Neuwied, Heerenveen, Diez en Herentals winnen

Op zaterdag 30 september waren er vier wedstrijden in de BeNe League waarbij Den Haag een puntje kon pakken tegen Neuwied. Diez de kampioen Liège versloeg. Heerenveen in de slotfase won van Mechelen en Herentals won van Leuven na penaltyshots.

EC Die Bären 2016 e.V. – UltimAir HIJS Hokij Den Haag 5-4 SO

Het begon goed voor de Hagenaars. Dani van Schilt schoot vanaf links raak en bracht de stand op 0-1. Maximilian Wasser kon al feest vieren slechts 23 seconden later want hij scoorde de 1-1. Het was een gelijkopgaande wedstrijd. Jack DeBoer kon de stand in de eerste periode naar 2-1 brengen ware het niet dat zijn 1-op-1 gestopt werd door Brett Magnus. In de tweede periode was Den Haag de betere ploeg. Dit resulteerde aanvankelijk in de 1-2 via Jay de Ruiter, die de crosspass van Jurryt Smid gebruikte top de powerplay. Een Neuwied powerplay gedurende vier minuten bracht niets op, maar even later was daar captain  Jeff Smith. In de 36e minuut liet hij twee Nederlandse verdedigers aan de linkerkant van de aanval zijn hielen zien en was het weer 2-2.

Het begin van de derde periode leek het alsof Neuwied beter in de wedstrijd was gekomen. Tobias Etzel op de powerplay en Jack DeBoer zorgde shorthanded voor de 4-2. Dat was binnen vijf minuten na de start van de derde periode. Maar waar Neuwied in de eerste vijf minuten de betere was. Sloeg Jeffrey Melissant voor Den Haag in de laatste vijf minuten twee keer toe.
Beide goalies lieten zich gelden in de overtime zodat de wedstrijd beslist zou worden met shootouts. Jack DeBoer scoorde de beslissende shootout.

Liège Bulldogs – EG Diez-Limburg 3-4

Nadat Diez op vrijdag Den Haag had verslagen mocht het naar het Mediacite om tegen kampioen Liège te spelen. Ook dat werd winnend afgesloten. Diez moest het zonder de eerste goalie doen want Ilya Andryukhov werd getransfereerd na de wedstrijd tegen HIJS naar Bremerhaven in de DEL. Maar back-up goalie Janis Wagner deed het ook uitstekend. 36 van de 39 Luikse schoten wist hij te stoppen. Adam Keyes en Loris Darques deden even adressen uitwisselen voor de kerstkaarten maar dat mocht niet van de scheidsrechter en die kregen beide een game penalty. In de zestiende minuut wist Kurt Sonne de score te openen voor de Bulldogs met een man meer op het ijs. Dertien seconden voor de toeter van de eerste pauze deed David Lademann hetzelfde. Alleen dan voor de Rockets.

Na de start van periode twee sloeg Lademann weer toe met zijn tweede goal van de avond. Nadat in minuut 25 Andy Kolodziejczyk een delay of game penalty kreeg wist Diez wederom een man meer situatie uit te buiten. John Mclean was dit keer trefzeker. Liège captain Jordan Paulus sloeg 22 seconden voor het einde van de tweede periode toe en bracht de stand op 2-3 in het Duitse voordeel. Net als bij de start van de tweede periode wist ook in de derde periode binnen twee minuten Diez toe te slaan. Mike Kristic maakte het weer een two goal game. Tien minuten voor tijd was het Andy Kolodziejczyk die ‘das Anschlusstor’ scoorde maar goalie Janis Wagner liet verder niets meer toe voor de Walen.

Unis Flyers Heerenveen – Mechelen Golden Sharks 6-4

Uit deze wedstrijd is een ding gebleken. Met de powerplay zit het wel snor bij de mannen uit Heerenveen. Maar liefst vier keer werd er gescoord met een man meer op het ijs. Na twintig enerverende minuten stond er echter 1-2 op het scorebord. Frankie Pucci had de Friezen op voorsprong geschoten. Maar Roberts Baranovskis en Cas Staps hadden de Mechelaren op voorsprong gezet.

Tot aan halverwege de wedstrijd ging het idem dito. Flyers scoort een powerplay goal dit keer via Henri Ruotsalainen en daarna waren het Artsiom Anosov op de powerplay en Vadim Gyesbreghs shorthanded die de stand naar 2-4 brachten. Toen was er nog een halve wedstrijd te gaan. Mike Collard zorgde ervoor dat Heerenveen de tweede break met 3-4 in ging. In minuut 49 viel de gelijkmaker. Met een man meer op het ijs was het Frits Doop met de 4-4. Vier minuten voor tijd was het Frankie Puccie met zijn tweede powerplay goal die Thialf in vuur en vlam zette. Het laatste woord was voor Lars Den Edel met een empty netter.

#81 Mike Collard Foto Robert Bos

Chiefs Leuven – Heylen Vastgoed HYC 3-4 SO

De burenruzie tussen Leuven en Herentals ging tot het gaatje. In de eerste periode was het Jeffie Versin die de 1-0 op het bord zette. In de tweede periode zorgde Wannes Moons en Roope Juhani Niskanen ervoor dat voor de tweede nreak de bezoekers op voorsprong stonden. Maar binnen een tijdsbestek van drie minuten in de derde periode tussen minuut 48 en 51 werd er drie keer gescoord. Iniaz Steyaert en Boris Kolyasnikov zette de Leuvenaren weer op een kleine voorsprong met de 2-2 en 3-2. Maar Ben Coolen zorgde weer voor de gelijkmaker. En dat alles binnen drie minuten. In overtime waren beide goalies scherp en werd er niet gescoord. Bij de shootouts zorgde Mitch Morgan ervoor dat het extra punt in de bus mee terug ging naar Herentals.

#67 Mitch Morgan Foto: Kurt Tops