Colorado Avalanche investeert vooral in aanvallers


Face-off blikt vooruit op het NHL seizoen 2023-2024. Vandaag nemen we de kampioen van 2022 Colorado Avalanche onder de loep.

LEES OOK: Gaan de Kings wel een keer door tegen de Oilers in de play-offs?

terugblik seizoen 2022-2023

De kampioen van 2022 eindigde in de league op een zevende plaats. In de Central divisie werden ze eerste met 51 overwinningen, 24 verlieswedstrijden en zeven keer ging men van het ijs af met verlies in overtime of shootouts. Captain Nathan MacKinnon en Mikko Rantanen waren goed voor meer dan honderd punten ieder. MacKinnon scoorde er 42 en gaf 69 assists. Rantanen was goed voor 55 goals en vijftig assists. Nummer drie op de puntenlijst van de Avalanche was verdediger Cale Makar. Hij scoorde zeventien goals en gaf 49 assists.

In de eerste ronde van de play-offs liep Colorado tegen een ex goalie op Philipp Grubauer die nu speler is van Seattle. Vooral in game zeven maakte Grubauer het verschil. De eerste lijn van Colorada deed het prima maar de overige drie lijnen waren in game zeven weinig zichtbaar. Opvallend was dat de Avalanche iedere wedstrijd aan het jagen was omdat ze achter kwamen. En in wedstrijd zeven dacht men een voorsprong te pakken maar de 2-1 werd afgekeurd voor offside wat zeventien! seconden daarvoor plaats had gevonden. Uiteindelijk verloor men game zeven in eigen huis.

De aanval van de Avalanche was dus niet zo succesvol afgelopen seizoen. Juist daar heeft het management de meeste wijzigingen doorgevoerd en in de defensie is het rustig gebleven. Het aanvalsprobleem lag niet bij de sterspelers maar bij de diepte in de lijnen 3 en 4. Met welke aanpassingen denken de Av’s voor het seizoen 2023-2024hun vuurkracht weer op Stanley-Cupsterkte te krijgen?

De belangrijkste aanwinsten:

Ryan Johansen, forward

Johansen komt van de Nashville Predators die wel heel graag van hem af wilden. De komende twee jaar blijven ze 50% van zijn salaris betalen. Hij verdient 8 miljoen per jaar, dus ze betalen hem vier miljoen om NIET te spelen in Nashville. Afgelopen jaar viel zijn productie terug tot 28 punten in 55 wedstrijden waarna vanaf februari met een beenblessure uitviel. De Avalanche zien in hem dus meer mogelijkheden dan in J.T. Compher en Alex Newhook. Met Johansen hebben ze wel hun fel begeerde tweede center in de line up.

tekst gaat verder onder de foto

#92 Ryan Johansen Foto: Ryan Johansen Instagram

Ross Colton, forward

Ross Colton komt van Tamp Bay Lightning waar hij een mager seizoen kende. 32 punten (zestien goals en zestien assists) in 81 competitiewedstrijden en vier punten (een goal en drie assists) in zes Stanley Cup play-off wedstrijden.

Miles Wood, forward

Met een zesjarig contract (gemiddeld rond de drie miljoen per jaar) investeert Colorado behoorlijk in Miles Wood die afgelopen seizoen voor New Jersey in 76 wedstrijden 27 punten scoorde (dertien goals en veertien assists). Daarmee evenaarde hij zijn hoogste aantal assists ooit. Tijdens de play-offs scoorde hij zijn eerste goal en had ook nog één assist. Ook hier trekt Colorado een dure speller aan die niet opvallend veel meer punten levert dan de spelers die ze laten gaan.

Belangrijkste vertrekkende spelers

Evan Rodrigues, forward

Rodriques speelde 69 wedstrijden en leverde 39 punten (16 goals en 23 assists) voor de Avalanche. Colorado wil meer diepte en dus meer punten en laten hem daarom gaan. De Panthers uit Florida ontvangen hem komend seizoen met een salarisverbetering van 33%: hij gaat er vier jaar lang 3 miljoen per jaar verdienen.

J.T. Compher, forward

Kan een behoorlijke aderlating blijken voor de Avalanche: Hij verrtrekt naar de Red Wings en had een prima seizoen met een personal best wat betreft assists (35 assists en zeventien goals).

Alex Newhook, forward

Newhook was één van de grote teleurstellingen afgelopen seizoen. Een door blessures geplaagd tweede seizoen bij de Avalanche leidde tot een breuk tussen Newhook en the Av’s. Montreal ziet in hem juist een talent voor de toekomst en wil hem, nu hij weer fit is, graag de ruimte geven om zijn scorend vermogen weer te tonen.

Talenten die minuten kunnen gaan maken

Sean Behrens, defense

Sean Behrens komt van de Denver Pioneers (universiteitsteam) en speelde een prima seizoen net zoals hij dat voor USA u20 deed. Probleem voor hem is dat de Avalanche ruim in de goede verdedigers zitten.

Nikolai Kovalenko, forward

Hij is de zoon van de Andrei Kovalenko. Om deze getalenteerde multifunctionele aanvaller in de NHL te laten spelen zullen de Av’s hem uit zijn Russische contract (Torpedo Nizhny) moeten kopen. In de KHL scoorde hij 54 punten in 56 wedstrijden en met zijn 23 jaar is het zo langzamerhand wel tijd voor serieuze ijstijd in de NHL.

Nikolai Kovalenko Foto: Instagram

Gaat Colorado Avalanche weer naar de play-offs?

Een echte topforward als Patrick Kane of Jonathan Toews zou geen kwaad kunnen waardoor Johansen naar lijn drie gaat en daar ook echt voor diepte kan zorgen. Daarnaast kunnen spelers als  Max Comtois, Pius Suter en Jesse Puljujarvi ook een versterking voor die derde of vierde lijn zijn. Ook al zijn ze in Denver Colorado heel blij met hun defensie, het is niet meer dan logisch dat spelers als Matt Dumba en Travis McDermott op de radar van Colorado staat om de defensie meer mogelijkheden te geven want een blessure is helaas nooit ver weg. Een volledig Colorado gaat gewoon naar de play-offs.

vermoedelijke lijnen

Jonathan Drouin – Nathan MacKinnon – Valeri Nichushkin
Artturi Lehkonen – Ryan Johansen – Mikko Rantanen
Miles Wood – Ross Colton – Tomas Tatar
Fredrik Olofsson – Andrew Cogliano – Logan O’Connor

Devon Toews – Cale Makar
Bowen Byram – Josh Manson
Kurtis MacDermid – Samuel Girard

Alexandar Georgiev
Justus Annunen
Pavel Francouz

Previous Diez verslaat Den Haag, prima start Geleen
Next Neuwied, Heerenveen, Diez en Herentals winnen