Duitsland haalt uit tegen Letland, shutouts voor Zwitserland en Slowakije


Foto: IIHF

Dag zes van het IIHF wereldkampioenschap in Tsjechië had vier wedstrijden waarbij Duitsland geen spaan heel liet van Letland, Tsjechië even schrok van Denemarken maar daarna in de derde periode wegliep. En Zwitserland en Slowakije pakte beide een shutout tegen respectievelijk Groot-Brittannie en Polen.

LEES OOK: Oostenrijk historische comeback tegen Canada, Noorwegen wint eerste wedstrijd

Tsjechië – Denemarken 7-4

Aangespoord door 17.434 fans, versloegen de Tsjechen Denemarken met 7-4 voor hun tweede overwinning in reguliere speeltijd. Nadat de Denen terugkamen en de stand gelijk trokken op 3-3. Liep het gastland uit met vier goals in de derde periode. Tsjechië kon niet pochen over geweldig verdedigend spel, maar toonde wel een gebalanceerde aanval met zeven verschillende doelpuntenmakers: Jan Rutta (San Jose Sharks), Jakub Flek (Kometa Brno), Lukas Sedlak (Pardubice), Tomas Kundratek (Trinec), Dominik Kubalik (Ottawa Senators), Matej Stransky (Davos) en Ondrej Palat (New Jersey Devils).

Christian Wesje (Fishtown Pinguins Bremerhaven), Patrick Russell (Linkoping), Oscar Moelgaard (HV71) en Mathias From (Klagenfurt) scoorden voor Denemarken, wiens vechtlust werd ondermijnd door hun onvermogen om het tempo van de Tsjechen bij te houden. De Denen werden met 39-18 overklast in schoten op doel. Coach Mikael Gath van Denemarken heeft drie opeenvolgende wedstrijden verloren sinds hun debuut met een 5-1 overwinning op Oostenrijk. De Denen mogen geen punten verspelen tegen het puntloze Groot-Brittannië op vrijdag. Als MVP werden verkozen Ondrej Palat en Patrick Russel.

tekst gaat verder onder de video

Duitsland – Letland 8-1

Duitsland overweldigde Letland in de tweede periode, met vijf goals op weg naar een eenzijdige 8-1 overwinning vanmiddag. Deze overwinning verkleint het gat in groep B, waarbij Letland op de tweede plaats blijft met zeven punten, terwijl Duitsland nu alleen op de derde plaats staat met zes punten.

Maar liefst 15 spelers noteerden een punt voor de Duitsers aangevoerd door de twee goals van JJ Peterka (Buffalo Sabres). De Duitsers begonnen sterk en hielden Letland grotendeels in de neutrale zone. Duitsland opende de score na vijf minuten toen de Letse goalie Kristers Gudlevskis (Fishtown Pinguins Bremerhaven) een rebound niet kon controleren en Dominik Kahun (SC Bern) scoorde. Kai Wissmann (Eisbären Berlin) verdubbelde de voorsprong laat in de eerste periode met een schot over Gudlevskis’s handschoen.

In de tweede periode scoorde Duitsland vijf keer, beginnend met Leonhard Pfoderl (Eisbären Berlin) en Parker Tuomie (Kolner Haie) Gudlevskis werd vervangen door Elvis Merzlikins (Columbus Blue Jackets), maar dat stopte de Duitse aanval niet. JJ Peterka scoorde tweemaal (5-0 en 7-0), en Marc Michaelis (Adler Mannheim) voegde een zesde doelpunt toe. Letland scoorde hun enige doelpunt toen Markuss Komuls (Trois-Riveres Lions) de Duitse goalie Philipp Grubauer (Seattle Kraken) verraste. In de derde periode maakte Nico Sturm (San Jose Sharks) er 8-1 van na een fout van Merzlikins. MVP in deze wedstrijd werden Marc Michaelis en Markuss Komuls.

tekst gaat verder onder de video

Zwitserland – Groot Brittannië 3-0

Na twee zenuwslopende wedstrijden genoot Zwitserland van een eenvoudigere avond tegen Groot-Brittannië. Ze sprongen snel naar een 2-0 voorsprong in de eerste periode, wat resulteerde in hun vierde opeenvolgende overwinning in Praag.

Nico Hischier (New Jersey Devils) opende de score met zijn vierde goal van het toernooi, gevolgd door Dean Kukan (ZSC Lions Zurich) die de voorsprong verdubbelde. Nino Niederreiter (Winnipeg Jets) scoorde laat in de tweede periode de 3-0 met een powerplay goal. Zwitserland heeft nu acht van de zestien powerplays benut in het toernooi, vergelijkbaar met het aantal powerplay-goals van de Tsjechen vorig jaar, maar dan in slechts vier wedstrijden. Goalie Akira Schmid (New Jersey Devils) stopte alle vijftien schoten van de Britten. MVP werden Nino Niederreiter en Cade Neilson (University of Alaska Fairbanks).

Slowakije – Polen 4-0

Polen blijft moeite hebben om in wedstrijden veel offensieve kansen te creëren en dat werd opnieuw duidelijk in hun laatste verlies tegen Slovakije. Na een cruciale 4-2 nederlaag tegen Frankrijk op dinsdag, was Polen op woensdag de underdog tegen Slovakije en verloor opnieuw, dit keer met 4-0. Het was 2-0 tot twee late goals van de Slovaken een uitgeput Pools team definitief op de knieën dwong. Goalie Samuel Hlavaj (HC Plzen) stopte alle twintig schoten van de Polen. Lukas Cingel (Kometa Brno) scoorde twee van de vier goals.

Met slechts één punt uit vier wedstrijden staat Polen nu op de laatste plaats in groep B, twee punten achter Kazachstan. De aanstaande wedstrijd tussen Polen en Kazachstan op 20 mei kan beslissen welk team degradeert. De Poolse ploeg slaagde er niet in om te profiteren van hun powerplay kansen, zonder een enkel doelpunt te maken in dertien pogingen gedurende het toernooi. De verdediging, vermoeid en onder druk, gaf twee late doelpunten weg, waarmee Slovakije hun overwinning veilig stelde. MVP werdenTomas Tatar  (Seattle Kraken) en Tomas Fucik (GKS Tychy).

Previous Colorado verslaat Dallas in game vijf
Next Rangers naar Eastern Conference Final, Vancouver pakt matchpoint