Boston Bruins, uithuilen en opnieuw beginnen


Face-off blikt vooruit op het NHL seizoen 2023-2024. Vandaag nemen we Boston Bruins onder de loep.

LEES OOK: Colorado Avalanche investeert vooral in aanvallers

Terugblik seizoen 2022-2023

Waarschijnlijk worden Bruins-fans nog steeds zwetend wakker als ze over de play-offs dromen van het afgelopen seizoen. Het begon allemaal zo goed voor Boston. De Stanley Cup was nog net niet direct al na de competitie in Boston afgegeven. Zo overtuigd was hockey-minnend Amerika van een Stanley Cup-zege voor de Bruins na de record brekende resultaten tijdens de reguliere competitie.
Het team behaalde een duizelingwekkende 135 punten na 82 wedstrijden waarvan 65 overwinningen, twaalf overtime-scores en maar vijf nederlagen in combinatie met een doelsaldo van +128 (slechts 177 goals tegen en maar liefst 305 goals voor). Geniet hieronder nog een keer van wat Boston hockeymagic tijdens het seizoen.

tekst gaat verder onder de video

Maar toen kwamen de Panthers met een wild card op het pad van de bruine beren tijdens de eerste ronde in de play-offs. Die ontmoeting leidde tot de grootste deceptie in jaren voor de Bruins. Van torenhoge favoriet tot de schlemiel van het seizoen. Brad Marchand leek wel helderziend toen hij in een interview het volgende zei als reactie op het breken van het NHL-puntenrecord:

“We’re happy about it, don’t get me wrong. But it’s a regular-season record,” Marchand said. “Playoffs start and everything starts over again. There’s going to be 16 teams that have the same goal in mind and what we’ve accomplished so far has no bearing on that.”

Deceptie in de play-offs

En het had dus inderdaad geen enkele waarde, dat record brekende seizoen, behalve dan voor de hockeyfans. Die zagen prachtige wedstrijden van de Bruins met een ijzersterke Linus Ullmark en Jeremy Swayman op doel. Een ontketende David Pastrnak met 61 goals en een Brad Marchand die zijn temperament in toom wist te houden. De Bruins waren in balans en bijna onverslaanbaar. Tot de play-offs begonnen.
De Panthers zetten direct hun nagels en tanden in het vlees van de Bruins uit Boston en de Bruins raakten geïntimideerd door het harde en felle spel van de Florida Panthers. Ullmark raakte zijn topvorm kwijt, Pastrnak was geen schim van de aanvaller uit het reguliere seizoen en hoe wrang het ook klinkt. Toen Patrice Bergeron terugkeerde van zijn blessure en Marchand een minder centrale rol ging spelen, raakten de Bruins definitief uit balans. En bogen het hoofd voor twee van de Staal-broertjes (Mark en Jordan) en de andere Panthers uit Florida.
De vraag is natuurlijk: hoe gaan de Boston Bruins dat verwerken en met wat voor een team gaan ze het nieuwe seizoen in om te voorkomen dat ze tijdens de play-offs als een stel bange herten verscheurd worden door technische beperkte maar zwaar bewapende roofdieren als de Panthers?

All in for the Stanley Cup?

Nadat in 2011 voor het laatst de Stanley Cup naar Boston werd gebracht smachten de fans naar nieuw succes. Coach Jim Montgomery moet komend seizoen die laatste stap zien te zetten onder leiding van general manager en oud-speler Don Sweeney.
In de vorig jaar voor ruim 300 miljoen dollar gerenoveerde TD-Garden Arena zal daarom een sterk vernieuwd team worden gepresenteerd aan de bijna 18.000 hockeyfans.
Wetende dat de Bruins last hebben van de salarycap nu ook Pastrnak afgelopen voorjaar een megacontract tekende voor acht jaar ter waarde van ruim 80 miljoen dollar is de belangrijkste vraag: met welke aanpassingen proberen Sweeney en Montgomery het nieuwe seizoen play-off-ready te maken?

Aangetrokken spelers

Milan Lucic, forward

De 35-jarige aanvaller tekende een eenjarig contract voor één miljoen dollar en keert terug op het oude nest nadat hij tussen 2007 en 2015 furore maakte.
Of hij nog hetzelfde niveau kan halen, is nog maar de vraag gezien zijn zeven goals en twaalf assists afgelopen seizoen voor de Calgary Flames. Bij de Oilers en de Flames bleef zijn doelpuntenproductie sterk achter bij de verwachtingen en zijn toenmalige salaris van zes miljoen per jaar.

James van Riemsdyk, forward

34 jaar oud is deze veteraan en ook hij tekende maar voor één seizoen. Afgelopen seizoen scoorde hij twaalf goals en had zeventien assists voor de Philadelphia Flyers.

Morgan Geekie, forward

Dit 24-jarige talent is net als Sprong om financiële redenen door de Seattle Kraken losgelaten en landt nu dus met een tweejarige deal bij de Boston Bruins. Voordeel van Geekie is dat hij zowel als center en als winger kan spelen. Naast Van Riemsdyk en Lucic is ook Geekie voor de breedte gecontracteerd en zal hij net als bij de Kraken vooral in de derde of vierde lijn spelen.

Kevin Shattenkirk, defense

Wederom een veteraan maar nu voor de verdediging. De 34-jarige Shattenkirk tekende een éénjarig contract. Hij is een waardevolle ondersteuning gezien zijn 23 assists voor de Anaheim Ducks afgelopen seizoen. Hij is niet echt een scorende defenseman: drie goals voor de Ducks.

vertrokken spelers

Patrice Bergeron, forward

Deze all time Bruins hero maakte op 25 juli bekend definitief met ijshockey te stoppen. Hij bracht zijn volledige negentienjarige carrière bij de Boston Bruins door en won met Boston in 2011 de Stanley Cup.
Om aan te geven hoe groot het verlies voor de Bruins zal zijn: deze 38-jarige veteraan was dit seizoen de derde best scorende Bruin met 58 punten in 78 wedstrijden (27 goals en 31 assists). Hij won de Frank J. Selke Trophy als beste defensieve forward voor de tweede keer op rij en voor de zesde keer in totaal: een NHL-record.
Ook al maakt hij aardig wat capspace vrij. Bergeron vervang je niet zomaar.

tekst gaat verder onder de foto

Foto: Instagram Boston Bruins

David Krejci, forward

Ook David Krejci kiest na Patrice Bergeron voor het pensioen. Hij was een sleutelspeler in de winst van de Stanley Cup in 2011 en wist als center tijdens de play-offs tot ongekende hoogte te groeien. Hij speelde die play-off wedstrijden alsof hij geen spanning kende. Een hockeyer die opviel door zijn techniek, zijn passing en zijn scorend vermogen. Altijd op de achtergrond buiten de ijsarena maar immer een uitblinker op het ijs.

Afgelopen seizoen leverde Krejci  met 56 punten in 70 wedstrijden wederom een doorslaggevende bijdrage aan een successeizoen van de Bruins. Na het vertrek van Bergeron biedt ook de pensionering van Krejci flink wat salarisruimte in de spelersbegroting. Hun afwezigheid komend jaar laat echter ook een gapend gat achter in het scorend vermogen van de Boston Bruins. Hoe belangrijk David Krejci als teamgenoot was voor David Pastrnak, blijkt uit onderstaande Facebook post van Boston Bruins:

tekst gaat verder onder de foto

Tyler Bertuzzi, forward

Tyler Bertuzzi kwam in maart van dit jaar over van de Red Wings en zijn goalgerichte spel en aanwezigheid voor het vijandige doel paste perfect in het spel van de Bruins. Met zestien punten in 21 wedstrijden en tien punten in zeven paly-off wedstrijden. Stond Bertuzzi hoog op het lijstje bij de Bruins om vast gelegd te worden. Dat hebben ze blijkbaar dramatisch slecht aangepakt. Tyler tekende namelijk een eenjarige deal bij de Maple Leafs en verlaat de Bruins dus alweer na een paar maanden.

Taylor Hall, forward

Weer vertrekt een ervaren aanvaller uit Boston. Taylor Hall was een derdelijn-speler die de Bruins zich niet langer konden veroorloven (zes miljoen per jaar en hij had nog twee jaar te gaan). Hall is betrokken met een ruil met de Chicago Blackhawks en daarmee verliezen de Bruins wederom een solide puntenscorer (36 tijdens het afgelopen seizoen).

Nick Foligno, forward

Net als Hall is ook Nick Foligno betrokken bij een ruil met de Blackhawks. Hij geldt als een baas in de kleedkamer en op het ijs. Foligno scoorde 26 punten in 60 wedstrijden en tekende voor één jaar in Chicago.

Garnet Hathaway, forward

Tekende en tweejarig contract bij de Philidelphia Flyers nadat hij afgelopen februari overkwam van de Capitals. Als vierdelijn-speler maakte hij met zes punten tijdens het seizoen en één punt tijdens de play-offs weinig indruk.

Dmitry Orlov, defense

Deze sterke en solide verdediger kwam in februari en behaalde zeventien punten in 23 wedstrijden en had acht assists in zeven play-off wedstrijden. Hij tekende een contract voor twee jaar bij de Caroline Hurricanes.

Professional Try-Out Contract 

Alex Chiasson, forward

De 32-jarige Canadees speelde vorig seizoen bij Detroit waar hij twintig wedstrijden in de NHL speelde en 29 in de AHL.

Danton Heinen, forward

Gedraft door Boston in 2014. de afgelopen drie seizoen speelde hij er twee voor Pittsburgh Penguins en een voor de Anaheim Ducks.

Talenten die minuten kunnen gaan maken

Fabian Lysell, forward

Deze twintigjarige aanvaller is een talent dat kans maakt om met de selectie mee te mogen naar het trainingskamp. Zijn seizoen eindigde met een hersenschudding waarvan hij nu weer hersteld is. Afgelopen seizoen was zijn eerste profseizoen in de AHL waar hij 37 punten behaalde in 54 wedstrijden (14 goals en 23 assists).

Mason Lohrei, defense

De 22-jarige verdediger tekende een tweejarig entry-level contract. Wellicht krijgt hij een kans bij de Bruins maar de kans dat we hem komend seizoen in de NHL zien is erg klein.

Jakub Lauko, forward

Lauko is nu 23 en na zijn draft in 2018 lijkt hij komend seizoen een vaste waarde te worden in de tweede of derde lijn van de Bruins. Tijdens 23 wedstrijden scoorde Lauko zeven punten met drie goals en vier assists.

Gaat Boston de play-offs halen nu twee mastodonten zijn gestopt?

Na het pensioen van Bergeron en Krejci hebben de Bruins vooral in hun aanvalslijnen extra manpower nodig. Want met het stoppen van beide heren missen ze nu 114 punten. Dat zal voorlopig uit de drafts moeten komen want zoals je hebt gelezen. Het is opruiming geweest bij de Bruins om de salarishuishouding op orde te krijgen. Maar of dat nou de manier is om komend seizoen wel de play-offs te doorstaan. Zijn de Bruins straks een slanke fitte beer of een tandeloze Grizzly met afgesleten klauwen?

Verwachte lijnen

Brad Marchand – Pavel Zacha – David Pastrnak
Jakub Lauko – Charlie Coyle – Jake DeBrusk
James Van Riemsdyk – Trent Frederic – Morgan Geekie
Milan Lucic – Patrick Brown – A.J. Greer

Matt Grzelcyk – Charlie McAvoy
Hampus Lindholm – Brandon Carlo
Derek Forbort – Kevin Shattenkirk

Linus Ullmark
Jeremy Swayman

Previous Neuwied, Heerenveen, Diez en Herentals winnen
Next Getergd Tilburg legt Halle over de knie