Canada, USA verslaan de thuislanden Letland, Finland


world face

Dag een van het IIHF wereldkampioenschap 2023 in Letland en Finland bracht ons vier wedstrijden waarbij in de middag het ene thuisland Finland klop kreeg van U.S.A. en de burenruzie tussen Tsjechië en Slowakije werd winst voor de Tsjechen. Canada had geen moeite met Letland en Zweden won nipt van Duitsland.

LEES OOK: Tilburg Trappers haalt een musketier binnen met D’Artagnan Joly

Finland – U.S.A. 1-4

Finland begon uitstekend aan de eerste wedstrijd van het toernooi. Na de eerste periode stond er 1-0 op het bord door een goal van Teemu Hartikainen (Servette) op de powerplay. In de tweede periode werd al snel de gelijkmaker afgekeurd van Amerika die werd gescoord door Matt Cornato (Calgary Flames). De goal werd afgekeurd voor goalie interference. Toch maakte Amerika gelijk in de tweede periode. In minuut 34 wist Cutter Gauthier (Boston College) de Finse goalie Emil Larmi (Vaxjo Lakers) te passeren. Tijdens de derde periode maakte de Amerikanen echt het verschil. Drew O’Connor (Pittsburgh Penguins) en twee keer Alex Tuch (Buffalo Sabres) zorgde voor de stilte in de Nokia Arena voor 12.056 toeschouwers.

tekst gaat verder onder de YouTube video

Slowakije – Tsjechië 2-3

De burenruzie tussen Tsjechië en Slowakije zorgde voor een enerverende eerste periode. In die periode werd ook al de eindstand bepaald. Martin Chromiak (L.A. Kings) opende de score voor de Slowaken. Roman Cervenka (Rapperswill) scoorde de gelijkmaker. Na tien minuten pakte Slowakije weer een voorsprong. Mislav Rosandic (Mountfield HK) scoorde de 2-1. Nog geen twee minuten later lag ook de gelijkmaker weer in het Slowaakse net. Lukas Sedlak scoorde een shorthanded goal. Mislav Rosandic kreeg een major penalty en een game misconduct anderhalve minuut voor het einde van de periode. Na elf seconden na de puck drop lag de puck al in het Slowaakse net achter goalie Stanislav Skorvanek. Beide goalies hielden in de verdere veertig minuten hun goals schoon.

tekst gaat verder onder de YouTube video

Zweden – Duitsland 1-0

Het lukte Zweden pas toe te slaan in de derde periode. Vooral in de tweede periode waren ze de betere maar de Duitse goalie Mathias Niederberger (Red Bull Munchen) was een grote sta in de weg. Uiteindelijk op de powerplay was het Oscar Lindberg (Bern) die de Zweden de drie punten schonk. De Zweedse goalie Lars Johansson (Frolunda) pakte een shutout door alle negentien Duitse schoten te stoppen.

tekst gaat verder onder de YouTube video

Letland – Canada 0-6

Canada had geen enkele moeite met het thuisland Letland. Twee snelle goals van Lawson Crouse (Arizona Coyotes) en Scott Laughton (Philadelpia Flyers) zorgde voor een goede start. In de tweede periode vielen er weer twee goals voor Canada. Mackenzie Weegar (Calgary Flames) op de powerplay en Samuel Blais (St. Louis Blues) zette 4-0 op het scorebord. Ook in de derde periode zette de Canadazen twee goals erbij op het bord. Joe Veleno (Detroit Red Wings) en Jack McBain (Arizona Coyotes) zorgde voor de eindstand van 6-0. Canada goalie Samuel Montembeault (Montreal Canadiens) pakte een shutout door alle 23 schoten van de Letten te stoppen.

Previous Tilburg Trappers haalt een musketier binnen met D'Artagnan Joly
Next Toronto uitgeschakeld door Florida, matchpoint Vegas