Zwitserland derde shutout op een rij, Hongarije verslaat Frankrijk


RIGA, LATVIA - JUNE 6, 2021: Canadian players pose with their trophy as they celebrate victory over Finland in their 2021 IIHF World Championship Final ice hockey match at Arena Riga; Canada won 3-2 in overtime. Natalia Fedosenko/TASS (Photo by Natalia FedosenkoTASS via Getty Images)

Dag vijf van het IIHF wereldkampioenschap te Finland en Letland bracht ons vier wedstrijden waarbij Zwitserland al 180 minuten zonder tegengoal is. Hongarije Frankrijk versloeg. Denemarken het verschil maakte in de derde periode tegen Oostenrijk. En de Noren een shutout pakte tegen Slovenië.

LEES OOK: Letland schrijft geschiedenis tegen Tsjechië, USA blijft zonder puntverlies

Denemarken – Oostenrijk 6-2

Qua schoten op goal was het niet eens zo groot verschil tussen Denemarken en Oostenrijk. 27 om 21, maar de efficiency van de Denen was een stuk effectiever. Na veertig minuten was het ‘maar’ 2-1. Maar in de derde periode scoorde Denemarken vier keer via Jesper Jensen (Klagenfurt), Nicklas Jensen (Rapperswil), Matias Lassen (Malmö) en Patrick Russel (Linkoping). Oostenrijk kon er een scoren in de derde periode via Peter Schneider (Red Bull Salzburg). Het is wel voor het eerst op een wereldkampioenschap dat Denemarken de eerste drie wedstrijden winnend afsluit.

tekst gaat verder onder de YouTube video

Slovenië – Noorwegen 0-1

De Noorse goalie Henrik Haukeland (Düsseldorf) stopte alle achttien schoten van de Slovenen. Na vijftien minuten had Thomas Berg-Paulsen (Malmö) de Noren al op 1-0 geschoten.

tekst gaat verder onder de YouTube video

Frankrijk – Hongarije 2-3 OT

De Fransen staan zelfs boven de Finnen in groep A. Maar de Finnen begonnen in het toernooi tegen de sterkste tegenstanders dus de kans dat Frankrijk naar de kwartfinales gaat lijkt wat klein. Ze kwamen zowel in de eerste periode en tweede periode op voorsprong via Charles Bertrand (Ingolstadt) en Louis Boudon (Iowa Wild). Maar Hongarij kwam zowel in de eerste en tweede periode op gelijke hoogte. Bence Stipsicz (Fehervar) en Vilmos Gallo (Linkoping) zorgde uiteindelijk voor de 2-2 na veertig minuten. In overtime zorgde Istvan Bartalis (Fehervar)  voor het extra punt.

tekst gaat verder onder de YouTube video

Zwitserland – Kazachstan 5-0

Zwitserland pakte zijn derde shutout op een rij. Leonardo Genoni (Zug) pakte zijn tweede shutout. Hij hoefde maar dertien schoten te stoppen. Alleen Damien Rat (Lausanne) wist twee punten te pakken (1G, 1A) in deze wedstrijd. Nino Niederreiter (Winnipeg Jets) zit voorlopig op drie goals in drie wedstrijden. Niederreiter scoorde de 4-0 op de powerplay in deze wedstrijd.

Previous Letland schrijft geschiedenis tegen Tsjechië, USA blijft zonder puntverlies
Next Zoetermeer stapt uit BeNe League en gaat verder in eredivisie