Pak slaag van Groot Brittannië maar Nederland neemt brons mee

De laatste wedstrijd voor Oranje op het IIHF wereldkampioenschap divisie II A is die tussen Groot-Brittannië en Nederland in de strijd om het zilver of brons. Het werd al snel duidelijk dat het brons ging worden. Maar als debutant is divisie II A is dat een prima prestatie.

Groot-Brittanië – Nederland 9-1

Nederland werd meteen overrompeld aan het begin wat uitmondde in twee goals binnen zeventien seconden. In de vierde minuut draaide Jack Clarke van buiten naar binnen langs verdediger Senne van der Vlugt (Heerenveen Flyers) en kon Thijs Kivits (Red Eagles Den Bosch) verrassen. Zeventien seconden later was het 2-0 toen er twee spelers bij de tweede paal vrij stonden van Groot-Brittannië. Brynley Capps zei dank u wel. En twee minuten later was het zelfs 3-0. Een schot van Connor Lee ging via de five hole binnen.

Tijd voor coach Dennis Vollebregt om een time out aan te vragen. Er waren een paar mogelijkheden voor Nederland maar men pakte ook drie straffen in het verloop van de eerste periode. Vooral de twee laatste leverde zelfs een 5-op-3 op voor een dikke halve minuut. Julius Huijbrechts (Tilburg Trappers) en kort daarna Jesper Geertsma (Heerenveen Flyers) mochten de ‘Sin Bin’ opzoeken. Schotenverhouding 9-om-5 en een 3-0 tussenstand in het voordeel van de Britten.

De tweede periode begon met anderhalve minuut op de penalty kill voor Nederland. Dat doorstonden ze prima. Daarna was het toch het meest dat de Britten gevaarlijker waren. Nederland kreeg een powerplay en daarmee konden ze wat druk forceren maar een verkeerde wissel bracht twee Britten alleen voor Thijs Kivits en Owen Bruton deponeerde de puck in de verre hoek. 4-0 net halverwege de wedstrijd. Zit er nog een comeback in? Nee want terwijl er een 4-on-4 is scoren de Britten maar de scheidsrechter had de video nodig.

Het werd nog erger want na de 5-0 op een powerplay na een straf voor Julius Huijbrechts was het Brodie Kay die vanaf de blauwe lijn de 6-0 wist te scoren. En het was nog niet gedaan, want vanuit een drie op een scoorde Jack Clarke de 7-0. Inmiddels was na de 6-0 Thijs Kivits vervangen door Danylo Douma (Gijs Groningen) maar die kreeg meteen een goal tegen. Maar dat kun je hem niet kwalijk nemen met een 3-op-1. Dat was ook de tussenstand na veertig minuten.

Groot Brittannië dendert door

De Britten bleven maar doorgaan ook de 8-0 viel al weer heel snel in de derde periode. Maar nadat Rhys Edwards een game penalty kreeg voor een illegal check to the head/neck scoorde Nederland op de powerplay. Mex Cornelder (Dordrecht Lions) scoorde de eretreffer. Het werd nog een 5-op-3 voor Nederland bijna twee minuten lang maar het lukte niet om goalie Alfie Jefferis nog een keer te passeren. En om het nog ergeren te maken scoorde de Britten in minuut 57 nog een shorthanded goal. Danylo Douma voorkwam met twee reddingen dat het geen 10-1 werd. MVP voor Nederland werd Donny van Belkom (Krefelder EV). Jaidy van Mourik (Brinkens IF) werd speler van het toernooi voor Nederland.