Duitsland verslaat Zwitserland, Letland wint van Zweden


world face

Dag dertien van het IIHF wereldkampioenschap top divisie bracht ons vier kwartfinales waarbij Duitsland als nummer vier Zwitserland de nummer een versloeg. Ook Letland plaatste zich bij de laatste vier door Zweden te verslaan. Canada versloeg het andere thuisland Finland waar ze vorig jaar de finale nog van verloren en U.S.A. had geen enkel probleem met de Tsjechen. De halve finales gaan tussen Canada en Letland en tussen U.S.A. en Duitsland.

LEES OOK: Dallas pakt strohalm in game vier tegen Vegas

U.S.A. – Tsjechië 3-0

Amerika speelde in de eerste periode goede forechecking en was de Tsjechen aan het afjagen door ze vroeg in hun eigen aanvalsvak op te vangen. Het resulteerde in een schotenverhouding van elf om twee in de voordeel van de U.S.A. Ook was de tussenstand 1-0 in het voordeel van de Amerikanen. Al was daar wel een beetje geluk bij nodig. Lane Hutson (Boston University) schoot vanaf de blauwe lijn. De puck werd gestopt door de Tsjechische goalie Karel Vejmelka (Arizona Coyotes).  Maar op de rebound kon Matt Coronato (Calgary Flames) via twee schaatsen van Tsjechische spelers de puck binnen schieten. In de tweede periode kon Tsjechië iets meer meedoen met de Amerikanen maar halverwege de wedstrijd stond het 2-0 voor Amerika. Na een face-off kon Nick Perbix (Tampa Bay Lightning) door een mêlee van spelers de winkelhaak vinden.

Ook in de derde periode waren de Tsjechen de onderliggende partij. De 3-0 werd gescoord door Cutter Gauthier (Boston College). Het was een identieke goal als de 2-0. Face-off winnen en boven de blocker side in de winkelhaak. Onhoudbaar voor de Tsjechische goalie. De Amerikaanse goalie Casey DeSmith (Pittsburgh Penguins) pakte zijn tweede shutout van het toernooi. Hij stopte alle vijftien schoten van Tsjechië. De Amerikanen kunnen zich op gaan maken voor de halve finale tegen de winnaar van Finland – Canada.

tekst gaat verder onder de YouTube video

Zwitserland – Duitsland 1-3

Na twintig minuten stond er 1-0 voor de Duitsers op het scorebord waarvan weinig mensen dat hadden verwacht. Qua schoten was het ook aardig gelijkwaardig met de opmerking dat Duitsland een powerplay had in de eerste periode. Twaalf om tien in het Zwitserse voordeel. Maximilian Kastner (Red Bull Munchen) zorgde voor de 1-0. Bij de eerste beste aanval in de tweede periode was het meteen raak voor de Zwitsers. Jonas Siegenthaler (New Jersey Devils) schoot vanaf de rechter face-off cirkel en de Duitse goalie Mathias Niederberger (Red Bull Munchen) was kansloos op het schot. Toen halverwege de wedstrijd Moritz Seider (Detroit Red Wings) met een game penalty voor boarding het ijs af moest leek het gedaan met de Duitsers.

In de slotminuten van de tweede periode scoorde de Duitsers nog twee keer met dank aan twee NHL spelers. Eerst werd de vijf minuten powerplay gekild. En op assist van Dominik Kahun (Bern) kreeg John-Jason Peterka (Bufallo Sabres) de puck in het midden tussen de face-off cirkels. En met een one timer zette hij de Duitsers op voorsprong. Daarna was het shorthanded Nico Sturm (San Jose Sharks) de de 3-1 binnen schoot. Wat Zwitserland ook probeerde in de derde periode. Het lukte ze niet meer om de Duitse goalie Niederberger te passeren.

tekst gaat verder onder de YouTube video

Finland – Canada 1-4

Een replay van de finale van vorig jaar. Toen won Finland nog van de Canadezen in overtime maar dit keer liep het anders. Jack Quinn (Buffalo Sabres) opende de score tegen de Finnen in de eerste periode. Quinn kon met een deke een verdediger uit de weg gaan en zo de puck onder de legguard van de Finse goalie Emil Larmi (Vaxjo). Halverwege de wedstrijd was het Samuel Blais (St. Louis Blues) die een 3-op-1 perfect uitspeelde en ‘Where mama hides the cookies” de puck hard binnen schoot. Als snel in de derde periode was het Michael Carcone (Arizona Coyotes) die de buit al veilig stelde. Drie minuten voor tijd scoorde de Finnen de 1-3. Maar daar baalde goalie Sam Montembeault (Montreal Canadiens) nog het meeste van dat hij geen shutout pakte. Het slotakkoord was voor Tyler Toffoli (Calgary Flames) met een empty netter.

tekst gaat verder onder de YouTube video

Zweden – Letland 1-3

In een uitverkochte Riga Arena met 9200 toeschouwers zorgde vooral de Letse goalie Arturs Silovs (Vancouver Canucks) voor een stunt. Hij stopte veertig schoten van de Zweedse spelers. En terwijl Letland maar vijftien keer op het Zweedse doel schoot scoorden ze wel drie goals. In de eerste periode scoorde Dans Locmelis (Lulea) de 1-0 voor de Letten. Timothy Liljegren (Toronto Maple Leafs) scoorde de gelijkmaker voor de Zweden. En nadat in minuut 37 een Letse speler een major kreeg voor butt-ending. Zou je verwachten dat Zweden daar wel van kon profiteren. Miks Indrasis (Schwenninger Wild Wings) scoorde de 2-1 en Janis Jaks (Litvinov) zorgde ervoor dat het dak eraf ging met de 3-1.

Previous Dallas pakt strohalm in game vier tegen Vegas
Next Wat betekenen de tattoo's van Daniel Sprong voor hem?