Letland schrijft geschiedenis tegen Tsjechië, USA blijft zonder puntverlies


world face

Dag vier van het IIHF wereldkampioenschap te Finland en Letland bracht ons vier wedstrijden waarbij Canada, Zweden en Tsjechië hun ongeslagen status kwijt raakten. Letland versloeg Tsjechië en dat was voor het eerst in de geschiedenis van het wereldkampioenschap dat de Letten de Tsjechen versloegen.

LEES OOK: Dallas verslaat Seattle in game 7 en gaan naar West Finale

Duitsland – U.S.A. 2-3

De Duitsers waren eigenlijk de hele wedstrijd de bovenliggende partij. Maar het lukte ze niet om wat vaker dan twee keer te scoren tegen goalie Casey DeSmith (Pittsburgh Penguins). Na 26 minuten opende de Amerikanen de score. Ronnie Attard (Philadelphia Flyers) scoorde de 1-0. Maar vijf minuten later scoorde Samuel Soramies (Augsburg) shorthanded de 1-1. En vijf seconden voor het einde van de tweede periode was het Justin Schutz (Red Bull Munchen) die de Duitsers op voorsprong schoot. In de derde periode wist Sean Farell (Montreal Canadiens)na 46 minuten de gelijkmaker te scoren en op de powerplay scoorde Matt Coronato (Calgary Flames) de game winner.

de tekst gaat verder onder de YouTube video

Slowakije – Canada 1-2 SO

Canada opende de score aan het begin van de eerste periode net nadat elf seconden de powerplay was afgelopen. Jake Neighbours (St. Louis Blues) wist de Slowaakse goalie Samuel Hlavaj  (Plzen) vroeg te passeren. En daar bleef het bij in reguliere speeltijd en overtime. Hlavaj stopte 42 schoten van de Canadezen in 65 minuten. Nog in de eerste periode was het op de powerplay Slowakije dat de gelijkmaker scoorde via Peter Cahlarik (Leksand). Daarna kreeg Slowakije vijf keer de kans met een man meer op het ijs toe te slaan maar ook de Canadese goalie Samuel Montembeault (Montreal Canadiens) had een prima dag. De wedstrijd werd beslist met shootouts. Jack Quinn (Buffalo Sabres) maakte de game winning shootout.

de tekst gaat verder onder de YouTube video

Finland – Zweden 1-2 SO

Voor 12.039 toeschouwers ontspon er zich een leuke wedstrijd met twee aan elkaar gewaagde teams in het Tampere Deck Arena. In minuut 37 opende Oscar Lindberg (Bern) de score voor de Zweden. In minuut 46 was het Juho Lammikko die de Finse fans in vervoering bracht. Hij scoorde de 1-1. Daarna werd er niet meer gescoord. De wedstrijd werd beslist met shootouts. Lucas Raymond (Detroit Red Wings) scoorde de game winning shootout.

de tekst gaat verder onder de YouTube video

Tsjechië – Letland 3-4 OT

Voor het eerst sinds de IIHF het wereldkampioenschap organiseert wint Letland van Tsjechië. Al zag het daar in de eerste periode nog niet naar uit. David Nemecek (Sparta Praag) scoorde de 1-0 voor Tsjechië in de eerste periode. Twee snelle goals binnen drie minuten voor de Letten betekende een 2-1 voorsprong voor het thuisland. Rihards Bukarts (Klagenfurt) en Martins Dzierkals (Ceske Budejovice) zorgden voor de voorsprong. Halverwege de wedstrijd was het Dominik Kubalik (Detroit Red Wings) die de stand weer gelijk trok. Na 45 minuten pakte Oskars Cibulskis (Kladno) weer de voorsprong voor eigen publiek. Drie minuten voor tijd was het Michal Kempny (Sparta Praag) die de 7.780 toeschouwers even in rouw dompelde. Maar 44 seconden voor het einde van overtime ging het dak eraf in de Arena Riga doordat Oskars Batna (Jukurit) de game winning gola scoorde en daarmee Letse geschiedenis schreef.

Previous Dallas verslaat Seattle in game 7 en gaan naar West Finale
Next Zwitserland derde shutout op een rij, Hongarije verslaat Frankrijk