kristianstads IK
Kristianstads IK

De ploeg uit de Kristianstad werd met evenveel punten als Visby/Roma (42) vierde (12-2-2-6). Maar deed dat in Södra. Dé ervaren speler op een hoger niveau is Robin Sterner. Hij kwam voor Färjestad en Timrå in 187 SHL-wedstrijden uit. Hij speelde ook nog anderhalf seizoen in Noorwegen en Denemarken op het hoogste niveau. Verder heeft hij meer dan honderd wedstrijden in de AllSvenskan gespeeld. Een andere ervaren speler is Victor Löfstedt.  Hij speelde 342 wedstrijden in de AllSvenskan en scoorde daar gemiddeld een half punt per wedstrijd. Bij Kristianstads IK scoorde Löfstedt dit seizoen negen keer en gaf 14 assists. Met 23 punten is hij topscorer van de ploeg. Nog drie andere spelers hebben meer dan honderd wedstrijden in de AllSvenskan op hun naam staan. Waaronder goalie Joel Gistedt. Met een save-percentage van 91,8 en een GAA van 2.23 haalt Gistedt gemiddelde cijfers in Södra. De 31-jarige goalie speelde zeventien wedstrijden. Zijn twaalf jaar jongere back-up Oliver Tornerefelt speelde de andere vijf wedstrijden. Daarin kan Tornerefelt wel betere cijfers overleggen: 93.3 SVS% en 1.80 GAA.

Hanhals IF

De ploeg uit Kungbacka, op iets meer dan dertig kilometer ten zuiden van Gotenburg, werd vijfde in Södra. Doordat het zelf won op de laatste speeldag en laatste concurrent  Nybro Vikings IF verloor, werd met de hakken over de sloot een plek in de AllEttan veiliggesteld. Hanhals wist 41 punten te halen (12-1-3-6). Met Robin Carlsson heeft het de topscorer van Södra in huis. Carlsson scoorde vijftien keer zelf en gaf zestien keer een assist. De speler met de meeste ervaring op hoger niveau is Mattias Elfström. Hij speelde negen wedstrijden in de SHL voor Malmö Redhawks. Ook speelde de 21-jarige Elfström twee seizoenen in de AllSvenskan waar hij tot 74 wedstrijden kwam. In de jeugd van Malmö speelde hij ook nog samen met Max Hermens (Tilburg Trappers).

Mattias Elfström - Hanhals IF
Mattias Elfström – Hanhals IF in actie tegen Vimmerby

Arvid Söderblom is de eerste goalie maar, met een save-percentage van 90.9 en een GAA van 3.18, behoorde hij niet tot de top-goalies in Södra.

Grums IK

Grums IK
Grums IK

Nog een ploeg die op de laatste dag deelname aan de AllEttan veiligstelde. De ploeg uit de buurt van Karlstad behaalde het minst aantal punten van alle deelnemende ploegen aan de AllEttan: 34 (10-1-2-9). Van de twintig geplaatste ploegen is het ook de enige ploeg met een negatief doelsaldo. Het was niet de minst scorende ploeg. Met zeventig goals, scoorde Grums even vaak als Vimmerby, dat eerste werd in Södra. Drie van de geplaatste ploegen wisten minder vaak het net te vinden. Wel werden, met 76 tegengoals, de goalies het vaakst aan het werk gezet om de puck uit het net te halen. Martin Svedberg mocht dat in twintig wedstrijden doen (SVS% 91.3 – GAA 3.13). Jesper Nörback is de topscorer van de ploeg met negen goals en zeventien assists.
Veel ervaring op een hoger niveau heeft de ploeg niet. In totaal slechts zestig wedstrijden in de SHL en AllSvenskan.

 

Overzicht van de teams in de AllEttan Södra met hun resultaat behaald in de eigen divisie.

RK Division Team GP W OTW OTL L TP GF:GA (GD)
1 Södra Vimmerby HC 22 15 1 0 6 47 70:42 (28)
2 Västra Tranås AIF 22 14 5 1 2 53 100:47 (53)
2 Östra Huddinge IK 22 15 2 1 4 50 84:41 (43)
2 Södra IF Troja/Ljungby 22 13 2 1 6 44 81:44 (37)
3 Västra Mariestad BoIS HC 22 14 1 3 4 47 79:51 (28)
3 Södra Kallinge-Ronneby IF 22 14 0 1 7 43 74:46 (28)
4 Östra Visby/Roma HK 22 12 2 2 6 42 77:52 (25)
4 Södra Kristianstads IK 22 12 2 2 6 42 64:51 (13)
5 Södra Hanhals IF 22 12 1 3 6 41 84:75 (9)
5 Västra Grums IK 22 10 1 2 9 34 70:76 (-6)

De AllEttan begint vrijdag 28 december en loopt tot en met 20 februari. Daarna beginnen de play-offs. Hoe die zijn opgezet is hier te lezen. Vimmerby, Troja/Ljungby en ook Kristianstad (dat toch ‘maar’ vierde werd in de eigen divisie) worden gezien als favorieten om als eerste te eindigen. Negen van de tien ploegen gaan door naar de play-offs.

Het programma van Visby/Roma:

Date
28-12-2018 Visby/Roma HK  –  Huddinge IK
30-12-2018 Tranås AIF  –  Visby/Roma HK
4-1-2019 Visby/Roma HK  –  Kallinge-Ronneby IF
9-1-2019 Mariestad BoIS HC  –  Visby/Roma HK
11-1-2019 Vimmerby HC  –  Visby/Roma HK
13-1-2019 Grums IK  –  Visby/Roma HK
16-1-2019 Visby/Roma HK  –  Kristianstads IK
20-1-2019 Hanhals IF  –  Visby/Roma HK
23-1-2019 IF Troja/Ljungby  –  Visby/Roma HK
25-1-2019 Huddinge IK  –  Visby/Roma HK
27-1-2019 Visby/Roma HK  –  Tranås AIF
1-2-2019 Visby/Roma HK  –  Mariestad BoIS HC
3-2-2019 Kallinge-Ronneby IF  –  Visby/Roma HK
8-2-2019 Visby/Roma HK  –  Vimmerby HC
10-2-2019 Visby/Roma HK  –  Grums IK
13-2-2019 Kristianstads IK  –  Visby/Roma HK
16-2-2019 Visby/Roma HK  –  Hanhals IF
20-2-2019 Visby/Roma HK  –  IF Troja/Ljungby

Het complete programma van de AllEttan Södra is hier te vinden. Degene die ook de AllEttan Norra in de gaten willen houden, kunnen hier terecht.

Previous Canada veegt Denemarken van het ijs, Tsjechië heeft overtime nodig
Next Mannheim verliest van nummer laatst, gat nog zes punten met Düsseldorf