Finland verslaat Duitsland, Zwitserland wint met shutout van Slovenië


RIGA, LATVIA - JUNE 6, 2021: Canadian players pose with their trophy as they celebrate victory over Finland in their 2021 IIHF World Championship Final ice hockey match at Arena Riga; Canada won 3-2 in overtime. Natalia Fedosenko/TASS (Photo by Natalia FedosenkoTASS via Getty Images)

Dag twee van het IIHF wereldkampioenschap te Finland en Letland bracht ons zes wedstrijden waarbij Duitsland tegen Finland een heerlijke wedstrijd werd waarbij het thuisland Finland nipt de Duitsers versloegen. Zwitserland geen medelijden had met Slovenië en Slowakije het andere thuisland Letland net wist te verslaan.

LEES OOK: Seattle verslaat Dallas en gaan naar game zeven

Frankrijk – Oostenrijk 2-1 OT

Eenendertig seconden voor het einde van de eerste periode strafte Frankrijk met een 5-on-3 twee penalties vlak achter elkaar voor tripping en slashing af. Tim Bozon (Lausanne) haalde de trekker over. In de tweede periode deden beide goalies het prima. Er werd namelijk niet gescoord. In de derde pakte Frankrijk een major penalty voor boarding. Alexandre Texier (Zurich) kon naar de kleedkamer want hij kreeg daarnaast ook een game penalty. In de laatste anderhalve minuut pakte twee Oostenrijkers een penalty. Oostenrijk hield het vol tot de reguliere speeltijd voorbij was. Tijdens overtime wist Florian Chakiachvili bij een 4-on-3 de game winner te scoren.

tekst gaat verder onder de YouTube video

Zwitserland – Slovenië 7-0

Zwitserland had niet echt veel moeite met de Slovenen. Na veertig minuten was het al 3-0 al hadden de Zwitsers daar wel twee powerplay goals voor nodig. In de dertiende minuut scoorde de Zwitsers twee goals. Denis Malgin (Colorado Avalanche) scoorde de 1-0 met een man meer op het ijs. Janis Jerome Moser (Arizona Coyotes) scoorde 33 seconden later de 2-0. In de tweede periode was het wederom in de dertiende minuut dat Zwitserland scoorde. Dit keer was het Nino Niederreiter (Winnipeg Jets) die de derde goal scoorde. Deze was de tweede powerplay goal.

Na veertig minuten hadden de Slovenen maar elf schoten op het doel van Leonardo Genoni (Zug). Zwitserland ging in de laatste twintig minuten door met hetzelfde spelletje. Wederom werd er gescoord op de powerplay. Denis Malgin stond voor de tweede keer op de juitse plek om de goal met een man meer op het ijs te scoren. Ook de vijfde goal was weer op de powerplay. In deze wedstrijd is het de vierde powerplay en scoorden de Zwitsers vier keer. Oftewel een 100% score op de powerplay. Calvin Thurkauf scoorde goal nummer vijf. De 6-0 werd gescoord door Marco Miranda (Servette) en het slotakkoord kwam van Christoph Bertschy (Fribourg). Met een mooie deke zette hij de verdedigers en de goalie op het verkeerde been. En kon zo de puck in het lege doel schuiven. Zwitserland goalie Genoni pakte een shutout door alle zeventien schoten te stoppen van de Slovenen.

tekst gaat verder onder de YouTube video

Hongarije – Denemarken 1-3

Een kwartier voor aanvang van de wedstrijd werd Nikolaj Ehlers van de Winnipeg Jets pas vrijgegeven om mee te doen aan dit wereldkampioenschap. Ondanks zeventien schoten in de eerste periode op doel wist men maar een keer te scoren. En die werd op de powerplay gescoord door Ehlers. In de tweede periode had men zestien schoten op het Hongaarse doel en weer werd er een keer gescoord. Zelfde scenario als in de eerste periode.

Ehlers op de powerplay met de 2-0. In de derde periode was het meer een gelijkwaardige wedstrijd. Negen om elf schoten en beide teams wisten te scoren. Istvan Sofron (Csikszereda) zette ook Hongarije op de scoresheet. Hij passeerde na 47 minuten de Deense goalie Frederik Dichow Nissen (Frolunda). Het laatste woord was voor Morten Poulsen (Herning). Hij schoot de puck achter de Hongaarse goalie Bence Balizs (Jastrzebie) die in totaal 41 schoten van de Denen stopte.

tekst gaat verder onder de YouTube video

Noorwegen – Kazachstan 3-4 SO

In de achtste en negende minuut van de eerste periode scoorde Noorwegen twee treffers. Michael Haga (Black Wings Linz) wist te scoren op de powerplay. Een dikke minuut later zette Ole Holm (Kalamzoo Wings) de Noren op een 2-0 voorsprong.  Toch wisten de mannen uit Kazachstan de aansluitingstreffer te scoren in de eerste periode. Maxim Mukhametov (Nomad Astana) wist een van de vier schoten in de eerste periode tot een goal te promoveren. Michael Haga zette in minuut 22 Noorwegen weer op een twee goals verschil voorsprong.

Wederom met een man meer wist hij de stand op 3-1 te brengen. Maar Kazachstan liet zien dat zij ook op de powerplay konden scoren. In minuut 35 scoorde Valeri Orekhov (Vladivostok) de 3-2 en in minuut 52 was het Nikita Mikhailis (Barys Astana) met de 3-3. In de overtime was Noorwegen veel beter maar konden ze de kansen niet benutten dankzij uitstekend keeperswerk van de Kazachstaanse goalie Andrei Shutov (Barys Astana). En die werd ook de held in de shootouts. Zodat Kazachstan het extra punt pakte door de shootouts te winnen.

tekst gaat verder onder de YouTube video

Duitsland – Finland 3-4

Na twintig minuten was de stand 1-1. Beide teams scoorden. Joel Armia (Montreal Canadiens) deed dat voor de Finnen en Marcel Noebels (Eisbären Berlin) deed dat voor de Duitsers. In minuut 32 net na het aflopen van de powerplay wist Duitsland de voorsprong te pakken. Kai Wissmann (Boston Bruins) scoorde de 2-1. De 11.712 toeschouwers hoefde niet lang te treuren want Sakari Manninen (Vegas Golden Knights) scoorde anderhalve minuut alweer de gelijkmaker. Toen hij twee minuten later ook nog een powerplay goal scoorde. Met nog vier minuten te gaan ging het dak eraf in de Tampere Deck Arena. Toch wist negentien seconden voor het einde van de tweede periode John-Jason Peterka (Buffalo Sabres) de Arena weer stil te krijgen met de gelijkmaker.

In de drieënvijftigste minuut was het Mikko Lehtonen (Zurich) die met een schitterende one timer de wedstrijd in het voordeel van Finland besliste.

tekst gaat verder onder de YouTube video

Slowakije – Letland 2-1

De eerste periode was duidelijk voor Slowakije. Waar de tweede periode duidelijk voor Letland was. Zo was de score ook verdeeld. Na vierenveertig seconden in de eerste periode opende Matus Sukel (Litvinov) de score al. Daar bleef het bij. In minuut 37 wist Letland het overwicht tijdens de tweede periode. Uit te drukken met de gelijkmaker. Rodrigo Abols (Orebro) scoorde de 1-1. Tien minuten voor tijd was het Marek Hrivik (Leksand) die de drie punten voor Slowakije binnen haalde.

Previous Seattle verslaat Dallas en gaan naar game zeven
Next Vegas verslaat Edmonton in game zes en gaan naar Western finale