Visby/Roma met Martijn Oosterwijk in de AllEttan


Face-Off IJshockey SHL

Woensdagavond zijn de laatste wedstrijden in de vier regio’s/divisies van de HockeyEttan gespeeld. In Norra en Östra was voor deze laatste speelronde al duidelijk wie er door zouden gaan naar de AllEttan. In Södra en Västra konden nog meerdere teams zich plaatsen voor de laatste, vijfde, plek. Visby/Roma verloor thuis met 1-3 van Väsby. Beiden hadden zich al geplaatst. Martijn Oosterwijk speelde niet mee in deze wedstrijd.

Hieronder is te zien welke twintig teams zich hebben geplaatst. Hoe de twee regio’s in de AllEttan precies worden ingedeeld wordt in ieder geval uiterlijk maandag bekend gemaakt door de Zweedse ijshockeybond.

Indeling AllEttan 2019
Geplaatste teams voor de AllEttan 2019

Nieuwe indeling AllEttan

Face-Off heeft contact gehad met Olof Östblom, competitiemanager van de Zweedse ijshockeybond, over de veranderde indeling van de regio’s. De voorgaande jaren gingen Västra en Östra om en om naar Norra of Södra. Dit jaar zou Östra ingedeeld worden met de teams uit Norra. De Zweedse ijshockeybond heeft dit nu veranderd. Östblom: “We gaan de twintig teams nu strikt verdelen in noord en zuid, ongeacht in welke divisie ze speelden. De tien meest noordelijke teams gaan naar AllEttan Norra, de andere naar AllEttan Södra.”

Omdat het bij de tien zuidelijk gelegen teams hoort zal Visby/Roma in de AllEttan dus niet hoeven af te reizen naar het erg noordelijk gelegen Piteå, Boden of Kalix.

Hoe de weg naar promotie naar de AllSvenskan eruit gaat zien, wordt hieronder uitgelegd.

Van HockeyEttan naar AllEttan

De HockeyEttan bestaat uit vier regio’s die hun eigen onderlinge competitie spelen. De teams die in in hun eigen regio bij de eerste vijf zijn geëindigd gaan door naar de AllEttan. In totaal dus twintig teams. Deze worden opgedeeld in twee competities: AllEttan Norra en AllEttan Södra.

De overige teams, die de top-vijf dus niet hebben behaald, gaan in hun eigen regio’s weer een competitie met elkaar aan, de VårEttan. De vier winnaars stromen later in bij de eerste ronde van de play-offs.

Alle teams hebben nu nog een (theoretische) kans om te promoveren naar de AllSvenskan.

Promotie HockeyEttan - AllSvenskan
Promotie HockeyEttan – AllSvenskan

De AllEttan richting de play-offs

De tien samengevoegde teams gaan een competitie van achttien wedstrijden met elkaar aan. Uiteraard is het belangrijk om hierin zo hoog mogelijk te eindigen om je goed te plaatsen voor de play-offs. Hoe beter je in de AllEttan presteert, des te later stroom je in bij de play-offs en/of heb een voordeel bij de keuze van je tegenstander in de play-offs.

  • 1 van Norra speelt tegen de nr. 1 van Södra om het kampioenschap van de HockeyEttan.
    Beiden stromen in de derde ronde van de play-offs in.
  • 2 en 3 stromen in de tweede ronde van de play-offs in.
  • 4 t/m 9 stromen in de eerste ronde van de play-offs in.
  • 10 mag gaan genieten van een lange vakantie.

De play-offs

De play-offs worden over drie ronden gespeeld, met 22 teams. De eerste negen uit de twee AllEttan regio’s en de vier winnaars van de regionale competities (de VårEttan) die de AllEttan niet hadden gehaald.

Per play-off ronde kiezen de hoogst gerangschikte teams, die aan die ronde meedoen, hun tegenstander uit de onderste helft van de rangschikking. Het hoogst geklasseerde team mag als eerste kiezen, daarna het als tweede geklasseerde, enzovoorts.

Deze klassering wordt als volgt bekeken:

  1. Rangschikking in de AllEttan Norra of Södra
  2. Aantal behaalde punten
  3. Doelsaldo
  4. Aantal gemaakte goals

In iedere ronde wordt gespeeld in een best-of-three. Het hoogst beoordeelde team begint met uitwedstrijd (Uit-Thuis-Thuis).

Eerste play-off ronde

Hier doen zestien teams aan mee. De twaalf teams die in de AllEttan Norra en Södra als 4de tot en met 9de zijn geëindigd en de vier winnaars van de VårEttan Västra, Norra, Östra en Södra.

De acht teams die de best-of-three winnen gaan door naar de volgende ronde.

Tweede play-off ronde

Hier nemen twaalf teams aan deel. De vier nummers twee en drie uit de AllEttan Norra en Södra en de acht winnaars uit de eerste play-off ronde.

De zes teams die de best-of-three winnen gaan door naar de volgende ronde.

Derde play-off ronde

Hier gaan acht teams strijden om vier plekken in de competitie die uiteindelijk uitmaakt of iemand promoveert, de ‘Kval till HockeyAllsvenskan’.

De twee winnaars van de AllEttan Norra en Södra, die onderling hebben gestreden om het kampioenschap, stromen nu in. Verder doen de zes teams mee die de tweede ronde play-offs hebben overleefd.

De vier teams die de best-of-three winnen gaan door naar de Kval till HockeyAllsvenskan.

Kval till HockeyAllsvenskan

Eindelijk kan er dan echt om de promotie naar de AllSvenskan worden gestreden. Zes teams maken in een onderlinge competitie uit welke twee teams er volgend jaar op het tweede Zweedse niveau gaan uitkomen.

Degenen die hier aan meedoen zijn: de vier teams die de play-offs zijn doorgekomen, aangevuld met de twee teams die in de AllSvenskan als laatste twee zijn geëindigd.

 

Previous Update Flyers: Nog geen duidelijkheid over opening hal, Heerenveen - Tigers in Leeuwarden
Next Winst voor Tilburg Trappers na shootouts tegen Saale Bulls Halle