Oosterwijk wint in shoot-outs, Visby/Roma door naar AllEttan

Face-Off IJshockey SHL

Visby/Roma heeft zich geplaatst voor de volgende fase in de competitie. Barend Hoogteijling praat je bij en had contact met Martijn Oosterwijk over de wedstrijd tegen Vallentuna.

Vallentuna BK was naar Gotland afgereisd om hun droom op de AllEttan in leven te houden. VBK zou dan de wedstrijd tegen Visby/Roma in reguliere speeltijd moeten winnen, net zoals de twee nog komende wedstrijden. Visby had nog één punt uit drie wedstrijden nodig om zich te plaatsen. Na zestig minuten ijshockey was met een 2-2 stand, duidelijk dat Visby/Roma doorgaat naar de AllEttan en Vallentuna  niet (Enköping won zaterdag zijn wedstrijd waardoor het zelf zeker is en Vallentuna kan Väsby niet meer passeren). De wedstrijd was echter nog niet over want een verlenging en zelfs shoot-outs moesten uitmaken wie als winnaar de Visby Ishal zou verlaten.

Omstreden tegengoals

Visby/Roma kwam op 1-0 in de eerste minuut van de tweede periode. Halverwege het middenstuk kwam Vallentuna op gelijke hoogte. “Frustrerend! Onlangs werd er een goal van ons afgekeurd omdat de goalie van Hudiksvall gehinderd zou zijn. Nu wordt Martijn Oosterwijk omver gereden. En dat mag wel,” reageert André Lundholm, General Manager van Visby/Roma tegen HelaGotland, de krant op het eiland. “De 2-2 is misschien nog twijfelachtiger. Volgens ons was de puck zeker niet over de doellijn.” vervolgt Lundholm over de goals die Oosterwijk tegen kreeg.

In de gehele wedstrijd kreeg Oosterwijk 42 schoten op doel te verwerken, waarvan hij er veertig wist te stoppen. In overtime kreeg Visby/Roma een uitgelezen kans om de wedstrijd met een penalty-shot te beslissen. Omdat deze werd gemist en er verder ook niet werd gescoord moest de wedstrijd via shoot-outs worden beslist.

Shoot-outs brengen beslissing

Vallentuna wist de eerste twee mogelijkheden te verzilveren. Daarna was Oosterwijk echter niet meer te kloppen. De volgende vier shoot-outs van de gasten werden allemaal door de Groninger gestopt. Waarna aanvoerder Mikael Adamsson, in de zesde beurt, de game-winning goal kon scoren.

Oosterwijk blikte terug op de wedstrijd en natuurlijk ging het ook over de twee tegengoals: “Na de 1-0 maakte we veel kleine foutjes waardoor ik goed aan het werk werd gezet. Halverwege de periode ‘scoorde’ Vallentuna. Ik stopte de puck en werd in de rebound omver gereden door een speler van Vallentuna. Ondanks mijn protest vanwege goalie-interference hield de scheidsrechter zich bij zijn eerdere beslissing.“Lachend vervolgt hij: “Helaas daar ging mijn shut-out-streak…” In zijn vorige twee wedstrijden wist de Oosterwijk zijn goal schoon te houden.

Na die goal werd het een stuk ruiger. Er werd meer op mij ingereden en er werd een prikje hier en een slash daar uitgedeeld nadat er al was gefloten. Zonder verdere straffen. In de derde periode kwamen we op 2-1 en leek alles goed te gaan. Tot drie minuten voor tijd. Een domme straf en zij scoren in de powerplay. Alhoewel ik twijfel of de puck over de lijn is gegaan. Helaas hebben we geen video review. Tja, het is wat het is. Gelukkig wonnen we uiteindelijk toch nog in de shoot-out.

Na de wedstrijd vroeg de scheidsrechter de Visby/Roma goalie nog bij zich. Oosterwijk daarover: “De scheidsrechter bedankte me dat ik zo rustig bleef bij die eerste goal en bood hij zijn excuses aan. Ze hadden de eerste goal nog teruggekeken en kwamen tot de conclusie dat het nooit een goal had mogen zijn. Ik werd gehinderd en de goal was al los voordat de puck over de lijn ging. De wedstrijd kreeg door die goal wel een andere wending en dat is wel zuur.

Martijn Oosterwijk
Martijn Oosterwijk (Visby/Roma) in de wedstrijd tegen Väsby

Visby/Roma speelt nog twee wedstrijden in de HockeyEttan: uit tegen Hammarby op zondag en woensdag tegen Väsby.

Vanaf 30 december wordt er verder gestreden in de AllEttan. Hierbij komen de teams uit de vier regio’s samen. Hoe de indeling precies zal gaan worden is nu nog niet helemaal duidelijk. Over de AllEttan en de weg naar promotie naar de AllSvenskan komt binnenkort op deze site meer uitleg.